Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Αν εμπλακούν τα φυσικά πρόσωπα στο PSI+ και υποστούν ζημία θα πρόκειται για μια προκλητική εξαπάτηση του κράτους….στους καταθέτες

-->
Αν εμπλακούν τα φυσικά πρόσωπα στο PSI+ και υποστούν ζημία θα πρόκειται για μια προκλητική εξαπάτηση του κράτους….στους καταθέτες. Γιατί εξαπάτηση γιατί απλά όταν το κράτος έκδιδε  λαϊκά ομόλογα, προέτρεπε τους καταθέτες να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στα  χρεόγραφα τα οποία αποδεικνύονται…. αναξιόγραφα….
Οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες αλλά τα ομόλογα όχι.

Τα φυσικά πρόσωπα να μην συμμετάσχουν στο PSI+. To κέρδος της Ελλάδος σε σχέση με την δυνητική ζημία μεσοπρόθεσμα θα είναι υποπολλαπλάσιο και δεν αξίζει το ρίσκο.
Η άποψη του www.bankingnews.gr είναι ξεκάθαρη τα φυσικά πρόσωπα δεν  πρέπει να  εμπλακούν και σε αυτό θέση σαφή πρέπει να λάβει η Τρόικα η οποία παρασκηνιακώς πιέζει σε μια λογική…όσοι κατέχουν ομόλογα να πληρώσουν…
Τα φυσικά πρόσωπα κατέχουν πρωτογενώς ή δευτερογενώς 3 με 3,1 δις ευρώ ελληνικού χρέους.
Το  www.bankingnews.gr έχει αναφερθεί πλειστάκις φορές στο θέμα της εμπλοκής των φυσικών προσώπων στην αναδιάταξη του χρέους….
Πριν ένα μήνα αποκαλύψαμε το σχέδιο να τεθεί όριο 100 χιλ ευρώ το οποίο τώρα τα περισσότερα μέσα επικαλούνται.
Επίσης είχαμε αναδείξει το σχέδιο του διαχωρισμού πρωτογενείς αγορές και δευτερογενείς αγορές ομολόγων με το σκεπτικό ότι οι πρωτογενείς αγορές να μην υποστούν haircut.
Οι προτάσεις ήταν 7 αλλά φαίνεται ότι τελικά η λογικότερη είναι…να αγοραστούν τα ομόλογα των φυσικών προσώπων από το ελληνικό κράτος στις τιμές κτήσης. Έτσι τα φυσικά πρόσωπα δεν θα υποστούν haircut, τα φυσικά πρόσωπα δεν θα χάσουν, δεν θα κερδίσουν οι κερδοσκόποι αλλά θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

Οι προτάσεις που είχαν εξεταστεί….

1)Να αποζημιωθούν τα φυσικά πρόσωπα στην τιμή κτήσης δηλαδή να μην πληρωθεί η κερδοσκοπία.
Αν π.χ. ένας επενδυτής αγόρασε ομόλογο στις  40 μονάδες βάσης και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα το πληρωθεί στις 100 μονάδες βάσης με βάση την πρόταση που έχει υποβληθεί είναι να το πληρωθεί στην τιμή κτήσης δηλαδή στις 40 μ.β.
Δηλαδή να πάρει πίσω μόνο το αρχικώς επενδεδυμένο κεφάλαιο χωρίς ζημία.
Η πρόταση αυτή θα αφορά μόνο τα ομόλογα που αγοράστηκαν δευτερογενώς.
Επίσης επειδή η πρόταση αυτή είναι μεν δίκαιη αλλά έρχεται σε δυσαρμονία με το PSI+ θα μπορούσε να υπάρξει εξαίρεση για τα φυσικά πρόσωπα ώστε να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης.
Το PSI+ θα περιλαμβάνει αρχικό haircut 50% και αν αποπληρωθεί ομόλογο στις 40 μ.β. θα πρόκειται για haircut 60%. Προφανώς θα εγερθεί θέμα αλλά αυτό μπορεί να διευθετηθεί νομικά.
Συν τοις άλλοις μια τέτοια εξέλιξη για τα φυσικά πρόσωπα θα απέτρεπε τις απώλειες και ταυτόχρονα δεν θα δημιουργούσε ζητήματα με τα CDS.
2)Να υποστούν haircut τα φυσικά πρόσωπα κατά τα πρότυπα των θεσμικών δηλαδή haircut 50% ή κατά το ύψος της απομείωσης έως 70%.
Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο στην πρώτη φάση τα απέχουν τα φυσικά πρόσωπα αλλά αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης τότε εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν εξαιρέσεις και θα ενταχθούν υποχρεωτικά.
Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αν ενεργοποιηθούν τα  CACs, οι ρήτρες συλλογικής δράσης τότε υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν όλοι οι κάτοχοι ελληνικού χρέους.
3)Να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των ομολόγων που αγοράστηκαν πρωτογενώς και άλλων που αγοράστηκαν δευτερογενώς.
Τα φυσικά πρόσωπα κατέχουν 1,4 δις ευρώ ομόλογα που αγοράστηκαν πρωτογενώς και 1,65 δις ευρώ που αγοράστηκαν δευτερογενώς.
4)Να αντικατασταθούν τα ομόλογα των φυσικών προσώπων με νέα ομόλογα διάρκειας 5 ετών ή μεγαλύτερης διάρκειας.
5)Να τεθεί όριο τα 100 χιλ ευρώ ή κάποιο παρεμφερές όριο στα ομόλογα στα οποία σημειώθηκε ακραία κερδοσκοπία π.χ. Μάρτιος 2012 κατά τα πρότυπα των καταθέσεων και των εξασφαλίσεων που παρέχει το ΤΕΚΕ.
6)Να συμψηφιστούν οι υποχρεώσεις των ομολογιούχων προς τις εφορίες  με την ζημία που θα υποστούν από τα ομόλογα.
Η λύση αυτή θα υποχρεώσει πολλούς να αποκαλύψουν και τα πραγματικά τους εισοδήματα
7)H λύση αυτή δεν εντάσσεται στην ομάδα των 6 εναλλακτικών σεναρίων καθώς ελέχθηκε αλλά αγνοείται η τύχη της.
Τα ομόλογα να δεσμευτούν για 3 χρόνια άτοκα σαν κλειστή κατάθεση προθεσμίας και να καταβληθούν επίσης στις τιμές κτήσης μετά την πάροδο των 3 χρόνων

Συμπέρασμα

Τα φυσικά πρόσωπα να μην συμμετάσχουν στο PSI+. To κέρδος της Ελλάδος σε σχέση με την δυνητική ζημία μεσοπρόθεσμα θα είναι υποπολλαπλάσιο και δεν αξίζει το ρίσκο.

Πέτρος Λεωτσάκος 


ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου