Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Νέο χτύπημα κατά της κυπριακής οικονομίας - Υποβάθμισε κατά 2 βαθμίδες, σε Β από ΒΒ-, την Κύπρο η Fitch - Αρνητικό outlook

-->
Νέο χτύπημα κατά της κυπριακής οικονομίας... Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά 2 βαθμίδες, σε Β, από ΒΒ- προηγουμένως την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου. Αρνητικό το outlook.
Ωστόσο ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη στο Β την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου, ενώ επιβεβαίωσε στο ΑΑΑ το Country Ceiling.
Όπως ο οίκος εξηγεί στην έκθεσή του, η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου αντανακλά την άποψη της Fitch πως το μέγεθος της κρατικής στήριξης που θα απαιτηθεί για τις κυπριακές τράπεζες θα είναι τελικά μεγαλύτερο από ότι αρχικά ανέμενε ο οίκος."Η αβεβαιότητα παραμένει ακόμη όσον αφορά στο ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών", διαμηνύει στην έκθεσή της η Fitch.
Και εξηγεί: Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις και πληροφορίες που διαρρέουν, το συνολικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα αυξηθεί το ύψος της απαραίτητης βοήθειας προς την Κύπρο στα 17 δισ. ευρώ.
Υπό αυτό το σενάριο, εκτιμά ο οίκος, το κυπριακό χρέος θα εκτιναχθεί πάνω από το 140% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, 2013, έναντι των πρότερων εκτιμήσεων της Fitch για διαμόρφωση της αναλογίας κυπριακού χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120%.
"Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και κυπριακής κυβέρνησης συνεχίζονται, συντηρώντας την αβεβαιότητα για το χρόνο οριστικοποίησης και τις λεπτομέρειες του κυπριακού προγράμματος διάσωσης", αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Fitch.
"H διαφαινόμενη διαφωνία κυβέρνησης και τρόικα για το κόστος των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών αλλά και για το αν θα υπάρξει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αυξάνει την αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σε συνδυασμό μάλιστα με τις προκλήσεις που γεννά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και η διάρκεια της ύφεσης που βιώνει η κυπριακή οικονομία", προσθέτει ο οίκος.
Κατά τη Fitch, η νέα αξιολόγηση που λαμβάνει η Κύπρος, ήτοι το Β, αντανακλά την πιθανότητα πως κυβέρνηση και τρόικα θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το πακέτο διάσωσης, πριν της 3 Ιουνίου, οπότε και λήγει ομόλογο ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Η επίτευξη της συμφωνίας θα αποτρέψει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με τον οίκο, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης δεν μοιάζει πιθανό, αφού ακόμη κι αν συμβεί δεν μπορεί να ελαφρύνει σημαντικά το κυπριακό χρέος.
"Το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα νέας υποβάθμισης της Κύπρου, αν οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών αποδειχθούν πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Fitch", προσθέτει ο οίκος.
H Fitch τοποθετεί στο 3,5% την ύφεση της κυπριακής οικονομίας το 2014, ενώ προβλέπει ανάπτυξη πιθανότατα όχι νωρίτερα από το 2015.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου