Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΚΑΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ

-->
Ο Δημήτριος Λάκας Μπάχας (DemetrioBasilioLakasGahas), γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1925 στη Κολόν του Παναμά. Ήταν γιος του Έλληνα μετανάστη Βασιλείου Λάκκα.

Μετά τη συμπλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του φοίτησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας. Επιστρέφοντας στη χώρα του ασχολήθηκε με την πολιτική παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως μηχανικός.

Στην πολιτική κατέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις μεταξύ των οποίων και διοικητής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στις 19 Δεκεμβρίου του 1969 ο στρατηγός Ομάρ Τορίγιος Χερέρα μετά από πραξικόπημα διόρισε τον Δημήτριο Λάκα Πρόεδρο της χώρας κατά την μεταβατική κυβέρνηση αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε πρόεδρο Χοσέ Μαρία Πινίλα.

Το 1972 ο Δημήτριος Λάκας εξελέγηΠρόεδρος. Θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις 11 Οκτωβρίου του 1978 όπου τον διαδέχθηκε ο Α. Ρόγιο. Ένα χρόνο μετά την εκλογή του έλαβε ειδική τιμητική διάκριση από το Πανεπιστήμιο που αποφοίτησε.

Ο Λάκας θα μείνει γνωστός στην ιστορία για τη συμβολή του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Παναμά για το καθεστώς της Διώρυγας. Έτσι η κυριότητα μετά το 2000 ανήκει στον Παναμά.

Απεβίωσε στις 2 Νοεμβρίου του 1999 στον Παναμά

ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Πρόεδρος του Παναμά Δημήτριος Λάκκας - Μπάκας διηγείται: «Παρακολουθούσα ιπποδρομίες στη Φλόριντα, όταν με ειδοποίησαν να πάω κατεπειγόντως στο προξενείο του Παναμά. Εκεί μου λένε ότι έχει γίνει επανάσταση στο Παναμά και πρέπει να πάω αμέσως εκεί, που με θέλουν οι κολονέλοι... Έχουν στείλει και αεροπλάνο και πάω, όπου

βρίσκω να με περιμένουν ο στρατηγός, ο ναύαρχος και ο πτέραρχος και οι τρεις φίλοι μου. Όποιον διαλέξεις για πρόεδρο, θα τον ορκίσει ο πριμάτος, μου λένε. Βγαίνω από το γραφείο και ο πριμάτος μου λέει: Για να μη σφαγούνε μεταξύ τους, θα σε ορκίσω πρόεδρο ! Με ορκίζει βιαστικά και γίνομαι πρόεδρος του Παναμά, εγώ ο Δημήτρης Λάκκας-Μπάκας ο Χιώτης ! Σε τέσσερα χρόνια εκλέγομαι και από τον λαό του Παναμά, για μια ακόμη τετραετία».

ΠΗΓΕΣ: http://www.matrix24.gr , http://liberopoulos.gr,

ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου