Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Στις 22/2 πλαίσιο για πολιτική συμφωνία Γερμανίας - ΔΝΤ – Η αξιολόγηση θα κλείσει 7 Απριλίου με ειδικό ρόλο στο ΔΝΤ

-->
Η πιθανότερη ημερομηνία για να κλείσει η αξιολόγηση είναι 7 Απριλίου του 2017 ενώ σχεδόν μηδενικές είναι οι πιθανότητες ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Όχι στο τακτικό Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου αλλά στις 22 Φεβρουαρίου στην κρίσιμη συναντήσει της Lagarde (ΔΝΤ), Merkel (Γερμανία), Juncker (ΕΕ) θα κριθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.
Τόσο ο Regling ESM όσο και ο Wieser EWG επιβεβαιώνουν ότι είναι αδύνατη η συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου και ότι απαιτείται χρόνος ώστε να κλείσει η αξιολόγηση με στόχο 20 Μαρτίου ή κατά το πιθανότερο στο Eurogroup 7 Απριλίου του 2017. 

Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές στις 22 Φεβρουαρίου θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για ένα πλαίσιο συνενόησης μεταξύ της Γερμανίας,  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την ΕΕ όσον αφορά την Ελλάδα και το ελληνικό πρόβλημα.... ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με νέα κεφάλαια...
Η πιθανότητα να χορηγήσει νέο δάνειο το ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι 1% μετά τις γερμανικές εκλογές και 99% να συμμετάσχει απλά ως τεχνικός σύμβουλος.
 

Η πολιτική συμφωνία - πλαίσιο συνενόησης θα περιλαμβάνει τους εξής όρους 

1)Η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν και οριστικοποιηθούν από τους θεσμούς που θα έρθουν στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα. 
Η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει μέτρα. 
Το αφορολόγητο δεν θα είναι 6.000 ευρώ αλλά 5.000 ευρώ. 
Το ΔΝΤ ορθώς υποστηρίζει την διεύρυνσης της φορολογικής βάσης καθώς στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να διασώσει χαμηλόμισθους επιτρέπει την ακραία φοροδιαφυγή σε ιατρούς, δικηγόρους και πάσης φύσεως τεχνίτες. 
Το ΔΝΤ απόλυτα σωστά ζητάει αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ είναι μια δίκαιη προσέγγιση σε σχέση με την εκτρωματική πολιτική Τσακαλώτου που έχει καταστρέψει την μεσαία αστική τάξη. 

2)Το ΔΝΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία για την Ελλάδα ώστε να εκπονήσει νέα έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία με πιθανότητα να αλλάξει τις εκτιμήσεις τις επί τα βελτίω. 
Μια τέτοια διαφοροποίηση θα οδηγήσει το ΔΝΤ να μειώσει έστω και οριακά τον πήχη των μέτρων που ζητάει. 

3)Το Eurogroup στο καλύτερο σενάριο 20 Μαρτίου και στο βασικό στο Eurogroup 7 Απριλίου θα κλειδώσει την αξιολόγηση ενώ θα υπάρξει ειδική αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 
Παρά την γενική διάθεση για σύγκλιση η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να δοθεί από την ΕΚΤ καθώς απαιτούνται όχι απλά μια υποσχετική αλλά μια ενδελεχή ανάλυση για την επίδραση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 
Κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

4)Το ΔΝΤ κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετάσχει ως τεχνικός σύμβουλος με αυξημένες αρμοδιότητες και με προοπτική να δανείσει 5 δισεκ. ευρώ μετά τις Γερμανικές εκλογές εφόσον οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος αλλά αυτό είναι υπό αίρεση. 
Η πιθανότητα το ΔΝΤ να συμμετάσχει με κεφάλαια τον Απρίλιο του 2017 στο ελληνικό πρόγραμμα παρά την αισιοδοξία ή προσδοκία που καλλιεργείται είναι μηδενική. 

5)Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αφορούν 
Νέα επιμήκυνση 
Πάγωμα τόκων και κεφαλαιοποίηση τους μετά από χρόνια… 
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να αλλάξουν τις αναφορές του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο….

6)Το ΔΝΤ έχει διοικητικό συμβούλιο και στο διοικητικό συμβούλιο θα έχει μεγάλη σημασία η στάση των αμερικανών. 
Μετά τις δηλώσεις του υποψηφίου πρέσβη των αμερικανών στην ΕΕ ότι είναι καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα το Grexit… οι αμερικανοί έχουν κατεβάσει τους τόνους δηλώνοντας ότι στηρίζουν μια ενωμένη Ευρώπη. 

Συμπέρασμα 

Πολιτική συμφωνία ΔΝΤ με Γερμανία θα υπάρξει αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα…
Η πιθανότερη ημερομηνία για να κλείσει η αξιολόγηση είναι Απρίλιος 2017 ενώ ελάχιστες είναι οι πιθανότητες ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Υποσημείωση 

Οι συνεδριάσεις του Eurogroup 

20 Φεβρουαρίου του 2017 

20 Μαρτίου του 2017 
7 Απριλίου του 2017 
22 Μαίου του 2017 
15 Ιουνίου του 2017 

www.bankingnews.gr

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου