Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Το 2013 η Α. Merkel πιστεύει ότι θα γίνει η πολιτική και φορολογική ενοποίηση της Ευρώπης

-->
Η σκιά των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2013 έχει «απωθήσει» από την δημοσιότητα, σιωπηρές εν εξελίξει διεργασίες για την πολιτική και φορολογική ενοποίηση στην ευρωζώνη σε επίπεδα “τεχνικών επιτροπών” μεταξύ Βερολίνου-Παρισίων-Βρυξελλών αναφέρει το capital.gr.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από διαφορετικά κομβικά σημεία του καμβά της Ευρωζώνης, συγκλίνουν και επιμένουν ότι τέτοιο καιρό, σε ένα περίπου χρόνο το διακύβευμα για πολιτική και φορολογική ενοποίηση της ζώνης του ευρώ θα είναι το κύριο ζήτημα στην ατζέντα της γηραιάς ηπείρου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι πληροφορίες αυτές, με προέλευση διπλωματικές κυρίως πηγές, αναφέρουν την κα Merkel σαν τον κεντρικό φορέα αυτής της ατζέντας με σαφή βέβαια στήριξη του κ. Hollande, αλλά και ισχυρές επιφυλάξεις από μικρές αλλά ισχυρές οικονομίες όπως π.χ. αυτή της Φιλανδίας.

Η προοπτική της πολιτικής και φορολογικής ενοποίησης έρχεται να καλύψει τις γκρίζες περιοχές του project της τραπεζικής ενοποίησης την οποία το Βερολίνο “βλέπει” ως εφικτή μόνο μέσα από την οπτική γωνία του σφικτού και άμεσου ελέγχου πάνω σε κάθε παράγοντα που θα μπορούσε να “εξαερώσει” την γερμανική αποταμίευση και τα πλεονάσματα της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Το χρονοδιάγραμμα αυτού του σχεδιασμού τοποθετεί τις πρώτες ουσιαστικές κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή στο φθινόπωρο του επόμενου χρόνου αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Από τον συνδυασμό των διαθέσιμων πληροφοριών προκύπτει ότι στην κατεύθυνση αυτή δουλεύουν ήδη τόσο σε καθαρά γερμανικό όσο και σε διευρωπαϊκό επίπεδο “επιτροπές σοφών” οι οποίες αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα θεσμικά, νομικά και οικονομικά ερωτηματικά που συνοδεύουν το εγχείρημα αυτό.

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι στην ίδια κατεύθυνση φαινομενικά παράλληλα και ανεξάρτητα κινούνται σε πολιτικό επίπεδο και τα μεγάλα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στον γερμανικό τύπο πάντως έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι η προεκλογική ατζέντα της κας Merkel θα αναδείξει μέσα στο α’ εξάμηνο του 2013 τις βασικές γραμμές ενός τέτοιου σχεδίου και θα επιχειρήσει να εμφανίσει την γερμανίδα καγκελάριο σαν τον “ηγέτη” αυτής της στρατηγικής για την πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εμφανίζονται ως ενήμεροι αυτών των προθέσεων υποστηρίζουν ότι η “πολιτική πρόταση” της κας Merkel δεν θα έχει απλά προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά “στοχεύει σε συγκεκριμένα βήματα αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου”.

Διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο επιμένουν ότι η γερμανική καγκελαρία θα περιμένει να κατασταλάξει η κατάσταση στην Ιταλία, να πάρουν μορφή οι κυβερνητικές διεργασίες στην Ρώμη και το Μιλάνο και στην συνέχεια θα δημοσιοποιηθεί η ευρωπαϊκή ατζέντα της κας Merkel.

Το οικονομικό υπόβαθρο βέβαια αυτής της προσεκτικής πορείας δεν είναι άλλο από την βεβαιότητα της εισόδου της Ευρωζώνης στον δεύτερο κύκλο ύφεσης.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο στοιχείο που τροφοδοτεί την γερμανική επιφυλακτικότητα: οι επίμονες και συστηματικές πλέον κινήσεις αυτονόμησης σε ισχυρές οικονομικά και πολιτικά περιοχές της Ευρωζώνης, όπως π.χ. η Καταλωνία, η Χώρα των Βάσκων, η Σκωτία και περιοχές της Β. Ιταλίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ:http://www.defencenet.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου