Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Όλο το σχέδιο άλωσης του ΔΟΛ από την κυβέρνηση μέσω Μπόμπολα με υπογραφή Σαββίδη και έπαθλο το Mega

-->
Το non paper Σαββίδη που κυκλοφόρησε χθες αναφέρει ότι ο επενδυτής θα έβαζε 40 εκ Ευρώ σε ένα σχέδιο τύπου Μαρινόπουλου
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται το θαύμα. Ο όμιλος ΔΟΛ ενώ είχε εξασφαλίσει χαρτί και έξοδα εκτύπωσης μέχρι την Τετάρτη θα μπορεί να προχωρά στην έκδοση των εφημερίδων του και μετά την Τετάρτη. 
Ποιος θα εξασφαλίσει την πληρωμή του χαρτιού και έξοδα εκτύπωσης; 
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι για το επόμενο δίμηνο και μέχρι να διοριστεί ειδικός διαχειριστής ο όμιλος Μπόμπολα βρήκε τον τρόπο να καλυφθούν οι αναγκαίες δαπάνες (υπολογίζονται σε περίπου 400.00 Ευρώ) για τα έξοδα χάρτου και εκτύπωσης των εφημερίδων ΔΟΛ και Νέα. 
Και αυτό όταν έχουν μπλοκαριστεί τα έσοδα του ΔΟΛ από τις πωλήσεις φύλλων και τις διαφημίσεις όχι μόνο από τις τράπεζες αλλά και από το ελληνικό δημόσιο που όπως αποκάλυψε το bankingnews στέλνει βροχή τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για ληξιπρόθεσμη οφειλή του ΔΟΛ ύψους 1,2 εκ Ευρώ. 
Έτσι όπως κινήθηκε το δημόσιο ουσιαστικά έκλεισε κάθε δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης της έκδοσης ακόμα κι αν οι τράπεζες έδιναν μια τέτοια δυνατότητα καθώς το δημόσιο θα κατάσχει κάθε Ευρώ που εισπράττεται.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν οι ανακοινώσεις του ομίλου Σαββίδη οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτές του κυρίου Βασίλη Μουλόπουλου. 
Το non paper Σαββίδη που κυκλοφόρησε χθες αναφέρει ότι ο επενδυτής θα έβαζε 40 εκ Ευρώ σε ένα σχέδιο τύπου Μαρινόπουλου. 
Τι σημαίνει αυτό. 
Πολύ απλά ο όμιλος Σαββίδη αναλάμβανε να βάλει 40 εκ Ευρώ παίρνοντας το ενεργητικό και ένα κομμάτι του παθητικού της εταιρίας το οποίο θα στεγαζόταν σε μια νέα εταιρία το νέο ΔΟΛ και το υπόλοιπο θα έμενε στον παλαιό ΔΟΛ.
Τι σήμαινε αυτό; 
Πολύ απλά ότι ο μέτοχος του ΔΟλ ο κ. Σταύρος Ψυχάρης θα έμενε με μια εταιρία χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή με ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία και θα ήταν υποχρεωμένος να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις ή να πάει σε πτώχευση. 
Αυτό για να συνέβαινε θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία του κυρίου Ψυχάρη. 
Είναι δυνατόν όμως ο κ. Ψυχάρης να δεχτεί να αναλάβει δάνεια χωρίς φυσικά να έχει περιουσία; 
Η λογική απάντηση είναι όχι. 
Άλλωστε φρόντισε ώστε σήμερα να μην έχει προσωπικά δάνεια ο ίδιος και τα δάνεια που είχε στο παρελθόν να τα έχει αναλάβει πλέον ο ΔΟΛ.
Είναι προφανές ότι η πλευρά Σαββίδη αναφερόμενη στα προσωπικά δάνεια Ψυχάρη αναφέρεται στο μετοχοδάνειο Ψυχάρη για την αγορά μετοχών του ΔΟΛ ύψους 57 εκ Ευρώ το οποίο μεταφέρθηκε με την ανοχή των δανειστριών τραπεζών στο ΔΟΛ. 
Και είναι σαφές ότι η πλευρά Σαββίδη γνώριζε ότι αν κάποιος ήθελε ή μπορούσε να εξυπηρετήσει το δάνειο των 57 εκ Ευρώ θα το χρησιμοποιούσε για να κρατήσει όρθιο και σε λειτουργία το ΔΟΛ.
Έτσι ουσιαστικά η πρόταση έγινε για να απενοχοποιηθεί το επόμενο βήμα που είναι η εγκατάσταση ειδικού διαχειριστή. 
Ο ειδικός διαχειριστής είχε το μειονέκτημα ότι δεν υπήρχε η ενδιάμεση χρηματοδότηση για την έκδοση των εφημερίδων η οποία εξασφαλίζεται από την πλευρά Μπόμπολα.
Η τελευταία τις προηγούμενες ημέρες βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση με την κυβέρνηση αλλά και παραδόξως με την Grant Thornton η οποία προορίζεται να αναλάβει την ειδική διαχείριση στο ΔΟΛ. 
Να θυμίσουμε ότι η Grant Thornton ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες (ουδείς ξέρει τι έγινε ακριβώς) και μάλιστα σε ένα διαγωνισμό στον οποίο προσήλθαν και άλλες εταιρίες αλλά ουδέποτε έλαβαν το φάκελο αξιολόγησης για το πώς η διαδικασία ανέδειξε νικητή τη Grant Thornton. 
Με την εγκατάσταση ειδικού διαχειριστή το επόμενο βήμα είναι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ. 
Ο όμιλος Μάρη στενός εταίρος του ομίλου Μπόμπολα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το in.gr και το BHMA Fm (τη συχνότητα) και μπορεί να τα διεκδικήσει. 
Οι όμιλοι Σαββίδη και Μπόμπολα μπορούν να μοιραστούν το κόστος απόκτησης των εφημερίδων του ΔΟΛ αλλά και του 20% του Mega που τους εξασφαλίζει τον πλειοψηφικό έλεγχο του καναλιού. 
Και όλα αυτά με χρήματα πολύ λιγότερα από το κόστος που φερόταν διατεθειμένος να επωμιστεί ο όμιλος Σαββίδη.
Βεβαίως ο όμιλος Μπόμπολα αυτή την περίοδο καθυστερεί να πληρώσει το προσωπικό του ομίλου Πήγασος και είναι απορίας άξιον με ποια εχέγγυα μπορεί να διεκδικεί το ΔΟΛ. 
Βέβαια σε αυτό το παράδοξο πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι χρηματοδότησε την πληρωμή οφειλομένων μισθών στο Mega. 
Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις που έγιναν γύρω από το ΔΟΛ είναι σαφές πως δεν μπορούσαν να οδηγήσουν σε λύση ενώ παρέχουν το άλλοθι στην κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι προσπάθησε. 
Ο αστάθμητος παράγοντας σε αυτές τις κινήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να ελεγχθούν το Mega και ο ΔΟΛ είναι οι εργαζόμενοι του ομίλου που ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσουν όντας έξι μήνες απλήρωτοι και διαπιστώνοντας ότι ένα αόρατο χέρι χρηματοδοτεί την έκδοση του ΔΟΛ και του Βήματος. 
Και αυτό ειδικά όταν διαπιστώσουν ότι ο ειδικός διαχειριστής μπορεί πριν να προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων να προβαίνει σε απολύσεις και μειώσεις αποδοχών ώστε να καταστήσει το προς πώληση «προϊόν» περισσότερο ελκυστικό για τους επενδυτές.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων δεν αποκλείεται να μετέχει και ο Σταύρος Ψυχάρης ο οποίος έχει το δικαίωμα να προσφέρει έως και 57 εκ Ευρώ τα οποία του ζητούσαν να αναλάβει προσωπικά χωρίς να του απομένει κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου