Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Bόμβα Σόιμπλε: ''Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ισοδυναμεί με πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα''

-->
Πάνε να τρελάνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αίφνης ο μάλλον ασόβαρος Μοσκοβισί, που θεωρείται φίλος της Ελλάδας, δήλωσε πως δεν γίνεται να βγει εκτός προγράμματος το ΔΝΤ καθώς υπάρχουν χώρες που θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του. Κι ενώ ο φίλος Μοσκοβισί έκανε αυτή την δήλωση ερχόταν ο “εχθρός” Σόιμπλε να δηλώσει στη γερμανική Süddeutsche Zeitung πως είναι θεωρητικά, εφικτή μια συνέχιση του τρίτου προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ. «Τον ρόλο αυτό μπορεί να αναλάβει ο ESM, αλλά τότε τα συμπεφωνημένα θα έπρεπε να διασφαλιστούν πιο αποτελεσματικά».

Με απλά λόγια εάν βγει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος θα υπάρξει νέο πρόγραμμα ακόμη πιο επώδυνο και βίαιο για την Ελλάδα. Ο Σόιμπλε ποντάρει στο γεγονός ότι οι εκλογές στη Γαλλία θα φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνηση η οποία θα βρίσκεται πιο κοντά στην δική του αυστηρή γραμμή. Ο Γερμανός γνωρίζει ότι στα μέσα του 2017 δεν θα υπάρχουν φιλικές προς την Ελλάδα κυβερνήσεις κι ακόμη και η Κύπρος θα μπορούσε να στραφεί εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση ατυχούς έκβασης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Γνωρίζει επίσης ότι ο χρόνος μετράει υπέρ του. Στην πραγματικότητα η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μείνει εκτός προγράμματος το ΔΝΤ δεν είναι παρά μια θηλιά που θα έχουμε φορέσει οι ίδιοι στο λαιμό μας.

-Πρόκειται για αυτοχειρία, αλλά δεν είχα την ελληνική κυβέρνηση ικανή για κάτι καλύτερο…Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ισοδυναμεί με πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα καθώς αυτή τη φορά ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν θα έχει την επιείκεια κανενός Ευρωπαίου ηγέτη…

διαμηνύει ο Γερμανός στους συνομιλητές του, σύμφωνα με πληροφορίες του “Κουρδιστού Πορτοκαλιού”.
Ο Σόιμπλε-όπως μεταδίδει η DW ( SZ / Στέφανος Γεωργακόπουλος), επανέλαβε ότι οι κανόνες της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν σε μια χώρα ή ομάδα χωρών να αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μιας άλλης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα εντός Γερμανίας όπου τα πλούσια κρατίδια στηρίζουν με τα πλεονάσματά τους τα φτωχότερα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι «επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης».
Στο ερώτημα για ποιο λόγο η ευρωζώνη, αντί να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, δεν συνεχίζει μόνη της το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι όπως φαίνεται είναι εν τέλει εφικτή η συνέχιση του προγράμματος χωρίς το Ταμείο ο κ. Σόιμπλε τόνισε: «Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».

Στο ερώτημα τέλος αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

Οι δηλώσεις Σόιμπλε δεν επιτρέπουν περιθώρια παρερμηνίας μια και ο Γερμανός φωτογραφίζει ένα ακόμη πιο βίαιο μνημόνιο το οποίο πρέπει να έχει την έγκριση της γερμανικής βουλής σε περίπτωση που δεν συμμετέχει το ΔΝΤ. Το πιο πιθανό σ΄αυτή την περίπτωση είναι ο Γερμανός να έχει κατά νου ένα 4ο Μνημόνιο αλλά αυτή τη φορά με Δραχμή. Ο οικονομικός κλοιός σφίγγει γύρω από την Ελλάδα ενώ τυχόν “ανεξέλεγκτη αποτυχία” των συνομιλιών της Γενεύης για την επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και πτώση της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Κύπρο με επώδυνες συνέπειες και για την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου