Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ, η Ολλανδία δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα

-->

«Το ίδιο ισχύει και για το γερμανικό Κοινοβούλιο» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, μιλώντας στην ολλλανδική Βουλή και παραπέμποντας ουσιαστικά στις πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε

«Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, τότε ούτε η Ολλανδία θα διατηρήσει τη συμμετοχή της σε αυτό» προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει η ολλανδική Telegraaf. 

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ έκανε αυτή τη δήλωση μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του. «Η απόφαση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα σαφής: Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσύρει τη συμμετοχή του, η (Ολλανδική) υποστήριξη θα τερματιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «το ίδιο ισχύει και για το Γερμανικό κοινοβούλιο».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εχθές, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, «άδειασε» τους συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, η οποία παρουσιάστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμά το ΔΝΤ, τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος χαρακτήρισε «ξεπερασμένη» την έκθεση του ΔΝΤ, σημείωνοντας ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου έχουν ξεπεραστεί, λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για την «σκληρότητα» -όπως είπε- των σχολίων του ΔΝΤ. Προσέθεσε μάλιστα ότι, αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν βλέπει δυνατότητα «κουρέματος» του χρέους, αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του, εάν απαιτηθεί, και «εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο».

Την ίδια ώρα, και με δεδομένο ότι η χώρα του Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει προγραμματισμένες εκλογές στις 15 Μαρτίου, κοινοτική πηγή προειδοποιεί ότι «αν δεν υπάρξει πρόοδος, και τα κλιμάκια των θεσμών δεν επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα, τότε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναβάλλεται για τον Απρίλιο, ή και τον Μάιο».

Η ίδια πηγή των Βρυξελλών, οι οποίες συνήθως εκφράζονται με θετικά σχόλια για την Ελλάδα, 
επισημαίνει ότι η πρόοδος είναι ελάχιστη και τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά, καλώντας ουσιαστικά την Αθήνα να νομοθετήσει άμεσα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος.

Από την πλευρά του, το Μαξίμου επιδιώκει πολιτική λύση, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος, στο καλό σενάριο, στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Μάρτιο, οπότε και θα προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή τα νομοσχέδια που υπολείπονται για τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και, αν χρειαστεί, για τα ενεργειακά.


ΠΗΓΗ

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου