Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ιαχές πολέμου στη Συρία - Τριήμερη στρατιωτική επέμβαση ετοιμάζει το ΝΑΤΟ - Αναμένεται η εντολή Obama - Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα - Παγκόσμια αναταραχή στις αγορές

-->
Τύμπανα πολέμου ηχούν απ' άκρη σ' άκρη στη Συρία, με την στρατιωτική επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εναντίον του καθεστώτος Bashar al-Assad να αποτελεί πλέον θέμα ελάχιστων 24ώρων.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ραγδαίες εξελίξεις, ενώ τα χρηματιστήρια κλυδωνίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη στρατιωτική επέμβαση έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το μόνο που απομένει για να αρχίσει η επίθεση είναι η επίσημη εντολή δια στόματος του Αμερικανού προέδρου B. Obama...
Σύμφωνα με διαρροές, οι συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναμένεται εντός των προσεχών 24ώρων να προχωρήσουν σε γρήγορη, αιφνιδιαστική και περιορισμένης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, δια θαλάσσης, επεμβαίνοντας στον διετή συριακό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων αμάχων.
Όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η επίθεση κατά των συριακών δυνάμεων ενδεχομένως να ξεκινήσει αύριο Πέμπτη.
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ καταστρώνουν πυρετωδώς σχέδια επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Σύρου προέδρου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, B. Obama, δεν έχει λάβει ακόμα την τελεσίδικη απόφαση, ωστόσο θεωρείται ήδη ειλημμένη από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και την πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρεται ότι «ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, David Cameron και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, συμφώνησαν ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα. Και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Assad».
Παρόλο αυτά ο ΟΗΕ διαμηνύει ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki Moon ανέφερε σήμερα ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να διαπιστώσουν αν πράγματι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τονίζοντας ότι ήδη ερευνητική ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται στο σημείο, όπου αναφέρεται ότι έγινε η επίθεση.
Πάντως, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις από άλλοτε ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ σε μονομερείς στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά το παρελθόν. Η Ιταλία διεμήνυσε σήμερα πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, αν δεν υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ ενώ την ίδια θέση διατύπωσε και η Νορβηγία, η οποία απέκλεισε οποιαδήποτε συμμετοχή της χωρίς την εντολή του ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή, η Μ.Βρετανία αναμένεται να υποβάλλει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο θα καταδικάζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα του προέδρου της Συρίας, Bashar al Assad και θα εγκρίνει τη λήψη «απαραίτητων μέτρων» για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στη στρατιωτική επέμβαση - Εκτός σχεδιασμών οι βάσεις σε Σούδα, Καλαμάτα, Ακρωτήρι

Στην επικείμενη στρατιωτική επέμβαση δεν αναμένεται να συμμετάσχει η Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν κύκλοι της Ουάσιγκτον, οι βάσεις του ΝΑΤΟ σε Καλαμάτα, Σούδα και Ακρωτήρι βρίσκονται προς το παρόν, εκτός σχεδιασμών.
"Η Ελλάδα προετοιμάζεται από κάθε άποψη και βρίσκεται σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες", δήλωσε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, δίδοντας το στίγμα της ελληνικής θέσης ενόψει της στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία.
Ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως "εμείς θέλουμε να καταδικαστεί απερίφραστα η χρήση χημικών όπλων, η οποία είναι ειδεχθές έγκλημα, προσβάλλει κάθε ανθρωπιστικό ιδεώδες, προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει η αντίδραση να είναι καθαρή και απόλυτη".
"Πρέπει, βεβαίως, να διαφυλαχθεί η προοπτική της πολιτικής διαδικασίας. Πρέπει να διαφυλαχθεί η δυνατότητα για τη λεγόμενη Γενεύη ΙΙ, μέσα από την οποία μπορεί να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Συρίας που είναι επίσης μια χώρα καθοριστική για την ευρύτερη περιοχή", συμπλήρωσε.

Κούρκουλας (υφ. Εξωτερικών): Η Αθήνα δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής

Η Αθήνα δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής σε πιθανή στρατιτωτική επέμβαση στη Συρία, ξεκαθάρισε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση.
Όπως σημείωσε, η ελληνική στάση «αποσκοπεί στη βελτίωση του ρόλου μας στην περιοχή και στην εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων - των ελληνικών κοινοτήτων, της Εκκλησίας, των ελληνικών επιχειρήσεων». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η ελληνική στάση δεν υπαγορεύεται από την «αντανάκλαση» των τουρκικών κινήσεων.
«Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» σημείωσε παραπέμποντας σε αντίστοιχη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.
«Στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία. Χρειάζεται πολιτική λύση» υπογράμμισε ο Έλληνας αξιωματούχος, «διότι η παρατεταμένη αστάθεια ενέχει κινδύνους εκτίναξης του αριθμού των προσφύγων, όξυνσης των θρησκευτικών αντιπαλοτήτων και σημαντικής οικονομικής επιδείνωσης».
Ως προς την ΕΕ, ο κ. Κούρκουλας υπενθύμισε πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη βαρώνη Άστον και τους υπουργούς Εξωτερικών του Βελγίου και της Γαλλίας. Επεσήμανε πως «πρέπει να επιδειχθεί άμεσα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα έχει ενημερώσει για τις περιορισμένες δυνατότητές της υποδοχής και άλλων προσφύγων «που όμως, είναι πρόσφυγες πολέμου, δεν είναι οικονομικοί πρόσφυγες».


Βρετανία, Γαλλία και Τουρκία υπεραμύνονται της επικείμενης επίθεσης

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, υποστηρίζει κατηγορηματικά η κυβέρνηση του D. Cameron στη Μ. Βρετανία, η οποία χαρακτηρίζει το γεγονός αυτό "απόλυτα αποτροπιαστικό".
"Μία επέμβαση στη Συρία θα είναι εξειδικευμένη και δεν θα έχει στόχο τη διεύρυνση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή", δήλωσε χθες ο ίδιος Βρετανός πρωθυπουργός D. Cameron. Όπως διευκρίνισε, οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να μην έχει αποτέλεσμα να προκληθεί μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. "Δεν πρόκειται για μία ανάμειξή μας σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ή για αλλαγή στάσης απέναντι στη Συρία, ή για μία περαιτέρω είσοδό μας σε αυτήν τη σύρραξη", πρόσθεσε.
"Ο εμφύλιος στη Συρία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη", προειδοποίησε χθες και ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande, διαμηνύοντας παράλληλα πως η "Γαλλία είναι έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν αέρια σε αθώους".
"Ο κόσμος έχει καταληφθεί από φρίκη μετά την επιβεβαίωση ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Όλα οδηγούν στην πεποίθηση ότι το καθεστώς ήταν αυτό που διέπραξε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια, η οποία την καταδίκασε οριστικά στα μάτια του κόσμου", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Στο μεταξύ, ο Hollande θα υποδεχθεί αύριο Πέμπτη στο Παρίσι τον αντιπρόεδρο της συριακής αντιπολίτευσης. Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρεία, η συζήτηση των δύο ανδρών, θα επικεντρωθεί "στην κατάσταση στη Συρία την ώρα που η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για να εξετάσει την απάντησή της στην επίθεση με χημικά όπλα που διέπραξε το καθεστώς του Assad".
Στην ανάγκη να υπάρξει απάντηση της διεθνούς κοινότητας στο "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" που συντελέστηκε στη Συρία αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu, ο οποίος σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα δοκιμάζεται.

Ρωσία, Ιράν και.... οικονομία αντιδρούν

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, το ζήτημα της επέμβασης των νατοϊκών συμμάχων στη Συρία είναι εξαιρετικά περίπλοκο.
Πέραν των αντιδράσεων της Ρωσίας και του Ιράν, οι οποίες παραμένουν αρνητικά διακείμενες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν έχουν άμεσες οικονομικές συνέπειες σε μία δοκιμαζόμενη παγκόσμια οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι μπορεί να εμπλακούν στον πόλεμο αυτόν, ή την αντίδραση των Ιρανών, οι οποίοι δεν θα διστάσουν να επεκτείνουν τις συρράξεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, πλήττοντας ευθέως πετρελαϊκούς στόχους.
Οι ίδιοι μάλιστα, στο παρελθόν έχουν απειλήσει ότι θα επιχειρήσουν να πλήξουν στόχους στην Τουρκία, όπως π.χ. το ΝΑΤΟϊκό ραντάρ, σε περίπτωση που η Δύση καταφερθεί εναντίον των δικών στρατηγικών και ενεργειακών κέντρων.
Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η σημερινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov πως ένα στρατιωτικό «χτύπημα» στη Συρία θα αποσταθεροποιούσε όχι μόνο την χώρα αλλά την ευρύτερη περιοχή.
Εν τω μεταξύ, σήμερα έγινε γνωστή και η πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν στις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ο Sayyid Ali Khamenei, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, υποστήριξε ότι η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία θα είναι καταστροφική για όλη την περιοχή.

Στα ύψη πετρέλαιο - χρυσός

Η ξέφρενη άνοδος των τιμών των συμβολαίων του πετρελαίου και του χρυσού ξεκίνησε από τη στιγμή που ο John Kerry, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι είναι "αναμφιβήτητη χρήση χημικών όπλων" στη Συρία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν στο ζήτημα της Συρίας μπορεί να αποβεί μοιραία για την παροχή πετρελαίου στις δυτικές οικονομίες, ενώ το ενδιαφέρον για το χρυσό αποδίδεται στη μεταβλητότητα που ενδεχομένως να υπάρξει στις αγορές από την επικείμενη επέμβαση.

Ασφαλή επενδυτικά καταφύγια ενάντια στη συριακή κρίση αναζητούν οι επενδυτές

Ασφαλή επενδυτικά καταφύγια ενάντια στη συριακή κρίση αναζητούν οι επενδυτές, στη σκιά των μεγάλων απωλειών που καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια, με φόντο την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Δαμασκό.
"Οι μετοχές βιώνουν μεγάλο πόνο σήμερα" διαμηνύει σημαντική μερίδα αναλυτών, αποτιμώντας το σφοδρό κύμα ρευστοποίησεων στο οποίο έχουν επιδοθεί οι διεθνείς αγορές τα τελευταία 24ωρα.
"Η κατάσταση στη Συρία αποτελεί πλέον τη Νούμερο 1 ανησυχία των αγορών" δηλώνει ο Nick Lewis, στρατηγικός αναλυτής της London Capital Group.
"Οι αυξημένες πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο για την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ρίχνει τα χρηματιστήρια", προσθέτει ο ίδιος.
"Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι βαραίνουν τις αγορές. Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια για να προστατευθούν", υποστηρίζει στο ίδιο μήκος κύματος ο Jean-Francois Robin, στρατηγικός αναλυτής της Natixis.
"Η Συρία οδηγεί τους επενδυτές στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια" συναινεί από την πλευρά του και ο Ishaq Siddiqi, αναλυτής της ETX Capital.
"Ασφαλή επενδυτικά καταφύγια στην Ευρώπη θεωρούνται τα γερμανικά και τα βρετανικά ομόλογα", προσθέτει ο ίδιος.
"Η αβεβαιότητα για τη Συρία έχει φτάσει στα ύψη. Η επίδραση στις διεθνείς αγορές είναι άμεση", σχολιάζει η Julian Jessop, της Capital Economics.

Guardian: Τα σημεία- κλειδιά της επιθετικής ενέργειας

Η εφημερίδα Guardian, αποτυπώνει τα 8 βασικά σημεία της ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Άσαντ, ανάμεσα στα οποία και η Κύπρος, ενώ εντύπωση προκαλεί η "απουσία" της Κρήτης:
ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑΣ: Βάση του 6ου Αμερικανικού ΣτόλουΑΛΒΑΝΙΑ: 4 πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Αγγλίας
ΣΜΥΡΝΗ: Αεροπορική βάση των ΗΠΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: 4 πλοία των ΗΠΑ εξοπλισμένα με πυραύλους cruise (Τόμαχοκ), τα οποία όμως έχουν ανάγκη τη Ναυτική Βάση της Σούδας στην Κρήτη μας...
ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΥΠΡΟΣ: Βάση της Βρετανικής RAF (πολεμικής αεροπορίας)
ΙΝΣΙΡΛΙΚ ΜΙΚΡΑΣΙΑ: Αεροπορική Βάση των ΗΠΑ ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Βάση Αμερικανικών F- 16 και Πάτριοτ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ: 5ος Αμερικανικός Στόλος

ΠΗΓΗ:http://www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου