Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Τσίπρας: Αναβολή της απόφασης του Eurogroup συνιστά παραβίαση της συμφωνίας

-->

«Μπορούμε να κάνουμε πρόοδο χωρίς εκβιασμούς» διαμηνύει από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός - «Σεβαστείτε την εθνική κυριαρχία» - Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ευρώπη θα δώσει τελικά το «πράσινο φως» για τον «μποναμά» Τσίπρα

«Αντεπίθεση» φαίνεται πως επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, μετά το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που ανακοίνωσαν ο ESM και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναβολή της πρόσφατης (σ.σ. 5 Δεκεμβρίου) απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ισοδυναμεί με παραβίαση της συμφωνίας.

Πόσω μάλλον, συνέχισε, που «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015».

«Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης» προσέθεσε στην τοποθέτησή του.

Απευθυνόμενος στους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης (ο ίδιος συμμετείχε υπό καθεστώς παρατηρητή), κατέδειξε και το ιδεολογικό πρόσημο των θέσεών του: «Δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και φυσικά δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ακόμη, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, για να προσθέσει: «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος».

«Όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup, που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, παραβιάζουν τη συμφωνία. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ταχύτερο δυνατό, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, χαρακτηρίζοντας «αναγκαίο» το να κρατηθεί «ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει με την Τουρκία».

«Προσβλέπουμε» κατέληξε, «στην ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα του Κυπριακού και φυσικά την ενεργό παρουσία της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων».

Τσίπρας: Μπορούμε να κάνουμε πρόοδο χωρίς συμβιβασμούς - Σεβαστείτε την εθνική κυριαρχία

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την άποψη ότι είναι η ώρα για την επίτευξη μιας «υπέρβασης» σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, «χωρίς εκβιασμούς».

«Τώρα είναι ώρα να έχουμε πρόοδο. Πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία κάθε χώρας» είπε, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις χθεσινές εξελίξεις για «πάγωμα» της εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων έπειτα από τον «μποναμά» που εξήγγειλε. 

Τόνισε μάλιστα πως θα συζητήσει με «αρκετούς συναδέλφους του» για το θέμα αυτό. Ο πρωθυπουργός, ακόμη, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περί τις 19:30, ενώ ακολούθως θα δει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ευρώπη θα δώσει τελικά το «πράσινο φως» για τις παροχές Τσίπρα

Αξιωματούχος της κυβέρνησης, δε, εξήγησε πως η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) «πάγωσε» εξαιτίας μας χώρας (της Γερμανίας), η οποία ζήτησε από το ΔΣ του ESM και τους θεσμούς τον έλεγχο συμβατότητας σχετικά με τα μέτρα για συντάξεις και ΦΠΑ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Η ίδια πηγή τονίζει πως αναμένει την δημοσιοποίηση ενός «ελέγχου συμβατότητας» από τους θεσμούς σχετικά με τα εξαγγελθέντα μέτρα, πριν από τα Χριστούγεννα, η οποία «κατά πάσα πιθανότητα» θα αξιολογεί θετικά τη συμβατότητά τους.

Συνεπώς, η κυβερνητική πηγή αναμένει την ομαλή επανεκκίνηση της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με κάποιες, μόνο, αναφορές στην ανάγκη ενημέρωσης των θεσμών για τέτοια ζητήματα, παρά τη χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, για «πάγωμα» έως τον Ιανουάριο. 

Παράλληλα, οι κυβερνητικές πηγές αξιολογούν θετικά τα μηνύματα στήριξης που λαμβάνουν από Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, όπως τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και τον αρχηγό των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, που έκαναν λόγο για το δικαίωμα διανομής της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος με δίκαιο κοινωνικά τρόπο.

Κυβερνητικές πηγές για τη σύνοδο των Σοσιαλιστών: Και η Γεννηματά μίλησε για εκβιασμούς Σόιμπλε

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι καταγράφηκε θετικό κλίμα για τις ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρέστη ως προσκεκλημένος.

«Πήγε πολύ καλά σε ό,τι αφορά τις ελληνικές θέσεις. Υπήρχε απόλυτη η στήριξη (των Σοσιαλιστών) σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχου» σχολίαζαν. Είναι χαρακτηριστικό, δήλωναν οι κυβερνητικοί κύκλοι, ότι και η Φώφη Γεννήματα τοποθετήθηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων και μίλησε για εκβιασμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μοσκοβισί, Σουλτς και Πιτέλα υποστήριξαν το δικαίωμα της ελληνικής πλευράς να διανείμει την υπεραπόδοση, και παρείχαν στήριξη» προσέθεταν. «Υποστηρικτικοί ήταν και ο Κόστα και ο Τζεντιλόνι» σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές.


ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου