Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ! Φουσκωτά με κομάντο κύκλωσαν τα Ίμια! Παρών ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και όλη η στρατιωτική ηγεσία

-->
Τουρκική πρόκληση  σε ανώτατο επίπεδο δύο ημέρες μετά την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου μη έκδοσης για τους οκτώ φυγάδες Τούρκους αξιωματικούς είχαμε σήμερα στα Ίμια.
Κίνηση όμως που αποτελεί μέγιστη πρόκληση για την Ελλάδα, καθώς έρχεται ανήμερα της επετείου της κρίσης των Ιμίων του 1996.  Στη σημερινή νέα πρόκληση μετείχε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας καθώς και όλοι οι αρχηγοί των σωμάτων ασφαλείας της Τουρκίας, δίνοντας τεράστια βαρύτητα στην όλη ενέργεια, γεγονός που δείχνει ότι η Τουρκία μεθοδεύει νέο θερμό επεισόδιο. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας θεωρείται υψηλού συμβολισμού καθώς είναι η πρώτη φορά όπου το σύνολο της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας φτάνει στο συγκεκριμένο χώρο. Οι Τούρκοι στρατηγοί που φωτογραφήθηκαν μάλιστα με φόντο τα Ίμια, στέλνουν το μήνυμα προς την Τουρκική κοινή γνώμη, αλλά και στην Ελλάδα ότι τα δύο αυτά μικρά νησιά, αλλά και όχι μόνο, δεν αποτελούν Ελληνική κυριαρχία.
Χαρακτηριστικά οι Τούρκοι, θεωρούν τα Ίμια Τουρκικό έδαφος, τα οποία και αποκαλούν Καρντάκ. Για του λόγου το αληθές και οι φωτογραφίες του αρχηγού του γενικού επιτελείου τους όπου φαίνονται οι δύο βραχονησίδες, όπως και η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, στην οποία γίνεται αναφορά για τις προσπάθειες του τουρκικού στρατού να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας τους.
 Η ανακοίνωσή όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα αναφέρει:
«Ο ΑΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας επιθεώρησαν την ναυτική βάση Aksaz στις 29 Ιανουαρίου 2017.  Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τους μετέφεραν στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ.  Ο Στρατηγός Ακάρ, δήλωσε ότι ως Τουρκικός Στρατός, δρούμε πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο.  Επιπλέον τόνισε ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του Τουρκικού Στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και του έθνους μας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται».
Θα πρέπει να παρατηρήσει πάντως κάποιος ότι η διατύπωση του Τούρκου ΑΓΕΕΘΑ κινείται στα πλαίσια της διπλωματίας με πολλαπλές αναγνώσεις, ενώ κάνει λόγο για Ειρήνη και φιλία παράλληλα αναφέρει την προστασία των θαλασσών και των τουρκικών συμφερόντων ενώ βέβαια τα Ίμια τα βαφτίζει Καρντάκ
toyrkos geeua
Το χρονικό της «εισβολής»
Το πρωί της Κυριακής 29/1, περίπου στις 12:00,  δυο φουσκωτά σκάφη με Τούρκους κομάντο, συνοδευόμενα από μια τουρκική πυραυλάκατο, πλησίασαν τα δύο νησιά, παραβίασαν τα ελληνικά εθνικά χωρικά ύδατα και προκλητικά στάθηκαν για λίγα λεπτά ανάμεσα στα δυο νησιά.
Τα δύο φουσκωτά με τους Τούρκους ξεκίνησαν με μεγάλη ταχύτητα από τα τουρκικά παράλια και έφθασαν μέχρι τα Ίμια, όπου τα κύκλωσαν έχοντας προτεταμένα τα όπλα τους προς τα νησιά. Μαζί με τη πυραυλάκατο έκαναν τον κύκλο των βραχονησίδων και αποχώρησαν.
τουρκικο πρωτη
ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν άσκηση κατάληψης βραχονησίδας!
 Ενδεικτικό της κρισιμότητα της κατάστασης είναι ότι τα τούρκικα μέσα έβγαλαν έκτατκες ειδήσεις για το θέμα, όπως για παράδειγμα η ιστοσελίδα της Hurriyet, η οποία αναφέρθηκε ότι στο τουρκικό πλοίο που προσέγγισε τα Ίμια επέβαινε ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου.
ιστοσελιδα
Η είδηση παίζει πρώτο θέμα και στο CNN Turk.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΕΘΑ: Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες απομάκρυνσης του τουρκικού πλοίου
Περίπου δύο ώρες αφού τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την είδηση του πλου στα Ίμια τουρκικού πλοίου που μετέφερε τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου μαζί με τους αρζηγούς του τουρκικού στρατού,ναυτικού και αεροπορίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση με τίτλο: «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων» όπου αναφέρεται:
«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ). Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».
Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ αντιπλοίαρχος Βασίλειος Μπελετσιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συντηρούν ένα συνεκτικό σύστημα επιτήρησης των ανατολικών συνόρων της χώρας και έχουν ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των κινήσεων της γείτονος. Συνεπώς, ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν εκεί, υπήρξε πλήρης υποτύπωση της κίνησης της πυραυλακάτου και των δύο ταχυπλόων σκαφών που την συνόδευαν, τον χρόνο εξόδου των πλοίων αυτών από την Αλικαρνασσό μέχρι την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή του συγκροτήματος των νήσων των Ιμίων. Αναλύθηκαν αυτομάτως οι προβλεπόμενες και τυποποιημένες ενέργειες ειδοποίησης των σκαφών να εξέλθουν των ελληνικών χωρικών υδάτων και αυτά μετά από λίγο κινήθηκαν ανατολικά, προς τον λιμένα της Αλικαρνασσού. Θέλω να επισημάνω ότι δεν υπήρξε περίπλους του συγκροτήματος των νησίδων των Ιμίων από τα τουρκικά σκάφη, ενώ δεν διαπιστώθηκε πτήση ελικοπτέρου όσο βρίσκονταν στην περιοχή των Ιμίων».

Να σημειωθεί πάντως ότι μετά την ψύχραιμη αντίδραση της Ελλάδας, τα Τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «επίσκεψη», έδειχναν μάλιστα φωτογραφίες όπου έπλεαν παράλληλα τα πλοία τους με την Ελληνική ακταιωορό και οι Τούρκοι αξιωματικοί έδειχναν τα Ίμια από μακριά, θέλοντας έτσι να δείξουν ότι είναι αμφιλεγόμενο αν μπήκαν ή όχι στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.
2275196151310
βραχονησίδεςστρατος


Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου