Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Spiegel: Η τρόικα κράτησε κρυφές τις προβλέψεις για τρίτο πακέτο στήριξης κατόπιν γερμανικής απαίτησης

-->
Τμήμα από την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα, που αφαιρέθηκε κατόπιν απαίτησης της γερμανικής κυβέρνησης, φέρνει στο φως το Spiegel.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η τρόικα έγραψε στην τελευταία της έκθεση ότι δεν είναι καθόλου βέβαιη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2015, καθώς οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης για την περίοδο 2015-2020 θα φτάσουν ενδεχομένως έως και 50 δισ. ευρώ.
Σχετικά με την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, το Spiegel υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα ζητήσει να ενεργοποιηθούν τα CACs, αφού πρώτα βέβαια επιτευχθεί πάνω από 66,66% συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο PSI+.


Ας σημειωθεί, πως στο κεντρικό θέμα του το BankingNews.gr αναφέρει: 
Η Τρόικα κυρίως η Γερμανία έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το μεγαλύτερο σχέδιο που εκπονήθηκε ποτέ για κράτος στο πλανήτη, να αναδιαρθρωθεί το χρέος εθελοντικά.
Με βάση τους στόχους του PSI+ το όριο συμμετοχής είναι 90%.
Δηλαδή το 90% των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στα ελληνικά ομόλογα να συμμετάσχουν εθελοντικά.
Ο στόχος αυτός δεν είναι πιθανός.
Έτσι λοιπόν προβλέφθηκε από την Ελλάδα και την Τρόικα να υιοθετηθεί εύρος ποσοστού συμμετοχής το οποίο προσδιορίστηκε στο 75% με 90% κατόπιν διαβούλευσης με τους πιστωτές.
Αν δηλαδή η συμμετοχή φθάσει στο 75% του στόχου των 206 δις ευρώ και υψηλότερα η διαδικασία του PSI+ θα θεωρηθεί έγκυρη και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εθελοντικά.
Όσοι δεν συμμετάσχουν το υπόλοιπο 25% π.χ. θα πληρωθούν κανονικά τα ομόλογα τους στην ονομαστική αξία δεν θα υποστούν haircut. Αυτό ισχύει για τους ιδιώτες θεσμικούς αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα.
Αν όμως η συμμετοχή είναι χαμηλότερη του 75% τότε το ελληνικό δημόσιο θα υποχρεωθεί να ακυρώσει την διαδικασία και αν η συμμετοχή είναι πάνω από το 66,66% τότε η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs που θα υποχρεώσει τους πάντες να υποστούν haircut.
Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει CDS trigger δηλαδή πληρωμή των CDS καθώς η ISDA «αυτοβούλως» θα συνεδριάσει για να πιστοποιήσει credit event.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου