Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Matthew Lynn: Επενδυτές ετοιμαστείτε - Έρχεται κατάρρευση των διεθνών αγορών τον Αύγουστο

-->
"Τα πραγματικά προβλήματα τείνουν να εμφανίζονται τον Αύγουστο και όχι τον Μάιο όπως πολλοί πιστεύουν", προειδοποιεί ο γνωστός αρθρογράφος του πρακτορείου Marketwatch, Matthew Lynn.
Στο νέο του άρθρο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, διαμηνύοντας μάλιστα πως βλέπει όχι μία, ούτε δύο, αλλά 5 εστίες για αναζωπύρωση της κρίσης στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Όπως εξηγεί, παραδοσιακά στα τέλη του καλοκαιριού - αρχές φθινοπώρου, πάντα οι αγορές καθίστανται νευρικές. Πάντα Αύγουστο και Σεπτέμβριο συνηθίζεται τα χρηματιστήρια να έχουν μια τάση... μια κακή συνήθεια για... κατάρρευση!
Τι είναι αυτό όμως που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να δώσει το έναυσμα για βίαιη διόρθωση των αγορών... που στην τρέχουσα συγκυρία καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο;
Ο Matthew Lynn εκτιμά πως οι επενδυτές πρέπει να ανησυχούν σοβαρά για πέντε χώρες, η πολιτικό-οικονομική κατάσταση των οποίων μπορεί να επιφέρει τη νέα κατακόρυφη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων τους επόμενους μήνες... 


Αναλυτικά:


- Τουρκία
Με ρυθμό ανάπτυξης 9% ετησίως, αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες αναδυόμενες αγορές του κόσμου την τελευταία τριετία. Το χρηματιστήριό της μετρά σημαντικά κέρδη από το 2008 και ύστερα.
Αλλά πλέον η τουρκική οικονομία επιβραδύνεται ταχύτατα, εν μέρει εξαιτίας της ύφεσης που πλήττει την Ευρωζώνη.


- Σλοβενία
Βιώνει τα ίδια προβλήματα με χώρες που έχουν ήδη μπει στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν το 20% επί του συνόλου των δανείων των σλοβενικών τραπεζών. 


- Γερμανία
Μπορεί να αποτελεί τον ισχυρό παίκτη της Ευρωζώνης, αλλά η οικονομία της επιβραδύνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη καταρρέει και το Βερολίνο βιώνει τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσης της περιφέρειας.
Οι Γερμανοί είναι αντίθετοι στα πακέτα διάσωσης που λαμβάνει ο Νότος και οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης....


- Ιταλία
Οι αγορές υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό τη νέα κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Enrico Letta.
Ο Letta θυμίζει τον Mario Monti, τον προκάτοχό του και τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Είναι και οι δύο μετριοπαθείς προσωπικότητες, μεταρρυθμιστές και υποστηρικτές του ευρώ.
Το πραγματικό πρόβλημα όμως για την Ιταλία δεν είναι άλλο από τον Silvio Berlusconi, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει η ισχυρή δύναμη της χώρας. Ο Berlusconi - πολέμιος του ευρώ - μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει τον Letta... 


- Συρία
Η πολιτική κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου για δύο χρόνια. Φως στο τούνελ και ομαλοποίηση δεν αναμένεται άμεσα...
Η βιαιότητα του πολέμου απειλεί την παγκόσμια οικονομία....

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου