Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Νέα υψηλά αναμένουν το 2013 για το χρυσό οι αναλυτές - Το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να φτάσει ως και τα 2.000 δολ/ουγγιά, μόνο όμως αν επιδεινωθεί ραγδαία η κρίση της ευρωζώνης...

-->
Ως και τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά θα μπορούσε να αγγίξει ο χρυσός, αν υποστεί ένα ισχυρό σοκ, όπως μια ραγδαία επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ωθήσει, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε ιστορικά υψηλά το πολύτιμο μέταλλο. Σύμφωνα, δε, με έρευνα του πρακτορείου Reuters, 10 εκ των 12 αναλυτών που συμμετείχαν αναμένουν νέα υψηλά για το πολύτιμο μέταλλο το 2013.
Οι εποχές που ένας επενδυτής μπορούσε να αποκομίσει εύκολο κέρδος από το χρυσό τελείωσαν, υποστηρίζουν οι αναλυτές, και τονίζουν ότι για να υπάρξει ένα ανοδικό «ξέσπασμα» του πολύτιμου μετάλλου πάνω από τα 1.900 δολ./ουγγιά πρέπει να συμβούν δραματικά γεγονότα στην παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον Άγγελο Δαμάσκο, αναλυτή της Sector Investment Managers, μια μεγάλη κρίση στην ευρωζώνη, όπως το ενδεχόμενο να αποδειχθεί ανεπαρκής η νέα συμφωνία για την Ελλάδα, ή η Ισπανία να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, θα μπορούσαν να στείλουν τις τιμές του χρυσού σε νέα υψηλά.
"Το περιβάλλον για το χρυσό είναι θετικό, αλλά δεν βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, γι αυτό πρέπει να αναμένεται ένα πτωτικό γύρισμα", σύμφωνα με τον αναλυτή της Credit Suisse, Tobias Merath. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ευρωζώνη δεν αποδείχθηκαν ακριβώς θετικά για το χρυσό φέτος, δεδομένης της πίεσης που άσκησαν στο ευρώ έναντι του δολαρίου.
"Οι αρκούδες βασικά είπαν στην αγορά χρυσού «δεν σας πιστεύουμε» μα επέφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στην τιμή", σύμφωνα με τον CEO της Sharps Pixley, Ross Norman.
Ωστόσο, όπως χθες το bankingnews.gr μετέδιδε δραματική πτώση αναμένουν για το πετρέλαιο και το χρυσό, καθώς και χρεοκοπία της Ισπανίας, διπλασιασμό των αποδόσεων του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου και μαζικές εθνικοποιήσεις στη δοκιμαζόμενη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας, οι αναλυτές για το 2013. Αυτές οι εκτιμήσεις συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία ανάλυση της Saxo Bank με τίτλο "Outrageous Predictions" for 2013 (Παράλογες εκτιμήσεις για το 2013), του αναλυτή Steen Jakobsen, ο οποίος βλέπει την επανάσταση στο αέριο σχιστόλιθου να οδηγεί το αργό πετρέλαιο στα 50 δολάρια, ενώ αναμένεται και ο χρυσός στα 1.200 δολάρια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Sabine Schels, της Bank of America Merrill Lynch Global Research, ο οποίος θεωρεί ότι το κόστος του πετρελαίου θα βρεθεί σ’ αυτά τα χαμηλά. Έχουμε μια μοναδική κατάσταση στις ΗΠΑ όπου παράγεται περισσότερο πετρέλαιο από ότι πραγματικά χρειαζόμαστε. Παράλληλα, τα επίπεδα ανάπτυξης στον υπόλοιπο κόσμο είναι αδύνατο να απορροφήσουν αυτήν την προσφορά. Επομένως είναι λογικό η τιμή να υποχωρήσει σημαντικά.
Σημειωτέον, ο Jakobsen της Saxo Bank έχει επίσης προβλέψει ότι ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ένα τρίτο, εάν η βιομηχανική ανάπτυξη της Γερμανίας συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2013, και το κόστος των εμπορευμάτων αυξηθεί. Οι προβλέψεις του περιλαμβάνουν επίσης χρεοκοπία για την Ισπανία καθώς και αύξηση του δολαρίου και του γιεν έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου.
Αξίζει εδώ όμως να σημειωθεί ότι πέρσι ο Jakobsen προέβλεπε ότι η μετοχή της Apple θα υποχωρήσει κατά 50% από τα υψηλά του 2011, ενώ φέτος η ίδια η μετοχή έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Ωστόσο, αυτή τη φορά επισημαίνει ότι αυτά είναι τα δέκα γεγονότα που θα μπορούσαν να αλλάξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και προειδοποιεί για τις συνέπειες.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου