Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Νίκος Αλιάγας: Parole, parole, parole

-->
Άρχισαν για τα καλά τα όργανα στη Γαλλία. Δυόμισι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και τα «μαχαιρώματα» μεταξύ των υποψηφίων δίνουν και παίρνουν.
Ο Νικολά Σαρκοζί μπήκε επισήμως στον χορό με το σύνθημα «Δυνατή Γαλλία» και ένα κοντινό πλάνο στο πρόσωπό του με φόντο την ελληνική θάλασσα που υπόσχεται καλύτερες ημέρες και καλά ταξίδια στους Γάλλους. Πριν από πέντε χρόνια είχε επιλέξει το σύνθημα «Δουλεύουμε περισσότερο για να κερδίζουμε περισσότερα». 

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και το σλόγκαν περιορίζεται στο «Κοντά στη Γαλλία που εργάζεται». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποψήφιος σοσιαλιστής αντίπαλός του, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος καλεί την πονεμένη κοινωνία της Γαλλίας να τον βοηθήσει να στείλει τον Σαρκοζί σπίτι του. Η αναμέτρηση είναι σκληρή, οι χαρακτηρισμοί βίαιοι, δεν υπάρχει καμία διπλωματία και μετράει μόνο το αποτέλεσμα. 

Η ευγένεια φαίνεται πως έχει θυσιαστεί στον βωμό της κούρσας για το τόσο ποθητό προεδρικό αξίωμα. «Την έχω γραμμένη», λέει η οικολόγος υποψήφια Εύα Ζολί (καμία σχέση με την Αντζελίνα), απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε μια υπουργό της κυβέρνησης. «Είστε ψεύτες, τυφλοί και κουφοί και τάζετε λαγούς με πετραχήλια στον κόσμο», λένε οι δεξιοί στους σοσιαλιστές. «Εσείς, όμως, είστε κλέφτες και ανίκανοι. Τι κάνατε μέσα σε πέντε χρόνια; Μια τρύπα στο νερό!», απαντούν οι τελευταίοι. Με λίγα λόγια, τον τελευταίο καιρό ο καθωσπρεπισμός, η γαλλική φινέτσα και η νηφαλιότητα του λόγου φαίνεται πως έχουν πάρει τη θέση ληγμένου προϊόντος στη Γαλλία. 

Η πιο φαιδρή παρουσία ήταν της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν, κόρης του πλέον συνταξιούχου Ζαν-Μαρί Λεπέν, η οποία απάντησε σε δημοσιογράφο που της ζητούσε να σχολιάσει την πρώτη εμφάνιση του υποψήφιου Σαρκοζί τραγουδώντας στον αέρα «parole, parole, parole», ένα παλιό σουξέ της αείμνηστης Νταλιντά. Οπως και να ’χει, αυτή η προεκλογική αναμέτρηση ίσως να είναι και η πιο κρίσιμη της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας. 

Αφενός γιατί το μέλλον και η ευρωπαϊκή εποικοδόμηση φαίνεται να αναθεωρούνται, αφετέρου γιατί ο άνθρωπος που θα πάρει τα ηνία της πέμπτης πιο ισχυρής χώρας του κόσμου θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κοινωνικές φουρτούνες και αναπόφευκτα οικονομικά τσουνάμι. Και τότε θα δείτε πως το μεγάλο πρόβλημα της «μικρής» Ελλάδας θα φαίνεται ακόμα μικρότερο μπροστά στο παγόβουνο που ονομάζεται αβεβαιότητα. Ως τότε έχουμε πολλά να πούμε ακόμα.



ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου