Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Βουλιάζει σε χαμηλά 22 ετών το χρηματιστήριο

-->
Η Ελλάδα και οι εταιρείες της αποτελεί πλέον μια απασφαλισμένη χειροβομβίδες για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι ξεπουλάνε δίχως αύριο μετοχές όπως του ΟΠΑΠ,της Motor Oil, της Folli – Follie. Η εντολή την οποία έχουν ξένοι διαχειριστές είναι μόνο η πώληση, καθώς διαβλέπουν έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στην δραχμή. Εξ ου και η διόρθωση σε αυτά τα επίπεδα τιμών.
Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα για την Ελλάδα (δείτε εδώ σχετικά) είναι σαφώς δυσμενέστερες της Κομισιόν και της Τρόικας, καθώς βλέπουν ότι και το 2013 όχι μόνο δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά το ΑΕΠ θα υποχωρήσει περαιτέρω, κατά 1,3% συγκεκριμένα.

Την ίδια ώρα, στα έσοδα του προϋπολογισμού καταγράφεται "μαύρη τρύπα" της τάξης του μισού δισ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς (διαβάστε εδώ σχετικά) και έτσι, παρόλο που οι διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά ( Φρανκφούρτη + 1%, Παρίσι και Λονδίνο +1,2%), η Οδός Αθηνών βρίσκεται 2% χαμηλότερα, στις 533 μονάδες.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και εικοσι δύο χρόνια για το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τίτοι όπως ο ΟΠΑΠ και η Μότορ Όιλ που υποχωρούν κατά 5% και πλέον. Το πρωϊ διακινήθηκε ένα πακέτο 0,60% μετοχών του ΟΠΑΠ στην τιμή των 4,04 ευρώ. Το χρηματιστήριο με αυτό το άδειασμα μετοχών έφθασε σε νέο χαμηλό 22 ετών στις 528 μονάδες με πτώση 2,93%

Στις τράπεζες, με φόντο την τυπική ματαίωση του deal Alpha Bank - Eurobank, οι μετοχές και των δύο τραπεζών κινούνται ανοδικά, ενώ η σηματωρός μετοχή της Εθνικής υποχωρεί κατά 1,5%, στα 1,24 ευρώ. Μικρά κέρδη για την Πειραιώς, ήπιες απώλειες για ΔΕΗ και υποχώρηση πάνω από 1% γιο τον ΟΤΕ, πάνω από 2% στον Τιτάνα, Κέρδη για Μυτιληναίο και Ιντραλότ.  Βουτιά 7,69% για την Cyprus Popular – η οποία βρίσκεται ένα βήμα από την κρατικοποίηση. Έντονες ρευστοποιήσεις και στην Folli- Follie με κάθοδο άνω του 7%.

Το ευρώ υποχωρεί στα 1,2760 δολάρια, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για αύριο το γερμανικό δημόσιο έχει προγραμματίσει να εκδώσει, για πρώτη φορά, διετή ομόλογα με μηδενικό επιτόκιο, που σημαίνει ότι όσοι τα αγοράσουν θα εισπράξουν στη λήξη μόνο κεφάλαιό τους.

Το πρωτοφανές γεγονός οφείλεται στο ότι έχει αυξηθεί πολύ το ρίσκο και οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να δανείσουν δωρεάν το Γερμανικό Δημόσιο, που θεωρείται καταφύγιο ασφαλείας.

Στις περισσότερες  ευρωπαϊκές αγορές οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά ενόψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής, καθώς επικράτησαν προσδοκίες οτι θα συζητηθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.



ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου