Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Κοινωνική έκρηξη αν αρθεί η απαγόρευση για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία προβλέπει ο ΙΝΚΑ

-->
Μείζον ζήτημα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την ελληνική κοινωνία με το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Tην πλήρη αντίθεσή της εξέφρασε η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος- ΙΝΚΑ, με επιστολή της προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, «σε κάθε συζήτηση ή σχεδιασμό από την κυβέρνηση για έναρξη πλειστηριασμών από 01/01/2014 κατά της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών».

Το ΙΝΚΑ καλεί τα μέλη της Επιτροπής και τους υπόλοιπους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, να καταψηφίσουν κάθε πρόταση η διάταξη νόμου που θα επιτρέπει την έναρξη πλειστηριασμών κατά της πρώτης κατοικίας, η οποία συχνά, είναι και η μοναδική κατοικία των οφειλετών. Επίσης, υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης που σχεδιάζει μια τέτοια ρύθμιση δεν έχει υπολογίσει τις κοινωνικές συνέπειες της έναρξης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την κοινωνική έκρηξη που μπορεί να προκληθεί από τα αποτελέσματα μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Τέλος, το ΙΝΚΑ ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει σε μελέτη ώστε να υπολογιστεί ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι θα μείνουν άστεγοι και σε γενικότερη μελέτη των συνεπειών των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για την κοινωνική συνοχή και για την κοινωνική γαλήνη.

Διχασμένη η αγορά για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Στελέχη της αγοράς ακινήτων υποστηρίζουν πως αν δεν εφαρμοστούν κάποιοι κανόνες και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας γίνουν με μαζικό τρόπο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμπαρασύρουν τις τιμές στο σύνολο της αγοράς, μεγεθύνοντας την κρίση στην κτηματαγορά.
Όπως αναφέρει και Ο ΣΚΑΪ φορείς της αγοράς υποστηρίζουν πως η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα οδηγήσει τους δανειολήπτες σε ρύθμιση των υποχρεώσεών τους είτε με επιμήκυνση είτε με αναχρηματοδότηση και έτσι θα περιοριστεί τελικά ο αριθμός των ακινήτων που θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.

Από την πλευρά τους, οι μεσίτες τονίζουν ότι οι τράπεζες θα ζημιωθούν ακόμα περισσότερο απ' ό,τι σήμερα, καθώς θα βρεθούν με ακόμα πιο πολλά ακίνητα στην κατοχή τους, αφού δεν θα μπορούν να πωλήσουν το ακίνητό τους και να εξοφλήσουν το δάνειο τους, διότι το δάνειο που έχουν πάρει -στο 99% των περιπτώσεων- είναι υπερδιπλάσιο της σημερινής αξίας του ακινήτου».

Η λύση για τους μεσίτες είναι να διπλασιαστεί (ή και να τριπλασιαστεί) ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων, προκειμένου η δόση να είναι ανάλογη ενός χαμηλού ενοικίου. Επίσης, οι μεσίτες ζητούν σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξει μερικό κούρεμα της οφειλής, ενώ για όσους έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να καλυφθεί η νομισματική διαφορά, όπως έγινε και στην Ιρλανδία.

Σοφία Βούλτεψη: Θα αρπάξουν τις καραμπίνες όσοι βρεθούν σε απόγνωση

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όποιοι βρεθούν σε απόγνωση, βλέποντας να βγαίνει στο σφυρί το μοναδικό τους σπίτι, θα αρπάξουν τις καραμπίνες» ανέφερε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, αναφορικά με τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.
Η κ. Βούλτεψη, επισημαίνει πως το θέμα των πλειστηριασμών, δεν είναι οικονομικό, αλλά εθνικό και υποστηρίζει σε άρθρο της στην Ελεύθερη Ζώνη ότι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, θα φέρει τον κίνδυνο ακόμα και να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, επισημαίνει πως είναι προτιμότερο να καταρρεύσει η αγορά ακινήτων, «εκτός και αν οι 'εγκέφαλοι' περί τα οικονομικά μπουν στον κόπο να σκεφθούν κάτι καλύτερο», ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που πήρε το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή για τις ρυθμίσεις των δανείων.

Μήνυμα προς τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά έχουν στείλει και άλλοι βουλευτές που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

ΠΗΓΗ:http://www.epikaira.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου