Ο διπλωμάτης καριέρας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας των ΗΠΑ Matthew Bryza έχει ανελιχθεί σε ένα από τα βασικά εργαλεία της τουρκικής πολιτικής στον ενεργειακό τομέα με δηλώσεις υπέρ των τουρκικών συμφερόντων.
Μια από τις τελευταίες «συνεισφορές» του στην επιδιωκόμενη πολιτική της Άγκυρας είναι οι δηλώσεις που έκανε στο κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Channel 9 σύμφωνα με τις οποίες διασύνδεει με προκλητικό τρόπο την ύπαρξη των κυπριακών κοιτασμάτων με την βοήθεια από την ΕΕ στο πλαίσιο του προς υπογραφή μνημονίου.
«Το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για ένα τμήμα της βοήθειας που μπορεί να λάβει σήμερα η Κύπρος», δήλωσε σε συνέντευξη του στο κυπριακό κανάλι ο διευθυντής του διεθνούς κέντρου αμυντικών μελετών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας των ΗΠΑ, Matthew Bryza.
Και συμπλήρωσε: «Η Λευκωσία μπορεί να υπολογίζει σε σημαντική οικονομική ανάπτυξη απ' την ενέργεια. Ωστόσο για να έχει σοβαρά έσοδα απ' το αέριο θα χρειαστεί να περάσουν γύρω στα 13 χρόνια. Άρα η Κύπρος πρέπει να δει πως θα εξοικονομήσει χρήματα και νομίζω ότι είναι πολύ πιο φθηνό και πιο γρήγορο χρονικά να κατασκευαστεί αγωγός προς την Τουρκία και από εκεί να μεταφέρεται το κυπριακό αέριο». .
Στη συνέχεια ο Bryza προχωρά στην απροκάλυπτα στην υποστήριξη των τουρκικών θέσεων στο θέμα της μεταφοράς του Φυσικού Αερίου από την Κύπρο προς την Ευρώπη:
«Η κατασκευή ενός αγωγού προς την Ελλάδα είναι μία πολύ ακριβή υπόθεση. Άρα είναι προς το συμφέρον των Κυπρίων να λυθεί το κυπριακό και οι διαφορές με την Τουρκία αν και κάτι τέτοιο δεν βλέπω να γίνεται σύντομα».
Ο ρόλος του Bryza είναι απόλυτα ξεκάθαρος. Η προσπάθειά του – που είναι απόλυτα εναρμονισμένη με αυτή της Τουρκίας- εδράζεται στο στόχο της ενεργειακής ομηρείας της Κύπρου μέσω της διοχέτευσης του συνόλου των ενεργειακών της αποθεμάτων από την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα γίνει ο αποκλειστικός δρόμος εξαγωγής του κυπριακού Φυσικού Αερίου με ότι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα η ακύρωση του αγωγού μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας θα συνιστά ουσιαστικά διαχωρισμό των δύο ΑΟΖ, κάτι που δεν επιθυμούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος για ευνόητους λόγους.
Η γειτνίαση των ΑΟΖ περνά από το Καστελόριζο περιοχή που η Άγκυρα θέλει να οικειοποιηθεί.
Ο Bryza εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα ως διπλωμάτης καριέρας το 1988. Από το 2001 έως και το 2009 υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών και ως βοηθός γ.γ. για θέματα ενέργειας Ευρώπης και Ευρασίας ενώ ήταν και μέλος του εθνικού συμβουλίου των ΗΠΑ ως διευθυντής του τμήματος για Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Τον Ιανουάριο του 2012 εγκατέλειψε το διπλωματικό σώμα αφού προηγουμένως είχε τοποθετηθεί ως πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν.
Δεν θα έμενε όμως για πολύ χωρίς δουλειά. Τον Ιούνιο του 2012 τοποθετήθηκε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τουρκικής Turcas Petrol, τον Αύγουστο ως μέολος του Jamestown Foundation ενώ νωρίτερα τον Μάρτιο του 2012 είχε τοποθετηθεί στο διεθνές κέντρο αμυντικών σπουδών στο Ταλίν της Εσθονίας. Τι ακριβώς κέντρο είναι αυτό που εδρεύει σε μια βαλτική δημοκρατία μπορούν οι περισσότεροι να αντιληφθούν.
Μάλιστα ο Bryza υπήρξε και ειδικός σύμβουλος του Richard L. Morningstar ενός άλλου στελέχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπεύθυνου για θέματα ενέργειας για Ευρώπη και Ευρασία ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα είχε δηλώσει με περισσή σαφήνεια να ξεχάσει η Ελλάδα οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια στο θέμα της ΑΟΖ!
Σήμερα ο Morningstar κατέχει τη θέση του Αμερικανού πρεσβευτή στο… Αζερμπαϊτζάν.
Ο Bryza είναι παντρεμένος από το 2007 με την τουρκάλα διεθνολόγο Ζεινό Μπαράν με τα έξοδα του γάμου τους να τα καλύπτει η κυβέρνηση του… Αζερμπαϊτζάν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΠΗΓΗ:http://www.defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου