Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

STRATFOR: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΡΙΧΝΕΙ ΒΑΡΙΑ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! Πως μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω – Ο ρόλος της Ελλάδας

-->
Ζοφερές είναι η προβλέψεις του Stratfor για το τι μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη αν υπάρξουν και νέα τρομοκρατικά χτυπήματα καθώς μπορεί να αλλάξει δραματικά ο πολιτικός χάρτης  δεδομένου ότι το 2017 στήνονται κάλπες σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για να υποστηρίξει ότι η Μέρκελ δεν κατάφερε να προστατεύσει Γερμανούς πολίτες: Αμέσως μετά το περιστατικό στο Βερολίνο, η αρχηγός του AfD Φράουκε Πέτρι ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Μέρκελ να διατηρήσει τα σύνορα ανοιχτά έβλαψε την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας. Τα ποσοστά του AfD έχουν αυξηθεί από τότε που η Μέρκελ επέλεξε τον Αύγουστο του 2015 να επιτρέψει σε Σύρους πρόσφυγες να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία. Πριν από την ανακοίνωση, η στήριξη προς το AfD βρισκόταν κοντά στο 4%. Από τότε, κινείται στις δημοσκοπήσεις κοντά στο 12% με 13%. Το κόμμα έχει ισχυρές επιδόσεις και στις τοπικές εκλογές, ειδικά στον Νότο της χώρας.
Μετά την επίθεση στο Βερολίνο η δημοτικότητα του  (AfD) ενισχύθηκε σημαντικά και συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 15% στην πρόθεση ψήφου. Αν η Γερμανία ξαναχτυπηθεί  από τρομοκράτες δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο  το AfD να ενισχύσει τα ποσοστά του.
Η ακροδεξιά δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος που αντιμετωπίζει η Μέρκελ. Μέσα στο ίδιο της το κόμμα η αμφισβήτηση είναι μεγάλη όχι μόνο από τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά από το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας με τους βουλευτές να ζητούν πιο σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό από τη Μέρκελ.
Την ημέρα μετά την επίθεση του Βερολίνου, ο αρχηγός του CSU Χορστ Ζεεχόφερ ανέφερε ότι η Γερμανία πρέπει να επανεξετάσει τις πολιτικές άμυνας και μετανάστευσης. Αντιμέτωπη με τον σκληρό ανταγωνισμό από το AfD και την αμφισβήτηση εντός του κόμματός της, η Μέρκελ βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση να σκληρύνει τις πολιτικές της ενόψει των εκλογών.
Οι επιπτώσεις από την επίθεση στο Βερολίνο δεν θα περιοριστούν στη Γερμανία. Το πρόσφατο μπαράζ επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη θα διαμορφώσει τις προεκλογικές καμπάνιες. Η ασφάλεια θα είναι στο επίκεντρο στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Τα πιο δημοφιλή γαλλικά κόμματα -το συντηρητικό ρεπουμπλικανικό κόμμα και το εθνικιστικό Εθνικό Μέτωπο- θα επιδιώξουν τη στήριξη ενός εκλογικού σώματος που φοβάται τη σύνδεση ανάμεσα στη μετανάστευση και την τρομοκρατία. Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα κερδίσει, η επόμενη κυβέρνηση στο Παρίσι πιθανότατα θα ασκήσει κριτική στη συμφωνία του Σένγκεν, η οποία καταργεί τους συνοριακούς ελέγχους και θα εισαγάγει πιο αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές.
Η Ολλανδία προετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο. Το ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας προηγείται αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις. Ακόμα και αν τα εθνικιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα της Ευρώπης δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβερνήσεις, η αυξανόμενη δημοτικότητά τους θα αναγκάσει τους πιο μετριοπαθείς αντιπάλους τους να μετατοπίσουν την ατζέντα τους, για να μη χάσουν περισσότερες ψήφους.
Κλειδί εν μέρει για να μην εκραγεί το μεταναστευτικό στα μούτρα των κυβερνήσεων που έχουν εκλογές είναι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Η Άγκυρα ακολουθεί τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. Αλλά οι επερχόμενες εκλογές σε σημαντικά κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ολλανδία, δεν θα επιτρέψουν στο μπλοκ να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να παραχωρήσει ελεύθερη μετακίνηση χωρίς βίζα για τους Τούρκους, ένα σημείο-κλειδί για τη συμφωνία.
Ακόμα χειρότερα, οι εντάσεις αυξάνονται ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, οι οποίοι έχουν κατηγορήσει την Αθήνα ότι εφαρμόζει πολιτικές που δεν ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης. Αν και η Αθήνα πιθανότατα θα ξεπεράσει τη διαμάχη, μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα περιορίσει τη δυνατότητά της και την προθυμία της να συντονίσει τις μεταναστευτικές της πολιτικές με την Άγκυρα και τις Βρυξέλλες.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου