Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ferguson (Harvard): Οι ελληνικές εκλογές δεν άλλαξαν τίποτα - Η Ελλάδα θα αποτελέσει τη στιγμή Lehman της Ευρώπης

-->
Ακόμη και μετά το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, ο καθηγητής του Harvard, Niall Ferguson, υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να  προκληθεί  μια νέα  Lehman Brothers  στην Ευρώπη, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και κορυφώνοντας τις πιέσεις στους επόμενους μήνες.
«Ουσιαστικά, η Ευρώπη έχει παγιδευτεί μεταξύ του Δημοσιονομικού Συμφώνου και της Δημοσιονομικής Ένωσης», εξήγησε ο Ferguson σε ισραηλινό συνέδριο. «Η άποψή μου είναι ότι θα έχουμε ομοσπονδιακή ένωση, αλλά μόνο εάν συμβεί τελικά η στιγμή Lehman», ανέφερε ο καθηγητής του Harvard, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην απροθυμία των ηγετών της ΕΕ να παρουσιάσουν ευρύτερες αλλαγές στη δομή της νομισματικής ένωσης.
Η πορεία της ευρωζώνης εξαρτάται από την γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, η οποία όμως αρνείται συνεχώς να συμφωνήσει σε κάποια λύση. «Το μόνο ερώτημα που πρέπει να ρωτήσω ... είναι για την ψυχολογική φύση μιας Γερμανίδας... σοβαρά! Μερικές φορές η ιστορία βράζει εξαιτίας της ιδεολογίας ενός ατόμου», ανέφερε ο Ferguson.
«Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι θα πληρώσουν την κρίση με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Είτε διαλυθεί η ευρωζώνη είτε παραμείνει ως έχει θα πληρώσουν», δήλωσε ο καθηγητής, για να προσθέσει ότι στο τέλος θα δειλιάσουν και δεν θα συνεχίσουν να κρατούν σκληρή στάση. Ωστόσο μέχρι τότε μπορεί να βρεθούμε πολύ κοντά στο τρομαχτικό σημείο της κατάρρευσης.
«Η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι μία Ομόσπονδη Ευρώπη», συνέχισε. «Θα ξεκινήσει με την εγγύηση των καταθέσεων για πρόληψη και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε τελικά να καταλήξουμε στα ευρωομόλογα.  Δεν θα είναι άμεσες οι εξελίξεις, αλλά θα συμβούν», προέβλεψε τέλος ο Ferguson.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου