Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ξεκίνησε κι επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 στην Τουρκία

-->
Όπως εκτιμά στο σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle, η όλη διαδικασία δεν θα είναι «περίπατος» για τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan
Ξεκίνησε και επίσημα χθες 25 Φεβρουαρίου 2017 η προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης στη γειτονική μας Τουρκία, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. 
Όπως εκτιμά στο σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle, η όλη διαδικασία δεν θα είναι «περίπατος» για τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, με τον δρόμο μέχρι την 16η Απριλίου, οπότε και διεξάγεται το δημοψήφισμα, να προβλέπεται μακρύς.
«Παρά τις άοκνες προσπάθειες του προέδρου Erdogan να πείσει τους Τούρκους πολίτες τόσο εντός, όσο και εκτός Τουρκίας για τα οφέλη της ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών, οι επόμενες εβδομάδες καθώς και το ίδιο το δημοψήφισμα, δεν θα είναι περίπατος.
Σε ένα κατάμεστο κλειστό αθλητικό χώρο στην Άγκυρα, ο τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το «ναι» στις 18 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα μεταβιβάσουν τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες στο πρόσωπο του Προέδρου», αναφέρει το γερμανικό κανάλι. 
«Ψηφίστε «ναι» για έρθει η άνοιξη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Yildirim προς τους επευφημούντες κομματικούς οπαδούς, ενώ σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του θύμισε ότι και στον Μωάμεθ τον Πορθητή κάποιοι είχαν πει «όχι» για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.
«Ο τρόπος με τον οποίο πέρασαν από την Εθνοσυνέλευση οι βαθιές αλλαγές που θα μετατρέψουν το πολίτευμα σε προεδρική δημοκρατία, δεν έχει επιτρέψει στην κοινωνία να ενημερωθεί σωστά. 
Με την μεγάλη πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να στηρίζει την κυβέρνηση, με τον φόβο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που τιμωρεί άμεσα οποιαδήποτε κριτική κατά του προέδρου και πολύ εύκολα οδηγεί διαφωνούντες στο δικαστήριο, η εκστρατεία για το δημοψήφισμα ελάχιστα αναμένεται να διαφωτίσει το εκλογικό σώμα. 
Η αντιπολίτευση είναι αποδεκατισμένη και διχασμένη. 
Το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικιστικής Κίνησης στηρίζει την κυβέρνηση σε σημείο που να παίζει σχεδόν ρόλο κυβερνητικού εταίρου. 
Η ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος είναι προφυλακισμένη για τρομοκρατία και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ναι μεν ψηφίζει όχι, αλλά κρατά ήπιους τόνους για να μην κατηγορηθεί ότι δημιουργεί αναταραχή», συνεχίζει η Deutsche Welle
Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι διεθνείς συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι. 
Η Τουρκία βρίσκεται άμεσα εμπλεκόμενη στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ ελπίζοντας να αντικαταστήσει τους Κούρδους της Συρίας που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος για λογαριασμό των Αμερικανών και των άλλων συμμάχων, με τον τουρκικό στρατό. 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου