Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Επίκειται υποβάθμιση του ΧΑ έως τις 20 Σεπτεμβρίου από τον FTSE στην κατηγορία advanced emerging

-->
Το αργότερο έως τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ετήσια αξιολόγηση του αγγλικού οίκου FTSE για το Ελληνικό χρηματιστήριο, με πιθανότερο σενάριο να  υποβιβασθεί για πρώτη φορά το ΧΑ μετά το 2001 από την  κατηγορία developed (ανεπτυγμένη) αλλά υπό παρακολούθηση (watch list) στην κατηγορία advanced emerging.
Το σημείο τριβής που ίσως αποτελέσει και τον καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον του Χ.Α. είναι το εάν θα εφαρμοστεί από τις 2 Ιανουαρίου 2012 ο φόρος υπεραξίας που έχει ψηφιστεί και εάν θα φορολογηθούν οι ξένοι επενδυτές. Οπως έχει ζητησει ο κ. Μποτόπουλος- όπως αποκάλυψε χθές το www.bankingnews.gr- από τον υπουργό οικονομικών Γιαννη Στουρναρα είναι να μην εφαρμοσθεί ο συγκεριμένος φόρος διότι θα υπάρξει πρόβλημα με την παρουσία των ξένων επενδυτών στα ελληνικά χαρτοφυλάκια. Εκτός από τον οίκο Ftse  όπου παρακολουθεί και αξιολογεί δείκτες και μετοχές με ενεργητικό αξίας 3 τρισ. δολαρίων υπάρχουν αλλοι 3 δεικτες που εμφανίζονται επιφυλακτικοι για την παραμονή της Αθήνας στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορων.
Πρόκειται για τον δείκτη  ΜSCI με δεικτες συνολικού ενεργητικού άνω των 7 τρισ. δολαρίων, τον δείκτη S&P Dow Jones με δείκτες συνολικού ενεργητικού άνω των 6 τρισ. δολαριων και η JP MORGAN με δεικτες σε μετοχές και ομόλογα που ξεπερνούν τα 5 τρισ. δολάρια σε ενεργητικό.
Να θυμίσουμε ότι μόνον η αγορά της Ελλάδας και της Κολομβίας βρίσκονταν στην ίδια λίστα του οίκου Ftse με το ερωτηματικό της υποβάθμισης. Αντίθετα, η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη βρίσκονται υπό επιτήρηση για ενδεχόμενη αναβάθμιση, ενώ άλλα χρηματιστήρια, όπως του Κουβέιτ, της Γκάνας, του Καζαχστάν, είναι υποψήφια για συμμετοχή στους χρηματιστηριακούς δείκτες Ftse. Οταν αναβαθμίστηκε το ελληνικό χρηματιστήριο το Μάιο του 2001 τα στοιχεία από το Κεντρικό Αποθετήριο, έδιναν το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο 21,6% για το σύνολο της ελληνικής αγοράς και από τότε μέχρι σήμερα σταδιακά αυξανόταν φτάνοντας τον προηγούμενο μήνα στο 50,2%. Η διατήρηση του Χ.Α. στην κατηγορία των ώριμων αγορών πρόσφερε την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων τα οποία μόνο την τριετία 2004-2007 ξεπέρασαν τα 17 δισ.
ευρώ, ενώ μόνο το 2001 με την αναβάθμιση του Χ.Α. είχαν εισρεύσει κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα αυτή τη δεκαετία είχαμε στο Χ.Α. επενδυτές από το εξωτερικό με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και χαμηλού ρίσκου. Πάντως ο χαμηλός όγκος συναλλαγών την τελευταια τριετία 2010-2012 είναι αποτέλεσμα της ανακύκλωσης των ελάχιστων κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει ξένα funds που προβλέπουν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφη σε άλλο νόμισμα.

Ανέστης Ντόκας

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου