Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Μπαράζ επαφών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με Πρόεδρο Δημοκρατίας, ΥΠΟΙΚ και Δικαιοσύνης για τράπεζες, αξιολόγηση

-->
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι το ελληνικό banking είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη και δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση
Μπαράζ επαφών θα έχει στις 1 και 2 Φεβρουαρίου του 2017 το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπό τον Νίκο Καραμούζη και τραπεζίτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και τον υπουργό δικαιοσύνης Κοντονή. 
Ο βασικός σκοπός των επαφών αυτών είναι οι τραπεζίτες να παρουσιάσουν στους αρμόδιους την πορεία του ελληνικού banking, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αξιολόγηση και στις ζημίες που προκαλούνται ενώ θα αναλυθεί διεξοδικά και το ζήτημα των NPLs και NPEs τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν στους πλειστηριασμούς και στις ευθύνες των τραπεζιτών. 
Από την στιγμή που ανέλαβε ο Νίκος Καραμούζης πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είναι αληθές ότι αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες ώστε τα συλλογικά προβλήματα των τραπεζών να παρουσιαστούν στα αρμόδια υπουργεία και να βρεθούν λύσεις. 
Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο καθώς η πολύπειρη Χαρίκλεια Απαλαγάκη ανέλαβε Γενική Γραμματέας. 
Οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την τωρινή κατάσταση των τραπεζών μια περίοδο όπου η αβεβαιότητα για το Grexit έχει επανέλθει και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των τραπεζών εάν χρειάζονται δηλαδή άλλα 10 δισεκ. νέες αυξήσεις κεφαλαίου όπως εκτιμάει το ΔΝΤ.
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι το ελληνικό banking είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη και δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση  
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών ζητάει αυξημένα κεφαλαιακά αποθέματα από τις ελληνικές τράπεζες για λόγους ασφαλείας, τα οποία διαθέτουν…
Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλό απόθεμα προβληματικών δανείων στα 108 ή συνολικά 116 δισεκ. ευρώ και πολύ υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία περί τα 19,5 δισεκ. ευρώ. 
Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι τραπεζίτες θα μεταφέρουν ένα μήνυμα ασφάλειας του ελληνικού banking. 
Στον υπουργό δικαιοσύνης αλλά και στον υπουργό Οικονομικών θα εστιαστούν στα θέματα της αξιολόγησης που προκαλεί ζημία και στις τράπεζες αλλά και στα θέματα διαχείρισης των κόκκινων δανείων NPLs και NPEs που προσκρούει σε πολλά νομικά εμπόδια. 
Οι τράπεζες έχουν κάνει λίγα βήματα προόδου με τα NPLs και NPEs καθώς υπάρχουν πλήθος εμποδίων όπως πλειστηριασμοί, κοινοπρακτικά δάνεια και εμπλοκές στις διαδικασίες κ.α. 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου