Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Μογκερίνι σε ΗΠΑ: Μην παρεμβαίνετε στην πολιτική της ΕΕ

-->

«Πιστεύω ότι η ενότητα της ΕΕ είναι πιο έκδηλη σήμερα σε σύγκριση με πριν από λίγους μήνες κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό με σαφήνεια» επισήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

H επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε σήμερα την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον κάθε «παρέμβασης» στην πολιτική της ΕΕ, ιδίως μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπέρ του Brexit.

«Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στην πολιτική των ΗΠΑ (…) Και οι Ευρωπαίοι βασίζονται στο γεγονός ότι η Αμερική δεν παρεμβαίνει στην ευρωπαϊκή πολιτική» τόνισε η Μογκερίνι, που πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στην Ουάσιγκτον μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ, που θεωρείται ότι τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού και επικεντρώνεται λιγότερο στις διατλαντικές σχέσεις.

Στην αξιωματούχο της ΕΕ τέθηκε μεταξύ άλλων, από δημοσιογράφους, το ερώτημα σχετικά με την πρόθεση που αποδίδεται στον ενημερωτικό ιστότοπο Breitbart, ο οποίος προβάλλει θέσεις της ακροδεξιάς και επικεφαλής του οποίου ήταν κατά το παρελθόν ο σύμβουλος του Τραμπ Στιβ Μπάνον, να επηρεάσει τις εκλογές που διεξάγονται φέτος σε Γαλλία και Γερμανία.

«Πιστεύω ότι η ενότητα της ΕΕ είναι πιο έκδηλη σήμερα σε σύγκριση με πριν από λίγους μήνες κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό με σαφήνεια» επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και τους συμβούλους του νέου προέδρου, Μάικλ Φλιν και Τζάρεντ Κούσνερ.

Η Μογκερίνι προέτρεψε επιπλέον τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να «σέβεται την ΕΕ, που δεν είναι μονάχα ένας θεσμός αλλά μια Ένωση των 28 κρατών μελών, που παραμένουν 28 και θα παραμείνουν 28 για πολλούς μήνες ακόμη», αναφερόμενη στην αποχώρηση της Βρετανίας. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει, στο πλευρό της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ότι το Brexit είναι «ένα υπέροχο πράγμα», ενώ είχε εγκωμιάσει την «ειδική σχέση» μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου.

«Οκτώ μήνες μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, δεν έχουμε καν ενημερωθεί σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Επομένως η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ΕΕ για ακόμη τουλάχιστον 2 έτη (…) και δεν θα βρίσκεται σε θέση να διαπραγματευτεί μια εμπορική σχέση με μια τρίτη χώρα» υπογράμμισε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Από την Πολωνία στην Πορτογαλία, από τη Φινλανδία στη Μάλτα, οι Ευρωπαίοι νιώθουν και πιστεύουν ότι τα συμφέροντά τους θα προστατεύονται και προασπίζονται καλύτερα από την Ένωσή μας» κατέληξε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.


ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου