Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

«Πόρτα» Ν.Τραμπ στον Ζ.Κ.Γιουνκέρ: Αρνήθηκε την σύνοδο κορυφής Ε.Ε. και ΗΠΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: «ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΣΝΟΜΠΑΡΕΙ»

-->

του Πάνου Σπαγόπουλου
Αρνήθηκε να δει τον πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ.Γιουνκέρ ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενώ ταυτόχρονα όπως αφήνεται να εννοηθεί από τις Βρυξέλλες ο Ν.Τραμπ δεν θέλει την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής Ε.Ε. και ΗΠΑ  αφήνοντας παγωμάρα στους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. πρόκειται να επισκεφθούν την Ουάσιγκτον για να έχουν τις πρώτες συναντήσεις με στελέχη της νέας αμερικανικής Διοίκησης, η πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τον Ν.Τραμπ έχει απορριφθεί μετά… πολλών επαίνων.
Στην Ουάσιγκτον πρόκειται να βρεθούν αύριο η ύπατη εκπρόσωπος των εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε.  Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά όπως σημειώνεται δεν πρόκειται να έχουν επαφές υψηλού επιπέδου με τους Αμερικανούς υποβαθμίζοντας με τον τρόπο τους οι ΗΠΑ τη συνάντηση αυτή.
Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της Ε.Ε. παραδέχονται ότι έχουν κάνει λίγη ή καθόλου πρόοδο στην πρόσκληση που έχουν απευθύνει στον Ν.Τραμπ για την πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής.
Οι αποκαλύψεις για το άσχημο κλίμα μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ έρχονται την ίδια σχεδόν ημέρα που από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου διαμηνύεται πως ο «Ν.Τραμπ δεν πρόκειται να ανεχθεί μ@@@@ιες από την Ε.Ε.»! (the new President will take “no bull****” from the EU.).
Έτσι αντ΄ αυτού ο Τραμπ στέλνει στις Βρυξέλες στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς προς τα τέλη του μήνα όπου θα έχει συναντήσεις με διάφορους ευρωπαίους αξιωματούχους μεταξύ αυτών και με τον «δήμαρχο»  Ζ.Κ.Γιουνκέρ όπως τον είχε αποκαλέσει ο Ted Malloch (Τεντ Μάλοξ) ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Ε.Ε.  
Ο Μάλοξ επανέλαβε τις κατηγορίες του κατά των Βρυξελλών λέγοντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες αναλώνονται  σε «παιδικά λόγια πολιτικής ορθότητας».
Μάλιστα η κατάσταση του επιπέδου των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έχει πάει τόσο στραβά που στελέχη των ρεπουμπλικάνων έχουν δηλώσει πως θα ζητήσουν την απέλαση του πρεσβευτή της Ε.Ε. στις ΗΠΑ εάν  η ευρωπαϊκή επιτροπή επιχειρήσει να μπλοκάρει  την τοποθέτηση του Μάλοξ στην Ε.Ε.
Αλλά τα σχέδια των διεφθαρμένων «ευρωκρατών» για να συναντηθούν με τον Ν.Τραμπ πέφτουν προς το παρόν στο κενό με τις εκκλήσεις τους για την πραγματοποίηση της συνόδου να βρίσκουν τις πόρτες της Ουάσιγκτον ερμητικά κλειστές.  
Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς  γιατί δύο μήνες σχεδόν μετά την εκλογή του Ν.Τραμπ επίσημοι της Ε.Ε. βλέπουν μόλις τώρα κάποιους Αμερικανούς επισήμους απάντησε ότι μέχρι τώρα  δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση στις προσκλήσεις εκ μέρους των Βρυξελλών.
«Η από κοινού πρόσκληση των κυρίων Τούσκ και Γιουνκέρ έγινε τον Νοέμβριο, την επομένη της εκλογής του Ν.Τραμπ. Η πρόσκληση εξακολουθεί να μένει στο τραπέζι», είπε πιο συγκεκριμένα ο Μ.Σχοινάς για να συμπληρώσει: «Είμαστε σε επαφή μαζί τους για να δούμε ποια είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να οργανώσουμε τη σύνοδο αυτή».

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου