Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

MarketWatch: 6 σενάρια χάους στις διεθνείς αγορές λόγω Ε.Ε. με Grexit, Brexit, εθνικές εκλογές

-->
Στα ζητήματα που ενδέχεται να ταρακουνήσουν τις αγορές περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το σενάριο της εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη (Grexit)
Στο ενδεχόμενο πρόκλησης παγκόσμιας αναταραχής στις αγορές από έξι διαφορετικές πιθανές εξελίξεις στην Ευρώπη, εστιάζει άρθρο του ιστοτόπου ειδησεογραφίας αγορών MarketWatch, επισημαίνοντας ότι ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος, Donald Trump, δεν είναι ο μόνος που έχει τη δύναμη να προκαλέσει χάος στις παγκόσμιες αγορές εφέτος.
Στα ζητήματα που ενδέχεται να ταρακουνήσουν τις αγορές περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το σενάριο της εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη (Grexit), αλλά και οι τουλάχιστον τρεις (χωρίς την Ιταλία) εθνικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τους επόμενους μήνες σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.

Ελλάδα - Φεβρουάριος 2017

Για την Ελλάδα, το MarketWatch κάνει λόγο για τη μεγάλη εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, υπενθυμίζοντας, ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να εισπράξει την επόμενη δόση του προγράμματος, καθώς αντιμετωπίζει το φάσμα αποπληρωμής ομολόγων αξίας 8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.
Ως γνωστόν, επόμενο Eurogroup έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου 2017, όπου δεν αποκλείεται να επέλθει η επιθυμητή συμφωνία.

Ενεργοποίηση άρθρου 50 για Brexit - Μάρτιος 2017

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εγκαταλείψει την Ε.Ε. στη βάση του αποτελέσματος του ιστορικού βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016, δεν έχει επισήμως ενημερώσει την Ε.Ε. ότι θα το πράξει.
Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, πρόκειται να ενεργοποιήσει το περίφημο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας στις 9 Μαρτίου 2017 για το Brexit, εκκινώντας τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις.

Ολλανδικές εκλογές - 15 Μαρτίου 2017

Η επικράτηση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Mark Rutte, στις επικείμενες εθνικές εκλογές της χώρας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με την Ολλανδία να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να κερδίσει ο λαϊκιστής Geert Wilders, επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.
Ο Rutte είναι, βεβαίως, ευρωσκεπτικιστής, υιοθετεί ξενοφοβική ατζέντα και αν κέρδιζε τις εκλογές, η Ολλανδία δεν αποκλείεται να αποχωρούσε τόσο από την ευρωζώνη, όσο και από την Ε.Ε..

Γαλλικές εκλογές - Απρίλιος και Μάιος 2017

Αντίστοιχο με το ολλανδικό «πρόβλημα» αντιμετωπίζει και η Γαλλία, καθώς η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, Marine Le Pen, έχει ενισχύσει το δημοσκοπικό της ίχνος.
Η Le Pen χαρακτήρισε το Brexit το σημαντικότερο γεγονός μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ενώ χαιρέτισε την εκλογή του Trump ως «άλλο ένα λιθαράκι στο χτίσιμο ενός καινούργιου κόσμου».
Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου οραματίζεται μια Γαλλία εκτός ευρωζώνης, η οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούσε να αντέξει χωρίς αυτήν.

Ενδεχόμενες ιταλικές εκλογές - Ιούνιος 2017

Αν και θεωρητικά η Ιταλία θα διοργανώσει τις επόμενες εθνικές εκλογές της το 2018, η πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα δημιουργεί προϋποθέσεις προκήρυξης πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο του 2017.
Αυτό, αναμένεται ότι θα ενίσχυε την πολιτική ρευστότητα στην Ιταλία, η οποία μεγεθύνθηκε από την παραίτηση του Matteo Renzi ως πρωθυπουργού της χώρας τον Δεκέμβριο του 2017, μετά τη δημοψηφισματική απόρριψη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθούσε.
Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του δημοφιλούς λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων, η Ιταλία αναμένεται ότι θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης, με απρόβλεπτες συνέπειες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Γερμανικές εκλογές - Σεπτέμβριος 2017

Η Γερμανία οδηγείται σε εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, δεν αναμένεται να τις χάσει.
Όμως, η επιλογή του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, για υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, περιπλέκει την κατάσταση, καθώς είναι δημοφιλής και δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση να κάνει την έκπληξη.

Πρώτη ενημέρωση 20:12 31 Ιανουαρίου 2017 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου