ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς υποστηρίζει ότι πολλές εταιρίες και τραπεζικά ιδρύματα έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζονται, σιωπηρά, για μια πιθανή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.
Το «σήμα» έδωσε ατύπως, πριν από ακριβώς ένα μήνα, ο Bέλγος Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Κάρελ ντε Χουχτ όταν άφησε να εννοηθεί ότι οι ευρωπαίοι εταίροι επεξεργάζονται ένα σχέδιο προετοιμασίας για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.Παρόλο που ακολούθησε διάψευση ενός τέτοιου σεναρίου από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Οικονομικά, Όλι Ρεν, πολλές πληροφορίες διαρρέουν τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τρόπους αντίδρασης ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του «ντόμινο».
Σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων της ΕΕ στο Ρόιτερς, κάποιες από τις (οικονομικά ζοφερές) ιδέες που αποτελούν μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης είναι ο περιορισμός των αναλήψεων από ATM, οι έλεγχοι στα σύνορα και τις κεφαλαιακές συναλλαγές ενώ φέρεται να έχει συζητηθεί η αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών εντός 26 χωρών.
«Αυτές δεν είναι πολιτικές συζητήσεις, αλλά συνομιλίες μεταξύ διαφόρων στελεχών που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε μια ανώνυμη πηγή στο Ρόιτερς, ενώ εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας τόνισε πως «η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει ιδέα για την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων».
Πλέον η σκυτάλη έχει περάσει στα χέρια των τεχνοκρατών, οι οποίοι εξετάζουν όλες τις πιθανές λύσεις τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών μελών. Την προετοιμασία συντονίζουν οι κεντρικές τράπεζες της κάθε χώρας-μέλους της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν ζητήσει από τα χρηματοπιστωτικά τους ιδρύματα να προετοιμαστούν για το ακραίο ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.
Κατά τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ντιντιέ Ρέιντερς, «θα αποτελεί ένα σοβαρό επαγγελματικό ατόπημα αν οι τράπεζες και οι ιδιωτικές εταιρίες δεν επεξεργάζονται ήδη ένα σενάριο αντιμετώπισης της κρίσης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», προσθέτοντας ωστόσο πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει γίνει ποτέ μια τέτοια συζήτηση».
Όπως σημειώνει ο Χέρμπερτ Στέπιτς, διευθυντικό στέλεχος του μεγάλου αυστριακού τραπεζικού ομίλου «Raiffeisen Bank», «μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας απ' το ευρώ θα οδηγήσει σε ένα πολύ έντονο καλοκαίρι με τις διεθνείς χρηματαγορές ρευστές: οι μεν τράπεζες θα σταματήσουν να εμπιστεύονται η μια την άλλη, οι δε καταθέτες θα επιθυμούν να «σηκώσουν» τα χρήματα τους φοβούμενοι ότι μπορεί να χάσουν τις περιουσίες τους».
ΠΗΓΗ:http://www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου