Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Σύντομα θα διαπιστωθεί ότι το PSI+ δεν φθάνει και ότι θα έρθει και τρίτος κύκλος haircut που θα απομειώσει κατά 25% με 30% τα νέα ομόλογα αγγλικού δικαίου και τα νέα δάνεια της Τρόικα – Η Γερμανία θέλει να σβήσει τα CDS αλλά τα CACs έρχονται....

-->
Νέο κύκλο τον τρίτο κατά σειρά σε haircut στα ελληνικά  ομόλογα προβλέπουν τραπεζίτες με τους οποίους συνομίλησε το www.bankingnews.gr. Η βαθιά ανησυχία ελλήνων τραπεζιτών αλλά και στελεχών financial institution είναι ότι το haircut 53,5% στο ελληνικό χρέος δεν είναι επαρκές και ότι σύντομα θα διαπιστωθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει και νέος κύκλος απομειώσεων που θα αφορούν και τα νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και  τα νέα δάνεια της Τρόικα προς την Ελλάδα.
(Τα επιχειρήματα ότι τα ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο δεν μπορούν να υποστούν haircut δεν ισχύει. Μπορούν να υποστούν haircut απλά διαθέτουν και  δικλείδες ασφαλείας και αποζημίωσης αλλά και αυτό είναι σχετικό όταν θα καταρρέει η χώρα)
Με βάση εκτιμήσεις θεωρούν ότι θα υπάρξει νέο haircut 25% με 30% στα νέα ομόλογα που θα ανταλλαγούν τα 70 δις ευρώ καθώς και haircut 25% με 30% στα νέα δάνεια προς την Τρόικα αξίας άνω των 120 δις ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι η ανησυχία αυτή αν ενταθεί θα ζημιώσει ακόμη περισσότερο την παραπαίουσα Ελλάδα.
Μια άλλη παράμετρος σημαντική είναι ότι η Γερμανία φαίνεται να βρίσκεται πίσω από ένα σχέδιο να απαξιωθούν τα CDS τα παράγωγα των ομολόγων.
Παρ΄ ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επισήμως η πληροφορία αυτή αλλά καλά ενημερωμένοι κύκλοι αναφέρουν ότι « η Γερμανία όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει απευθείας τους επενδυτές στα CDS αποφάσισε να εκπονήσει ένα σχέδιο απαξίωσης. Το σχέδιο απαξίωσης εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν είναι μια παραπαίουσα οικονομία είναι μια χρεοκοπημένη οικονομία, αναξιόχρεη χωρίς προοπτική.
Μην πληρώνοντας τα CDS όμως σε μια τόσο προκλητική περίπτωση κατεστραμμένης χώρας όπως η Ελλάδα ο επενδυτής θα χάσει την εμπιστοσύνη του στα CDS,  τα παράγωγα των ομολόγων ο μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων χώρας εν προκειμένω της Ελλάδος θα απαξιωθούν και πιθανότατα θα αλλάξουν αποκτώντας μεγαλύτερη διαφάνεια και βάθος»
Όμως αυτό αποτελεί μια ερμηνεία πολύ ισχυρή καθώς μέχρι τώρα τα CDS δεν έχουν πληρωθεί παρ΄ ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει.
Στον αντίποδα όμως το βασικό και ορθό επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι τα CDS μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν κερδοσκοπικά αλλά δεν παύουν να αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο μεταξύ δανειστή και δανειζόμενου.
Τα CDS πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά σίγουρα η κατάργηση τους θα αποτελέσει μια προκλητική στρέβλωση στην αγορά και θα ήταν ένα μεγάλο λάθος.
Τα CDS ανα πληρώνονταν θα ωφελούσαν τις αγορές ομολόγων θα φαινόταν ότι λειτουργούν.
Πως θα δικαιολογήσει τις ζημίες που έχει ένα fund το οποίο κατείχε 10 εκατ σε ελληνικό χρέος και αγόρασε στις 3.000 μονάδες βάσης και ελληνικά CDS όχι για να κερδοσκοπήσει αλλά για να προστατευθεί από τον κίνδυνο χρεοκοπίας τον κίνδυνο αθέτησης;
Εύκολα μπορεί να ειπωθεί ας πρόσεχαν αλλά η ουσία είναι ότι οι ισχυροί κερδοσκόποι έβγαλαν τα πολλά κέρδη από τα ελληνικά CDS πριν πολλούς μήνες όχι τώρα.
Οι πραγματικοί κερδοσκόποι στα CDS είναι λίγοι οι περισσότεροι είναι τελικοί επενδυτές ομολόγων Ελλάδος και αυτοί θα υποστούν την ζημία όχι τα hedge funds.
Υπάρχουν και ορισμένα funds κερδοσκόποι αλλά είναι λίγοι σε σχέση με το παρελθόν.
Θα τιμωρήσουν λάθος παίκτες της αγοράς αν αποφασίσουν να απαξιώσουν τα CDS.
Τα CDS με την ενεργοποίηση των CACs στο ελληνικό PSI+ πρέπει να πληρωθούν για να αποκατασταθεί η τάξη στις αγορές.

Πανταχού παρόν η Goldman Sachs και η J P Morgan

Ισχυρή θέση στην αγορά των CDS των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν χτίσει Goldman Sachs και JP Morgan. Οι δύο επενδυτικοί οίκοι φέρεται να έχουν στην κατοχή τους CDS των λεγόμενων PIIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία), αξίας 145 δισ.
Αυτό σημαίνει πως κάθε μια από τις Goldman Sachs και JP Morgan έχει πραγματοποιήσει αγοραπωλησίες συνολικού ύψους 145 δισ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται τα collaterals, η πραγματική έκθεση είναι πολύ μικρότερη.
"Γιατί ωστόσο οι δύο οίκοι, μέσω της έκθεσής τους αυτής στα ευρωπαϊκά CDS, δεν επιχειρούν να μειώσουν την ανοδική τους πορεία; Αν το έκαναν αυτό, δεν θα βοηθούσαν το σύστημα;" διερωτάται η TF Market Advisors. Κατά την ίδια, η εξέλιξη αυτή θα ήταν απλούστερη, αλλά και πιο ασφαλής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Depository Trust & Clearing (DTCC), η ευρωπαϊκή περιφέρεια έχει το εξής μερίδιο στην αγορά των CDS:

Ελλάδα 70,4
Πορτογαλία 64,1
Ιρλανδία 44,3
Ιταλία 317,5
Ισπανία 162,1

Επομένως το συνολικό μερίδιο ανέρχεται στα 658 δισ. γεγονός το οποίο σημαίνει πως Goldman Sachs και JP Morgan διαθέτουν το 22% της αγοράς των CDS των ευρωπαϊκών χωρών.
"Δεν είναι περίεργο που μόνο 2 dealers βρίσκονται πίσω από ένα τόσο μεγάλο ποσοστό;", σχολιάζει η TF Market Advisors.


Πέτρος Λεωτσάκος 


ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου