Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Με «τσιπάκια» θα κυκλοφορούν οι μετανάστες στην Ελλάδα... για να μην «εξαφανίζονται» πάλι!

-->
Σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους μετανάστες που έχουν εισχωρήσει στην Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Εσωστερικών προκειμένουν να καταπολεμήσει τη πλαστογράφηση ταξιδιωτικών εγγράφου αλλά και να καταφέρει να «χαρτογραφήσει τους πολίτες από άλλες χώρες. Ετσι, προχωρά στην αλλαγή μορφής έκδοσης στην άδεια διαμονής μεταναστών  καθώς πλέον όσοι διαμένουν νόμιμα εδώ θα αρχίσουν να αποκτούν ηλεκτρονικές κάρτες με τα βιομετρικά τους δεδομένα.
 
Πρόκειται για μία προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων αλλά και προκειμένου να «χαρτογραφηθούν» οι πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα.
 
Η εγκύκλιος του υπουργείου που δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2017 αναφέρει ότι «από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου αλλάζει η μορφή έκδοσης των αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών. Οι άδειες δεν θα εκδίδονται πλέον με τη μορφή της αυτοκόλλητης ετικέτας που επικολλάται στο διαβατήριο (βινιέτα) αλλά με τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου, το οποίο έχει τη μορφή της ηλεκτρονικής κάρτας και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτοποίησης του αλλοδαπού, τα απαιτούμενα βιομετρικά δεδομένα (ψηφιακή φωτογραφία προσώπου και δύο ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα), καθώς και ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα ραδιοσυχνοτήτων (RF Chip), ως μέσο αποθήκευσης των δεδομένων αυτών».
 
Πρόκειται για οδηγία της ΕΕ και για την Ελλάδα το μέτρο αυτό αφορά 580.161 μετανάστες, οι οποίοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών ζουν νόμιμα στη χώρα με άδειες διαμονής.
 
Τι θα είναι οι ηλεκτρονικές κάρτες
 
Πρόκειται για έγγραφα υψηλής ποιότητας και υψίστης ασφαλείας που δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν, ενώ θα περιλαμβάνουν τσιπάκι με τα ηλεκτρονικά δεδομένα. Τη διαδικασία της παραλαβής των αιτήσεων για έκδοση κάρτας, όπως και την επίδοσή τους, θα αναλάβουν οι υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
 
Η ηλεκτρονική κάρτα θα εκτυπώνεται από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων με κόστος 16 ευρώ. Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι όσοι μετανάστες έχουν την παλιά άδεια διαμονής δεν απαιτείται να την αντικαταστήσουν μέχρι τη λήξη της. Οποιοσδήποτε, ωστόσο, εφεξής υποβάλλει αίτηση για έκδοση άδειας διαμονής θα υποβάλλεται σε αυτή τη διαδικασία.
 
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η έκδοση των καρτών από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων εγγυάται την ασφάλεια των εγγράφων. «Βασικό στοιχείο ασφάλειας αποτελεί η εισαγωγή των βιομετρικών δεδομένων. Ως τέτοια νοούνται τα δακτυλικά αποτυπώματα δύο δακτύλων (δείκτης αριστερού και δεξιού χεριού), καθώς και η φωτογραφία προσώπου του αιτούντος. Στοιχείο ασφάλειας, επίσης, νοείται η εκτύπωση της ψηφιοποιημένης υπογραφής του κατόχου και το ολοκληρωμένο κύκλωμα επαφής με το οποίο θα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του κατόχου της κάρτας», αναφέρει η εγκύκλιος.
 
Με αυτές τις ηλεκτρονικές άδειες παραμονής, τα κυκλώματα που πλαστογραφούν διαβατήρια θα δυσκολεύονται πλέον να τα πουλάνε, εκτιμούν στελέχη των διωκτικών Αρχών.
 
Το μέτρο είχε εξαγγελθεί καιρό πριν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το πρώτο «στοίχημα» είναι να λειτουργήσει σωστά ο εξοπλισμός στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στις αρμόδιες διευθύνσεις αλλοδαπών. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (όσον αφορά στον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία). Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στελέχη των αποκεντρωμένων διοικήσεων που διατυπώνουν ερωτήματα για το κατά πόσο το προσωπικό θα μπορέσει να ανταπεξέλθει του φόρτου εργασίας που αναλαμβάνει.
 
Το δεύτερο «στοίχημα» είναι να καταγράφεται σωστά ο τόπος διαμονής των αιτούντων. Τονίζεται, πάντως, ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να προσπαθήσει να καταχωρήσει τα στοιχεία του στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα.

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου