Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Societe Generale: Δύο επιλογές για την Ελλάδα, γενναίο haircut ή χρεοκοπία και Grexit

-->
Χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βρίσκεται συνέχεια σε πρόγραμμα
Εάν δεν υπάρξει μια γενναία μείωση του ελληνικού χρέους, η οποία όμως θα ξεπερνά τα μεσο-βραχυ πρόθεσμα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους, τότε ο κίνδυνος χρεοκοπίας ή ακόμη και της εξόδου από την Ευρωζώνη θα είναι εξαιρετικά υψηλός. 
Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή της η Societe Generale, η οποία όμως εκτιμά ότι η δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτό να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαρτίου, δηλαδή πριν τις ολλανδικές εκλογές. 
Χωρίς μια μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα οδεύει προς αδιέξοδο, με το σενάριο του Grexit να επιστρέφει και πάλι. 
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η απαίτηση του ΔΝΤ για μια γενναία ελάφρυνση του χρέους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου του ότι για να εξυπηρετήσει το χρέος της η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία δεν είναιβιώσιμα. 
Χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βρίσκεται συνέχεια σε πρόγραμμα. 
Επιπλέον, σύμφωνα με την Societe Generale, ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση το Φεβρουάριο, το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ δεν πρόκειται να τεθεί πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου της ΕΚΤ. 
Αλλά οι εκτιμήσεις δεν είναι και τόσο αισιόδοξες. 
Και αυτό διότι η ΕΚΤ θα πρέπει να καταρτίσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για να θεωρηθούν τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα. 
Αλλά χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, η ανάλυση της ΕΚΤ δεν προβλέπεται θετική.
Επίσης, η ΕΚΤ θα αναδείξει ως βασικούς αρνητικούς καταλύτες την υψηλή εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA και την παρουσία των capital controls.
Τέλος, η Societe Generale εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιθανόν να εξετάζει την προκήρυξη εκλογών μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και δοθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. 

(Πρώτη Ενημέρωση: 14:24, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου)
www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου