Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

«Ζεστό» κρατικό χρήμα στα κομματικά ταμεία - 28,9 εκατ. ευρώ για… αρχή

-->
«Ζεστό» χρήμα στα κομματικά  ταμεία θα εισρεύσει ενόψει εκλογών  μετά την ψήφιση της τροπολογίας  που αποδεσμεύει 3 δόσεις της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης ύψους 28,9 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί  λόγω και της ειδικής εκλογικής  οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί την  ερχόμενη Τετάρτη.
Ειδικότερα, το protothema.gr αποκαλύπτει το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών  το οποίο παρουσιάζει την κατανομή της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης (τακτική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς) προς τα κόμματα για το α’ τρίμηνο του 2012 ύψους 7.720.000 ευρώ. Την μερίδα του λέοντος λαμβάνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς το άθροισμα των μερισμάτων τους ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα : 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Α’ τρίμηνο 2012 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα  με την τροπολογία που ψηφίστηκε  την Μ. Δευτέρα στην Ολομέλεια  της Βουλής αποδεσμεύτηκαν: η 4η δόση του 2011 ύψους 13,5 εκατ. ευρώ και οι δύο πρώτες του 2012 (7,7 εκατ. ευρώ έκαστη).

Η κατανομή των χρημάτων της τελευταίας δόσης του περασμένου έτους γίνεται ως εξής : 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Δ’ τρίμηνο 2011 

 

 
Πέραν τούτων, αξίζει να σημειωθεί  ότι το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε κόμμα υπολογίζεται με βάση το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές. Όμως, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές  του ερχόμενου Μαΐου θα ανατρέψουν τα ποσοστά και πιθανότατα θα εντάξουν στην διαδικασία χρηματοδότησης νέα  δικαιούχα κόμματα η κατανομή έως το τέλος του έτους δεν  πρόκειται να αλλάξει και αυτό γιατί σύμφωνα με τον σχετικό  νόμο (3023/2002) «Η τακτική χρηματοδότηση  χορηγείται για τη χρονική

περίοδο από το επόμενο  έτος εκείνου, κατά το οποίο έλαβαν χώρα οι γενικές βουλευτικές εκλογές… έως και το έτος διεξαγωγής των  επόμενων αντίστοιχων εκλογών».

Εκλογική χρηματοδότηση

Πέραν τούτων, τα πολιτικά κόμματα  δικαιούνται βάσει νόμου να λάβουν και έκτακτη χρηματοδότηση για  την διενέργεια εκλογών. Το μέγιστο  συνολικό ποσό που μπορεί να δοθεί  είναι ίσο με το 0,22 τοις χιλίοις  των τακτικών εσόδων του τρέχοντος, κάθε φόρα, προϋπολογισμού ενώ το ακριβές  ποσό καθορίζεται από διακομματική επιτροπή !Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού φέρνει στην επιφάνεια  και μια επιπλέον κατάφορη αδικία καθώς προκύπτει ότι τα κόμματα  – εν μέσω δραματικής δημοσιονομικής κρίσης -  έχουν νόμιμο δικαίωμα να λάβουν περισσότερα χρήματα από τα αντίστοιχα που είχαν λάβει για τις εκλογές του 2009. Στην ουσία αποδεικνύεται ότι όσο πιο «αιματηρές» είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού -  λόγω περικοπών μισθών και συντάξεων και ταυτόχρονης αύξησης της φορολογίας προκειμένου να μειωθούν δαπάνες και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα – τόσο αυξάνεται το ποσό που μπορεί να εισρεύσει προς τα κομματικά ταμεία!

Υπενθυμίζεται ότι για  την διενέργεια των εθνικών εκλογών  του 2009 τα κόμματα έλαβαν συνολικά περί τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ για τις επερχόμενες  το ανώτατο ποσό διαμορφώνεται στα 11,9 εκατ. ευρώ. 

Δείτε εδώ την απόφαση του υπ. Εσωτερικών για την χρηματοδότηση των κομμάτων το α' τρίμηνο του 2012

Δείτε εδώ την απόφαση του υπ. Εσωτερικών για την τελευταία δόση της χρηματοδότησης των κομμάτων για το 2011.



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου