Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Στρατιωτικός νόμος και απαγόρευση κυκλοφορίας – Μέσω skype εμφανίστηκε ο Ερντογάν – Συλλαμβάνονται πολιτικοί – Σε ομηρία ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων!

-->
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής πως κατέλαβε την εξουσία στη χώρα, για να προστατέψει την δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Ενημέρωση
είδος από :
Εικόνες δείχνουν στρατιώτες να συλλαμβάνονται στους δρόμους
Ενισχύει τα μέτρα στα σύνορα και η Βουλγαρία και ζητά από τους πολίτες να μην κάνουν ταξίδια στην Τουρκία
Όλο και περισσότερες αναφέρουν αιματοχυσία στις μάχες που γίνονται στους δρόμους σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη
Η μη κυβερνητική οργάνωση «ο συνασπισμός για τις κοινές αξίες» (AfSV), που συνδέεται με τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν, καταδίκασε με ανακοίνωση της την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν νωρίτερα τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του για την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Καταδικάζουμε κάθε στρατιωτική επέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας», ανέφερε η οργάνωση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε επίσης—έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι—να «επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία και ένα λουτρό αίματος» στην Τουρκία, όπου υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 17 νεκρούς αστυνομικούς στην Άγκυρα, την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου Σικόρσκι των πραξικοπηματιών από ένα μαχητικό F-16 επίσης στην πρωτεύουσα και πυρά στρατιωτικών εναντίον πολιτών στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσαν τραυματίες.
Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε  εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Η Σλοβακία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Τουρκία και συντονίζει με τους ευρωπαίους εταίρους την κατάλληλη αντίδραση.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ βρίσκεται σε στενή επαφή όλη την νύχτα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους της», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του.
«Ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ βρίσκεται παράλληλα σε επαφή με τους εταίρους στην τουρκική κυβέρνηση με το στόχο να αποσαφηνίσουν την κατάσταση στην Τουρκία και να συζητήσουν τα βήματα στα οποία η ΕΕ πρέπει να προβεί με τον στόχο της διατήρησης και της υποστήριξης της δημοκρατίας και της σταθερότητας στην χώρα».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με τον υπουργό εξωτερικό John Kerry για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Τουρκία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, "ο πρόεδρος και ο υπουργός συμφώνησαν πως όλες οι πλευρές πρέπει να στηρίξουν τη δημοκρατικά ελεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, και να αποφύγουν τη βία και την αιματοχυσία. Ο υπουργός υπογράμισσε πως το State Department θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην ασφάλεια των πολιτών των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Τουρκία. Ο πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό να τον κρατά ενήμερο καθώς εξελίσσεται η κατάσταση
Την ανάγκη να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία τονίζει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές», έγραψε πριν από λίγο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ.

Το αεροσκάφος του Ερντογάν προσεγγίζει την Κωνσταντινούπολη
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον αν. υπουργό Ν. Τόσκα, με τη συμμετοχή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, Κ. Τσουβάλα και υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν σε επιφυλακή αστυνομικές δυνάμεις στον Έβρο, στα νησιά και στις εισόδους της χώρας, ενώ οι επιτελείς της αστυνομίας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία. Από παράγοντες του υπουργείου, εκφράστηκε προβληματισμός για το τι θα γίνει σε περίπτωση ροών προς την Ελλάδα, όχι μόνον προσφύγων από τρίτες χώρες αλλά και Τούρκων πολιτών - αλλά όπως ανέφεραν πληροφορίες, οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης
O τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι συνελήφθησαν οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος
Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην 'Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.

Η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, αφού πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.




Watch: Protesters near Istanbul's Ataturk airport climb onto a tank, chanting the name of the Turkish President
Τουρκικής καταγωγής πολίτες συγκεντρώνονται τις τελευταίες ώρες σε διάφορες γερμανικές πόλεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το περιοδικό «Der Spiegel», εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βρέμης κρατώντας τουρκικές σημαίες.
Στην Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής, με ή χωρίς γερμανική υπηκοότητα.
Φορτώστε περισσότερα
Νωρίτερα:
Πληθαίνουν τα ερωτηματικά γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία τις τελευταίες ώρες.
Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες στις οποίες φαίνεται η στρατοχωροφυλακή να έχει διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει προς το παρόν. Ωστόσο οι εικόνες δείχνουν τανκς πάνω στις δύο γέφυρες.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης την πληροφορία ότι στην “Αγκυρα πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις.
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο οποίος μετέδωσε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας.
Μετά τις πληροφορίες περί χαμηλών πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών στην “Αγκυρα και το κλείσιμο της κυκλοφορίας στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν, μεταδίδει την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην “Αγκυρα.
Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίεργη είναι το γεγονός ότι ενώ αναφέρονται πληροφορίες για χαμηλές πτήσεις, ασθενοφόρα στο γενικό επιτελείο κλπ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν κάποια πληροφορία που να δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου