Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Προ των πυλών τραπεζικό «πραξικόπημα» – Το υπόγειο παιχνίδι Στουρνάρα

-->
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται νέα προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης κατά παρέκκλιση του θεσμικού του ρόλου από τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μέσω τραπεζικών κύκλων ζητά το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με σκλήρυνση των capital controls, επιπρόσθετα μέτρα και την καλλιέργεια κατάστασης τραπεζικού πανικού.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Δημοκρατία», οι κύκλοι αυτοί βρίσκουν «πάτημα» στη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων και στην αύξηση των «κόκκινων δανείων», απειλώντας ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, θα υπάρξει αυστηροποίηση των capital controls με επαναφορά των άγριων περιορισμών.

Μάλιστα η απειλή περί capital controls επιστρατεύθηκε με φόντο την αύξηση του δανεισμού των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Φεβρουάριο.

Παρά όμως τη διεύρυνση της άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, κατά 300.000.000 ευρώ τον περασμένο μήνα, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA, οι τραπεζικοί κύκλοι επιμένουν στο «αγκάθι» των προβληματικών δανείων και στις μειώσεις καταθέσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί σκηνικό πανικού και να δοθεί άλλοθι για τη λήψη νέων σκληρών μέτρων.

Καθόλου τυχαίο μάλιστα, ότι η διοίκηση της ΤτΕ φρόντισε να μεταφέρει αυτοπροσώπως στους επικεφαλής των δανειστών την αγωνία της για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Την ίδια ώρα από την κυβέρνηση η εντολή για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι σαφής. Ναι μεν πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά σημασία δεν έχει μόνο το πότε θα κλείσει αλλά και το πώς. Προς επίρρωση αυτού του επιχειρήματος, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως εάν είχε υπογράψει άρον άρον την οποιαδήποτε συμφωνία, όπως καλούσαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας, τότε δεν θα είχαν επιτευχθεί τα ισόποσα αντίμετρα ελάφρυνσης αλλά μονάχα τα επιβαρυντικά για τους πολίτες μέτρα.

tribune.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου