Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ! Η Κομισιόν αδειάζει τον Νταϊσελμπλουμ για την Ελλάδα – Αποκαλυπτικό δημοσίευμα MNI

-->
Νέα δεδομένα στον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για τις εξαγγελίες Τσίπρα δημιουργεί η δημοσίευση από το MNI ενός ρεπορτάζ – βόμβα το οποίο αποκαλύπτει ρήξη ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Eurogroup.

Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή από την Κομισιόν, αναφέρει ότι το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να «παγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Ουσιαστικά κάνει λόγο για κοινό μέτωπο Ντάισελμπλουμ - Σόιμπλε, αφού η ίδια πηγή αναφέρει ότι ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Κομισιόν και το Eurogroup για τα όσα εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και μάλιστα επισημαίνει ότι «Η Κομισιόν θα ενέκρινε τις κοινωνικές δαπάνες της Ελλάδας εφόσον είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει επί αυτών».

Αυτό δείχνει μια αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες και σε αυτό φαίνεται να βασίζεται η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα έχουμε λύση στο θέμα έως τα Χριστούγεννα.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι εντός των προσεχών ημερών, και πάντως πριν τα Χριστούγεννα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποφανθούν ότι τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι συμβατά προς όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της.

Κατόπιν αυτού, οι ίδιες πηγές πιστεύουν, ότι όσοι αντιδρούν, με πρώτη τη Γερμανία, θα άρουν τις αντιρρήσεις τους, σε σχέση με την εφαρμογή από το 2017 των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Πιο λεπτομερώς, μόνο η Γερμανία ζήτησε να δει την έκθεση των θεσμών, για το αν τα μέτρα κοινωνικής στήριξης είναι συμβατά με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες ήταν υπέρ. Μόλις οι θεσμοί αποφανθούν θετικά, όπως αναμένει η Αθήνα, τότε ξεπαγώνει η διαδικασία, γνωστοποίησε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή. Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, η ίδια πηγή ανέφερε, πως ο εκπρόσωπός του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει το ερώτημα της γερμανικής πλευράς.

Όσον αφορά τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, η κυβερνητική πηγή σημείωνε, πως πήγε «πολύ καλά», με απόλυτη στήριξη των ελληνικών θέσεων, υπογραμμίζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφης Γεννηματά, επίσης υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ έκανε και αναφορά (η κ. Γεννηματά) στον «εκβιασμό Σόιμπλε». Αντίστοιχες θέσεις είχαν πάρει και οι κ.κ. Μοσκοβισί, Σουλτς και Πιτέλα.

Στη συνάντηση, τέλος, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για το προσφυγικό και το οικονομικό ζήτημα, ειδικότερα δε, τη συμβατότητα των μέτρων.

Το γεγονός ότι υπάρχει διάσταση φάνηκε από τις δηλώσεις Ολάντ που στηρίζει την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τη δήλωση Μοσχκοβισί ότι υπάρχει μια χώρα η οποία αντιδρά υπονοώντας το Βερολίνο.

ΠΗΓΗ

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου