Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Ιστορική συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα-Σίνζο Άμπε στο Περλ Χάρμπορ - Μετά από 75 χρόνια

-->

Ο Γιαπωνέζος πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Αμερικανών πεσόντων και απέδωσε τιμές

Χρειάστηκε να περάσουν 75 χρόνια από την ημέρα που ο αμερικανικός στόλος καταποντίστηκε στο Περλ Χάρμπορ από τους πιλότους-καμικάζι της Ιαπωνίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορία. Ήταν μία πράξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία επέφερε καίριο πλήγμα στην αμερικανική περηφάνια, αλλά και «άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου», δρομολογώντας τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Μετά από 7,5 δεκαετίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σένζο Άμπε, επικύρωσαν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών με μία ιστορικής σημασίας συνάντηση στο Περλ Χάρμπορ.

Σκοπός των δύο ηγετών ήταν να περάσουν το μήνυμα ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι εχθροί του παρελθόντος, μπορούν να συνυπάρξουν και ότι ο κόσμος δύναται να ζήσει κάτω από το πέπλο της ειρήνης. Ωστόσο, πίσω από τους συμβολισμούς, υπάρχει η ουσία. Η οποία δεν είναι άλλη από τη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο εμπορίου, ως αντιστάθμισμα στην αγορά της Ασίας, όπου μεσουρανεί ο «γίγαντας» της Κίνας και το εμπορικό δίκτυο που στήνει το τελευταίο διάστημα.

Για τον Ομπάμα ήταν η τελευταία συνάντηση με έναν ηγέτη ξένου κράτους, πριν από την παράδοση της προεδρίας στους Ρεπουμπλικανούς και ειδικότερα τον Ντόναλντ Τραμπ. Για τον Άμπε, ήταν μία συμβολική συνάντηση, έξι μήνες μετά την επίσκεψη του πρώτου Αμερικανικού προέδρου στη Χιροσίμα και στην Ιαπωνία.

Για την ιστορία, στις 7 Δεκεμβρίου 1941, πάνω από 2.300 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, όταν ο στόλος δέχθηκε επίθεση από 300 γιαπωνέζικα αεροπλάνα, τα οποία είχαν διανύσει τον Ειρηνικό Ωκεανό σε μία αποστολή αυτοκτονίας. Άλλοι 1.000 στρατιώτες είχαν τραυματιστεί, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να αποσύρουν τα πλοία τους από τα λιμάνια της Χαβάης.

Το 1945, η «απάντηση» ήταν σαφώς πιο ηχηρή και εν πολλοίς, απρόσμενη. Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με ατομικές βόμβες τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, όπου χάθηκαν 140.000 άνθρωποι στην πρώτη και άλλοι 70.000 στη δεύτερη. Ήταν ο βομβαρδισμός που προκάλεσε παγκόσμιο τρόμο και μέσα από την εξαφάνιση τόσων χιλιάδων, έγειρε την πλάστιγγα του Β' Παγκοσμίου προς την πλευρά των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Ο Άμπε κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα των πεσόντων στο Περλ Χάρμπορ και απέδωσε τιμές. 






Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου