Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Στη Σύνοδο της Μάλτας κρίνεται η τύχη της αξιολόγησης

-->
- Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας στηρίζει τις ελπίδες της η κυβέρνηση
- Ποια θα ειναι τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού στις επαφές με τους ομολόγους του
- Σε απομόνωση των ακραίων φωνών θα καλέσει ο Αλέξης Τσίπρας
- Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων που δημιουργούν αισιοδοξία στην κυβέρνηση


Στην άτυπη σύνοδο κορυφής των “27” στη Μάλτα, την ερχόμενη Παρασκευή, στηρίζει πολλές ελπίδες η κυβέρνηση για να προωθηθεί η εκδοχή της πολιτικής λύσης στο θέμα της αξιολόγησης.

Οπως, λένε στο newsit.gr πηγές με γνώση ο πρωθυπουργός στις επαφές και στις συζητήσεις που θα έχει, θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους του ότι:

- Σε κανένα δεν συμφέρει η αστάθεια που προκαλεί το ανοιχτό θέμα της αξιολόγησης. Η διατήρηση μίας εστίας έντασης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας βλάπτει την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως στη σημερινή συγκυρία, που η Ευρώπη δέχεται τα πυρά του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

- Η Ελλάδα έχει πετύχει και με το παραπάνω τους δημοσιονομικούς στόχους και υπάρχει μαξιλάρι για τα επόμενα χρόνια, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαιτούνται παράλογα μέτρα που δεν επιτρέπουν να κλείσει η αξιολόγηση.

- Αν παρά τις εκτιμήσεις υπάρξει πρόβλημα, η Ελλάδα είναι έτοιμη και δεσμεύεται να ενεργοποιήσει τον κόφτη και να επαναφέρει τα δημοσιονομικά πράγματα στη σωστή τους τροχιά.

- Δεν είναι ούτε πολιτικά ορθό, ούτε νομικά εφικτό να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα, τα οποία μάλιστα ξεπερνούν και τη συνταγματική θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

- Οι ακραίες φωνές πρέπει να απομονωθούν και να αποτραπούν οι παράλογες απαιτήσεις από την Ελλάδα, γιατί μόνο προβλήματα και αστάθεια προκαλούν σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το περιβάλλον είναι κατάλληλο για να ακουστούν οι ελληνικές θέσεις.

Τα επιχειρήματά τους εδράζονται μεταξύ άλλων και στις διαρκείς εκκλήσεις για ενότητα των Ευρωπαίων μετά τις επιθέσεις Τραμπ στην Ε.Ε. και υπενθυμίζουν πως την προηγούμενη Δευτέρα η Μέρκελ δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα ώστε οι ¨27¨ να αντιμετωπίσουν ενωμένοι τις προκλήσεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Εξάλλου δηλώσεις υπέρ της ενότητας των Ευρωπαίων έκαναν ο Φρανσουά Ολάντ, ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ο Πιερ Μοσκοβισί τις προηγούμενες μέρες.

Και σήμερα σε ενότητα κάλεσε τις 27 χώρες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την επιστολή που έστειλε ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής στη Μάλτα την Παρασκευή, τονίζοντας ότι οι ¨27¨ μόνο μαζί μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου