Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ο Καρχιμάκης παραδέχεται ότι τον Παπανδρέου έριξε ο λαός στις 28 Οκτωβρίου

-->
Ακολουθεί η εγκύκλιος του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, προς τις Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ που απέμειναν. Θέμα της έχει την Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις αρχές Μαρτίου. Από τα όσα γράφει το κείμενο, στεκόμαστε στα εξής:
1. «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την δυσπιστία και την αδυναμία των Ευρωπαίων εταίρων να κατανοήσουν ότι οι επιθέσεις στην Ελλάδα ήταν προμήνυμα πολέμου στο Ευρώ»(φταίνε οι ξένοι δηλαδή).
2. «Η αργοπορία στην υιοθέτηση των προτάσεων του Προέδρου μας, για δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και η καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ν’ ανταποκριθούν άμεσα στις εκκλήσεις της Κυβέρνησης, αποτύπωσαν με ξεκάθαρο τρόπο την νεοφιλελεύθερη συμπεριφορά των δανειστών μας στην διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων» (φταίει ο νεοφιλελευθερισμός, γιατί εμείς ήμασταν πάντα σοσιαλιστές…).
3. «Ασφαλώς η κυβέρνησή μας στο διάστημα αυτό, έκανε λάθη». (Να το πούμε και αυτό για… ξεκάρφωμα).
4. «Επί δύο χρόνια σηκώσαμε μόνοι μας το βάρος της ευθύνης για τη σωτηρία της χώρας» (Να μη γινόσασταν κυβέρνηση εάν θέλατε και παρέα στα βάρη).
5. «Τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου και η αντιμετώπιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου περίπου σαν εσχάτη προδοσία, έδειξαν ότι ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι». (Επιτέλους! Παραδέχεστε ότι σας ανέτρεψε ο λαός με το ξεσηκωμό της 28ης Οκτωβρίου και όχι τα «συμφέροντα». Χαιρόμαστε επίσης ότι παραδέχεστε, έστω και εμμέσως, ότι ο λαός θεωρεί τις πράξεις σας εσχάτη προδοσία).
Όποιος ενδιαφέρεται, ας διαβάσει την εγκύκλιο του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ:
Θέμα: Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη 2, 3 και 4 Μαρτίου 2012
Αγαπητοί/ές σύντροφοι και συντρόφισσες,
Τον Οκτώβριο του 2009, ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στον Γιώργο Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ, ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα.
Η νέα Κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση στη χώρα, αποτέλεσμα και της παγκόσμιας κρίσης, αλλά κυρίως του απόλυτου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, στον οποίο οδήγησαν οι καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ.
Κάτω από συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, που επέβαλαν οι διεθνείς αγορές, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την δυσπιστία και την αδυναμία των Ευρωπαίων εταίρων να κατανοήσουν ότι οι επιθέσεις στην Ελλάδα ήταν προμήνυμα πολέμου στο Ευρώ.
Ταυτόχρονα, η αργοπορία στην υιοθέτηση των προτάσεων του Προέδρου μας, για δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και η καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ν’ ανταποκριθούν άμεσα στις εκκλήσεις της Κυβέρνησης, αποτύπωσαν με ξεκάθαρο τρόπο την νεοφιλελεύθερη συμπεριφορά των δανειστών μας στην διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων.
Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε ν’ αποτρέψουμε μια στάση πληρωμών, που θα ήταν εξαιρετικά επώδυνη για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και αντιμετωπίσαμε, σε μια επιλογή ευθύνης, την αδυναμία δανεισμού με τη δανειακή σύμβαση, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα και να προστατευθεί το Ευρώ.
Παλέψαμε και παλεύουμε ώστε να κάνουμε το δημόσιο χρέος βιώσιμο, με τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ παράλληλα δρομολογήσαμε αλλαγές, που έπρεπε να έχουν γίνει από δεκαετίες.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας, έδωσε μάχες σε όλα τα μέτωπα, κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες, αποδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Απέναντι μας είχαμε μια αντιπολίτευση, με πυξίδα την είσπραξη πολιτικών οφελών από τις δύσκολες πολιτικές που ακολουθήσαμε.
Η δεξιά έκανε σημαία της μια θολή «επαναδιαπραγμάτευση» και η παλαιά αριστερά την «ανυπακοή», όταν στην πραγματικότητα και οι δυο έπαιζαν με την ιδέα της χρεοκοπίας, με την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, μα πάνω απ’ όλα, με την υπερηφάνεια της χώρας και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας.
Ασφαλώς η κυβέρνησή μας στο διάστημα αυτό, έκανε λάθη.
Αποσιωπήσαμε τις πελώριες και εγκληματικές ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και τις καταστροφικές συνέπειες τους, ώστε να υπάρξει απ’ όλους επίγνωση της πραγματικότητας.
Ως συνέπεια, δεν μπορέσαμε να εξηγήσουμε πειστικά γιατί υιοθετήσαμε προτεραιότητες διαφορετικές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, συχνά ξένες προς την ιστορία μας και τις προσδοκίες της λαϊκής μας βάσης, με την οποία πλέον βρεθήκαμε σε διάσταση.
Αλλά, δώσαμε και την εντύπωση ότι οι πολιτικές που ακολουθήσαμε, εκπορεύονταν όλες από τις επιταγές του Μνημονίου, ενώ η διαφάνεια, η αξιοκρατία, οι αλλαγές στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση ήταν δικές μας δεσμεύσεις.
Η προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας, προϋπόθετε βέβαια μια στοιχειώδη εθνική συνεννόηση, που σκόνταφτε στην επιμονή της αντιπολίτευσης στα μικροκομματικά οφέλη, την ώρα που η χώρα έδινε μάχη επιβίωσης.
Επί δύο χρόνια σηκώσαμε μόνοι μας το βάρος της ευθύνης για τη σωτηρία της χώρας, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το αντιμετωπίζουν με συστράτευση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων.
Η αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με τις αστοχίες και του Μνημονίου και πτυχών της ακολουθούμενης πολιτικής, αύξησαν το κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία, οδηγώντας σε πρωτοφανή κρίση αξιοπιστίας ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
Τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου και η αντιμετώπιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου περίπου σαν εσχάτη προδοσία, έδειξαν ότι ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι.
Η λύση δόθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου με την καθοριστική πρωτοβουλία του ν’ αποχωρήσει από το αξίωμα του Πρωθυπουργού, στο οποίο είχε εκλεγεί μέχρι το 2013, προκειμένου ν’ ανοίξει ο δρόμος για την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, καθήκον της οποίας αποτελεί η διασφάλιση της συμφωνίας για τη μείωση του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η δίχρονη προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου και όλου του ΠΑΣΟΚ, που σηκώσαμε μόνοι μας το απεχθές βάρος της κρίσης, θ’ αναγνωριστεί και θα δικαιωθεί.
Γιατί σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει τη μάχη για την επιβίωσή της, στηριζόμενη στα αποτελέσματα της δικής μας προσπάθειας.
Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ καλείται ν’ αποτιμήσει την πορεία του και ν’ αποφασίσει για τα επόμενα βήματα του, να περιφρουρήσουμε τα όσα πετύχαμε και να κάνουμε την ακριβοδίκαιη αυτοκριτική μας, αναγνωρίζοντας τις όποιες αστοχίες, λάθος επιλογές και καθυστερήσεις, αλλά καλούμαστε κυρίως να χαράξουμε μια νέα πορεία για την παράταξη που θα διασφαλίζει την ενότητά μας.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ καλείται να ξεκαθαρίσει το πολιτικό και ιδεολογικό του στίγμα, ν’ αναδείξει τις προοδευτικές λύσεις για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας, οφείλει ν’ ανασυγκροτήσει τη φυσιογνωμία του, να παραμείνει ο βασικός κορμός της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, το Κίνημα που αναδεικνύοντας τις ιδεολογικές γραμμές που μας χωρίζουν από την συντήρηση, συνομιλεί, συσπειρώνει και εκφράζει διαχρονικά, τη φωνή των αδύναμων, των λιγότερο ευνοημένων αλλά και των δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, που επιζητούν την πρόοδο με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.
Σήμερα καλούμαστε να προετοιμαστούμε για τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, είναι χρέος μας να διαμορφώσουμε ένα αξιόπιστο προεκλογικό πρόγραμμα, που θα διακρίνει με ρεαλισμό τις ανάγκες του σήμερα και ταυτόχρονα θα εμπνεύσει σιγουριά και προοπτική, για την Ελλάδα που ξεπερνά την κρίση, αλλά και δημιουργεί βάσεις για να σταθεί στα δικά της πόδια, χωρίς νέα προβλήματα στο μέλλον.
Οι θέσεις μας σε όλα τα ζητήματα θα συνθέσουν τη νέα πρότασή μας προς τον ελληνικό λαό και οφείλουν ν’ αποτελέσουν αντικείμενο ενός ανοιχτού, δημοκρατικού και συντεταγμένου διαλόγου – με σεβασμό στο Καταστατικό μας – κατά την πορεία μας προς το Συνέδριο, που θα γίνει τον Ιούνιο του 2012.
Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Συμβούλιο στη 12η Σύνοδο (14-15 Ιανουαρίου 2012) αποφάσισε την διεξαγωγή Εθνικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, πριν την διαδικασία εκλογής Προέδρου, καθώς και τακτικού Συνεδρίου μετά τις εθνικές εκλογές.
Καλούμαστε να συνομολογήσουμε ένα Σύμφωνο Ενότητας και Νίκης, να προωθήσουμε οργανωμένα και γρήγορα ένα σχέδιο ανάκαμψης για την παράταξη, να συνδεθούμε ξανά με τις λαϊκές δυνάμεις χωρίς διαμεσολαβήσεις, να απεγκλωβιστούμε από λάθη του χθες χωρίς μικρότητες.
Μπορούμε και πρέπει να προστατεύσουμε τις βάσεις για την ανάκαμψη που έβαλε με τις θυσίες του τα τελευταία δυο χρόνια ο ελληνικός λαός.
Μπορούμε μαζί ν’ ανατρέψουμε το κλίμα, γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει πυλώνας σταθερότητας, δύναμη αλλαγής, εγγύηση προοπτικής, διαμορφωτής αισιοδοξίας και ελπίδας της χώρας και του λαού μας.
Μπορούμε και θα το κάνουμε !
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το Εθνικό Συμβούλιο, εξουσιοδότησε το Πολιτικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε αξιολόγηση και απολογισμό της διετούς διακυβέρνησης της χώρας από το Κίνημά μας και να επεξεργαστεί προτάσεις προγραμματικού χαρακτήρα, ώστε να αποτελέσουν κείμενα βάσης, για τις διαδικασίες διαλόγου, ενόψει της Εθνικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στις 2, 3 και 4 Μαρτίου 2012 στην Αθήνα.
Το ΠΣ στη συνεδρίασή του στις 18-1-12 εξειδίκευσε τις σχετικές αποφάσεις και όρισε το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες που ακολουθούν.
• 3, 4 και 5-2-12: Συνεδρίαση των Ν.Ε. και Τ.Ε., παρουσία κλιμακίων μελών του Ε.Σ.
για συζήτηση των κειμένων καιπρογραμματισμό των διαδικασιών σε ΤΟ, ΟΕ
• Μέχρι 10-2-12: Συνεδρίαση Σ.Ε., σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων Τ.Ο.-Ο.Ε.,
παρουσία κλιμακίων μελών ΝΕ και ΠΕ
• 10, 11 και 12-2-12: Σύγκληση «Καλλικρατικών» Συνδιασκέψεων,
παρουσία κλιμακίων μελών Ε.Σ., ΠΕ και ΝΕ.
• 17, 18 και 19-2-12: Σύγκληση Νομαρχιακών Συνδιασκέψεων,
παρουσία κλιμακίων μελών Ε.Σ. και ΠΕ
• 20 έως 24-2-12: Συνεδρίαση των Π.Ε. και της Δ/Τ.Ε., παρουσία μελών Π.Σ. και ΕΣ
για συζήτηση των κειμένων, καθώς και σύνθεση των απόψεων και
αποφάσεων των διαδικασιών στις αντίστοιχες Περιφέρειες
Η ΕΚΑΠ, με κατευθυντήρια οδηγία, θα εξειδικεύσει άμεσα τις λεπτομέρειες για τις παραπάνω διαδικασίες.
Αγαπητοί/ές σύντροφοι και συντρόφισσες,
Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή όλων μας στην αποτελεσματική διεξαγωγή των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα, είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της Εθνικής Συνδιάσκεψης.
Γι’ αυτό, είναι ανάγκη να ανταποκριθούμε όλοι και να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη νέα προσπάθεια πολιτικής και ιδεολογικής ανασυγκρότησης του Κινήματός μας.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
Μιχάλης Καρχιμάκης,

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου