Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ο "Ψαλιδοχέρης" της S&P που υποβάθμισε Ελλάδα κι άλλες χώρες 36 φορές!Δείτε ποιος είναι

-->
Ποιοι είναι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις υποβάθμισης των χωρών της Ευρώπης,της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης; Ποιοι είναι αυτοί που τελικά μετατρέπουν τα ομόλογα σε “σκουπίδια”; Γιατί πίσω από τις ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησεις,που καθορίζουν τη στάση των αγορών κρύβονται κάποια πρόσωπα.Ένα απ΄ αυτά τα πρόσωπα ,”εντόπισε” το Reuters,σ΄ένα γυάλινο πύργο της Φρανκφούρτης.
Είναι ο…”Ψαλιδοχέρης”.Αυτό είναι το παρατσούκλι του ,γιατί από το 2007 αυτός και η ομάδα του έχουν κάνει 36 υποβαθμισεις χωρών στη ζώνη του ευρώ!

Είναι ο Moritz Kraamer,45 ετών,επικεφαλής ομάδας αναλυτών της S & P.

O Kraemer αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη για αυτό το άρθρο. 

Η S & P υποστήριξε ότι οι αξιολογήσεις τους ελήφθησαν από  “μία επιτροπή” και δεν ήταν κινήσεις που έγιναν από μεμονωμένα άτομα.


Ο Kraemer, μιλάει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά και όπως υποστηρίζει ο Michael Zlotnik, πρώην επικεφαλής της S & P για αξιολογήσεις τραπεζών “είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι΄ αυτή τη δουλειά”.


Ο Kraemer, ο οποίος μεγάλωσε στη Γερμανία, πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν της κεντρικής Γερμανίας. . Σπούδασε οικονομικά αναπτυσσόμενων χωρών. Οι εργασίες του είχαν να κάνουν με θέματα όπως η αποψίλωση των τροπικών δασών και πώς τα σιδηροδρομικά έργα θα μπορούσαν να μειώσουν τη φτώχεια στην Αφρική.

“Ασχολούνταν με χώρες του τρίτου κόσμου και οικονομικά ζητήματα περί ανάπτυξης. Αυτό ήταν αρχικά το κύριο ενδιαφέρον του, πώς να ξεπεράσουν αυτές οι χώρες τη φτώχεια », δήλωσε ο H.Sautter, καθηγητής του Kraemer, τόσο στο Γκέτινγκεν όσο και στη Φρανκφούρτη, όπου ο Kraemer έκανε προπτυχιακές σπουδές.

Ο Sautter, είπε ότι ο Kraemer ήταν ένας από τους καλύτερους φοιτητές που δίδαξε ποτέ. 

Μετά από μία καριέρα στην Ουάσινγκτον όπου εργάστηκε σε τράπεζα που παρείχε χρηματοδοτήσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής ο “Ψαλιδοχέρης”,εντάχθηκε στο γραφείο της S & P στο Λονδίνο ,το 2001 και μέσα σε δύο χρόνια είχε γίνει επικεφαλής των αναλυτών για την Ευρώπη.Από το 2006 επιβλέπει τη Μ.Ανατολή και την Αφρική.Τότε εγκαταστάθηκε στη Φρανκφούρτη.

Σήμερα,ο Kraemer προίσταται μιας ομάδας 12 οικονομολόγων.Το γραφείο του στον 27ο όροφο ενός ψηλού “πύργου” γραφείων της Φρανκφούρτης έχει θέα του ποταμού Main. Από εκεί…μας υποβαθμίζει.Και τι σημαίνει κάθε υποβάθμιση του “Ψαλιδοχέρη”;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η κάθε υποβάθμιση από την S & P μεταξύ 2008 και 2011 πρέσθεταν 1% στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, κατά μέσο όρο.

Οι συνεχείς υποβαθμίσεις της S & P άρχισαν ουσιαστικά το 2009 με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία . Μέχρι το 2010,η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είχε βυθιστεί σε τέτοιο σημείο ώστε ΕΚΤ αναγκάστηκε να αλλάξει τους κανόνες της για να εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για δάνεια. 



ΠΗΓΗ:http://www.onalert.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου