Μπροστά σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, καθώς το ΔΝΤ επιμένει σε έναν αυτόματο μηχανισμό για την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του Χρέους, κάτι δεν που δεν βρίσκεται στους σχεδιασμούς των Ευρωπαίων και βέβαια μπορεί να μπλοκάρει την αξιολόγηση, αλλα και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.Οι Ευρωπαίοι απλώς και μόνο δεσμεύονται να δουν το θέμα «εάν χρειάζεται» (if necessary), αλλά η θέση αυτή δεν είναι αρκετή για το ΔΝΤ, όπως αναφέρουν πηγές στο πρακτορείο ΜΝΙ. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιλογές των Ευρωπαίων που θα συνδέουν την αντιμετώπιση του προβλήματος με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, όπως φαίνεται ότι επιδιώκει κυρίως το Βερολίνο.
«Η πρόταση των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετή για το ΔΝΤ. Το Ταμείο, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χρειάζεται την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αρκετό ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητά του μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018″ τονίζει το MNI.
Προ στιγμήν φάνηκε πως κέρδιζε έδαφος το σενάριο που προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν δόση, μεταθέτοντας για το Φθινόπωρο τις συζητήσεις για το Χρέος, οπότε τότε θα μπορούσε να αποφασίσει το Ταμείο αν θα συμμετέχει ή όχι στο πρόγραμμα.
Όμως, σύμφωνα με το ΜΝΙ αλλά και ευρωπαϊκές πηγές, ένα τέτοιο σενάριο θα δυσκολέψει πολιτικά τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Σλοβακία, που πρέπει να περάσουν από τα Κοινοβούλια τους την έγκριση της εκταμίευσης, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ήδη παρατηρείται εκνευρισμός μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΜΝΙ, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Ντένις Κόλμπεργκ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί υπουργοί θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Για μας δεν υφίσταται τέτοια ερώτηση (σ.σ. για εκταμίευση χωρίς συμμετοχή του Ταμείου). Ο υπουργός (σ.σ. ο Β. Σόιμπλε) είναι πεπεισμένος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση το Μάιο, όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς εικασίες».
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, συντασσόμενες πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ, με ηχηρή παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, αλλά και με δημοσίευμα στην New York Times, ζητούν εδώ και τώρα γενναία ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, ασκώντας ισχυρές πιέσεις προς την πλευρά του Βερολίνου.
Deutsche Welle: Το ΔΝΤ θέλει μακροπρόεθσμη λύση
Την διαφωνία Βερολίνου – ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος καταγράφει και η Deutsche Welle, υπογραμμίζοντας πως το ΔΝΤ θέλει μια λύση για την Ελλάδα που θα διαρκεί σε βάθος χρόνου.
Είναι πλέον σαφές ότι οι συζητήσεις από τώρα μέχρι και το Εurogroup της 24ης Μαΐου θα επικεντρωθούν στο χρέος, όπου προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία ούτε σε επίπεδο ευρωζώνης, ούτε μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Σε επίπεδο ευρωζώνης εξετάζεται μια δέσμη μέτρων που προβλέπει επιμήκυνση κατά 5 έτη των περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, το πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, και την εξαγορά από τους Ευρωπαίους μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά της συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, οι διαφορές είναι προς το παρόν μεγάλες για το χρέος, γιατί ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι τα μέτρα που συζητούν οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν λύση σε βάθος χρόνου, αλλά περιορίζονται σε μια διαχείριση για τα επόμενα χρόνια και φυσικά δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα.
Στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες ωστόσο σημειώνουν ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μέχρι τις 24 Μαΐου θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ και στο θέμα του χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου