Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα χρεοκοπεί χωρίς το ΔΝΤ

-->

Αυτοί που λένε πως θα ήταν καλύτερο η Ελλάδα να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup

Την άποψη πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εάν το ΔΝΤαποφασίσει να μη συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε χτες από το ολλανδικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, σύμφωνα με την εφημερίδα Financieele Dagblad.

«Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα και οι προσπάθειες τόσο οι δικές μας όσο και του ΔΝΤ, κατατείνουν στο να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», εξήγησε. Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια πως και την περασμένη εβδομάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε γνωστή την θέση της ολλανδικής κυβέρνησης, ίδια με τη Γερμανική, πως δηλαδή δεν πρόκειται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα χωρίς την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όμως σήμερα είναι η πρώτη φορά που αναφέρει πως χωρίς την παραμονή του ΔΝΤ η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία.

«Η δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup και σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Και κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», είπε και συμπλήρωσε πως «ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα».

«Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», σημείωσε. «Αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα στη συνέχεια αναφέρει πως συνεχίζονται οι συζητήσεις με το ΔΝΤ και τις ελληνικές αρχές, σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της φορολογίας, της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού.

Με την ολοκλήρωσή τους, πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισσελμπλουμ όμως δεν προβλέπεται πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Πρέπει δηλαδή το ΔΝΤ να αποφασίσει σχετικά με την συμμετοχή του στο πρόγραμμα και σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης και την βιωσιμότητα του χρέους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων έκανε γνωστό στην ολλανδική Βουλή ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ μιας διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 90% του ΑΕΠ.

Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς βουλευτών του ακροδεξιού PVV του Γκέρτ Βίλντερς, πως η Ολλανδία θα έχανε περίπου 10 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του πάντως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσε ότι «ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη». Αυτό όχι μόνο επειδή τόσο η Ολλανδία όσο και η Γερμανία εναντιώνονται σε μια τέτοια προοπτική, αλλά και επειδή είναι αντίθετες και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, όπως και χώρες της κεντρικής Ευρώπης που είναι λιγότερο πλούσιες από την Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα. 


ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου