Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Όργιο παραεμπορίου ακατάλληλων και ληγμένων τροφίμων προερχομένων από την Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών

-->
Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία… 
Από τους κάδους απορριμμάτων της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας και από εκεί κατευθείαν στα πιάτα του ανυποψίαστου καταναλωτικού κοινού. 
O Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. (Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε.) στα τέλη του 2015, ενώ βρισκόταν στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας για ανάδειξη οριστικού αναδόχου και παρά το γεγονός της εκδόσεως δικαστικής απόφασης του ΣτΕ που έκρινε ως μη σύννομη αντίστοιχη προηγούμενη απόφαση ματαίωσης από τον Οργανισμό, προχώρησε στην τρίτη συνεχόμενη ματαίωση δημόσιας διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση του έργου «Παροχής Υπηρεσιών Καθαρισμού Υπαίθριων, Χερσαίων, Κοινόχρηστων και Εσωτερικών χώρων και Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ζωικών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ) κατηγορίας 1,2 και 3 της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών» αποφασίζοντας παράλληλα την παράνομη κατάτμηση του έργου και αναθέτοντας με κλειστές αδιαφανείς διαδικασίες στην ίδια εταιρεία με την επωνυμία «ΑΝΟΔΙΚΗ SERVICES E.Π.Ε.» με τρεις ξεχωριστές συμβάσεις το αντικείμενο του έργου.
Η συγκεκριμένη όμως απόφαση της διοίκησης του Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε. και η εξακολούθηση μέχρι σήμερα των ίδιων πρακτικών με την συνεχιζόμενη αδιαφορία και αδράνεια εκ μέρους του Ο.Κ.Α.Α Α.Ε που έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή, αποσπασματική και υποτυπώδη κάλυψη των αναγκών από αναρμόδιους φορείς, πέρα από το γεγονός πως συνιστά κατ΄ εξακολούθηση παράβαση των εθνικών και κοινοτικών διατάξεων σχετικά με την διενέργεια διαδικασιών για την σύναψη δημόσιων συμβάσεων προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της Αγοράς σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την δημόσια υγεία, με αρνητικές επιπτώσεις για το καταναλωτικό κοινό.
Η μείωση των απαιτούμενων τεχνικών μέσων και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού, πέρα από την σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση με την πρόκληση ρύπανσης στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, είναι και η αιτία για την έξαρση οργανωμένων και επικίνδυνων για το καταναλωτικό κοινό και την δημόσια υγεία φαινομένων παραεμπορίου.
Πολυάριθμες ομάδες από Ρομά σε συνεργασία με διάφορα άλλα οργανωμένα κυκλώματα συλλέγουν σε καθημερινή βάση από τους ανοιχτούς και ελεύθερους στη πρόσβαση ακατάλληλους κοινούς κάδους, που βρίσκονται εντός των εγκαταστάσεων της Κ.Α.Α. μεγάλες ποσότητες από ληγμένα και ακατάλληλα προς ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και ζωικά υποπροϊόντα. 
Στη συνεχεία τα διοχετεύουν και τα διακινούν στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας με σκοπό την αποκόμιση παράνομου κέρδους εις βάρος της ανθρώπινης υγείας, με συνέπεια των ανωτέρω αδίστακτων πρακτικών τα μολυσματικά υποπροϊόντα να επανεισάγονται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα ενέχοντας σοβαρούς κινδύνους για την πρόκληση και εξάπλωση επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία ιών και ασθενειών. 
Για τα ως άνω ζητήματα τόσο το σύνολο των εμπόρων της Κ.Α.Α όσο και διάφορες καταναλωτικές ενώσεις καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν παραπονεθεί για την κατάσταση που επικρατεί, και οι αρμόδιες αρχές που έχουν επιληφθεί πραγματοποιώντας σειρά ελέγχων έχουν καλέσει τον Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε στην άμεση λήψη όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων, δίχως όμως ο Οργανισμός έως σήμερα να έχει συμμορφωθεί στις συστάσεις που του έχουν γίνει. 
Η προπεριγραφείσα κατάσταση που επικρατεί, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη κρισιμότητα δεδομένου πως η Κεντρική Αγορά Αθηνών αποτελεί την μεγαλύτερη στη χώρα υποδομή υγειονομικού ενδιαφέροντος προμηθεύοντας σε καθημερινή βάση την αγορά όλης της ελληνικής επικράτειας.

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου