Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες η Βρετανία για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - Σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορα για τους 'Ελληνες μετανάστες - Σε ετοιμότητα και οι τράπεζες

-->
Σε συναγερμό βρίσκεται η Βρετανία για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας μάλιστα, σχεδιάζει να κλείσει τα σύνορα προκειμένου να εμποδίσει ενδεχόμενο μεταναστευτικό κύμα, όπως αποκάλυψε η υπουργός Τερέζα Μέι.
Σε συνέντευξή της στην Daily Telegraph η Βρετανίδα υπουργός εξηγεί πως σε περίπτωση διάσπασης της ευρωζώνης είναι πιθανή μαζική εισροή μεταναστών στη Βρετανία από την Ελλάδα αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες στις οποίες αναμένεται να μεταδοθεί η κρίση, όπως Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Το ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει προσωρινούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ''υπό εξαιρετικές συνθήκες'', κάτι που εκμεταλλεύονται οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Βρετανία, άλλωστε, έχει αξιοποιήσει αυτή την πρόβλεψη για να περιορίσει την είσοδο στη χώρα για Βούλγαρους και Ρουμάνους πολίτες.
Η Μέι σημειώνει ότι παρόλο που οι αφίξεις από την Ελλάδα κινούνται σε νορμάλ επίπεδα, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες κι επομένως είναι σωστό να εκπονούνται σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Ας σημειωθεί πως τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών καταγράφουν αύξηση 30% στον αριθμό των Ελλήνων που έλαβαν τη βρετανική υπηκοότητα το 2011 σε σχέση με το 2010, τη στιγμή που στην υπόλοιποη Ευρώπη καταγράφηκε πτώση κατά 13%.
Εν τω μεταξύ, τα σημάδια έντονης ανησυχίας της Βρετανίας έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες.
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον βρετανικό τραπεζικό κλάδο, υποστηρίζοντας ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα έπλητταν τις βρετανικές τράπεζες.
Μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC, ο Κλεγκ συμφώνησε με την άποψη ότι σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης, οι βρετανικές τράπεζες θα δέχονταν πλήγματα λόγω της έκθεσής τους στην διατραπεζική αγορά, ενώ προειδοποίησε,  επίσης, ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.
Στις αρχές της εβδομάδας, εν τω μεταξύ, μέλος της ρυθμιστικής αρχής της Τράπεζας της Αγγλίας, BoE, δήλωνε ότι οι βρετανικές τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές για να αντέξουν μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες ενόψει της κλιμακούμενης κρίσης.
Σε συνέντευξή του στον Gaurdian, o Michael Cohrs, τόνισε ότι "οι βρετανικές τράπεζες είναι έτοιμες για την Ελλάδα''.
"'Εχουν υπολογίσει την απευθείας έκθεση τους στην Ελλάδα και την έχουν προσαρμόσει σε κατάλληλα επίπεδα, ενώ η ρευστότητα τους είναι ισχυρή και έχουν αρκετά κεφάλαια για να αντέξουν κάποιο ελληνικό σοκ. Επειδή όμως δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι που θα φτάσει η κατάσταση, τις προτρέπουμε να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαια τους καθώς κανείς δεν ξέρει που ή πότε θα τελειώσει όλο αυτό'', ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου