Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Αποκάλυψη Guardian: Η Μέι έλεγε στη Goldman ότι η Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ

-->
Διέρρευσαν μυστικές συνομιλίες Goldman - Μέι πριν το δημοψήφισμα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον δημόσιο λόγο της.
Στον βρετανικό Τύπο διέρρευσε απόρρητο ηχητικό υλικό της Goldman Sachs, στο οποίο η σημερινή πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, εκφράζει τους φόβους της ότι οι επιχειρήσεις θα εγκαταλείψουν τη χώρα αν βγει από την ΕΕ, αλλά και την επιθυμία της το ΗΒ να λάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη.
Όπως μεταδίδει ο Guardian σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, η Μέι είχε ιδιωτικές συνομιλίες με στελέχη επενδυτικών τραπεζών έναν μήνα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα.
Οι ηχογραφημένες συνομιλίες που κατάφερε να εξασφαλίσει η βρετανική εφημερίδα, αποκαλύπτουν ότι η Μέι εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο Brexit. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον δημόσιο λόγο της που «κατακεραύνωνε» τους θιασώτες του Bremain πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα του Ιουνίου.
Η συνομιλία με τη Goldman έγινε στις 26 Μαΐου και η τότε υπουργός Εσωτερικών ακούγεται να... εξηγεί τα οικονομικά οφέλη της παραμονής στην ΕΕ. Λέει επίσης ότι το ΗΒ είναι καιρός να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και ότι ελπίζει πως οι ψηφοφόροι θα κοιτάξουν το μέλλον και όχι το παρελθόν.
Ενώπιον των τραπεζιτών του Σίτι, εξέφρασε επίσης φόβους για τις συνέπειες του Brexit στη βρετανική οικονομία.
«Πιστεύω ότι τα επιχειρήματα επί της οικονομίας είναι σαφή. Νομίζω ότι το να είσαι μέλος μιας εμπορικής ένωσης των 500 εκατομμυρίων είναι σημαντικό για εμάς. Όπως σας έλεγα λίγο νωρίτερα, ένα από τα θέματα είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα επενδύσουν εδώ εάν ανήκουμε στην ΕΕ».
«Αν δεν ήμαστε στην Ευρώπη, νομίζω θα υπήρχαν εταιρείες που θα έλεγαν: "χρειάζεται η παρουσία μας στην ηπειρωτική Ευρώπη ή στο ΗΒ;". Αρα νομίζω ότι υπάρχουν απτά συμφέροντα για εμάς σε οικονομικούς όρους».
Οι προειδοποιήσεις της για τη σπουδαιότητα της συμμετοχής του ΗΒ στην ΕΕ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις που εκφράζει τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει ο Guardian.
Η Μέι δήλωσε στο συνέδριο του συντηρητικού κόμματος ότι ήθελε να δώσει προτεραιότητα στη μείωση της μετανάστευσης και όχι στη συμμετοχή στην ενιαία αγορά. Στην ομιλία της, είπε ότι βρετανικές εταιρείες χρειάζονται τη «μέγιστη ελευθερία για να κάνουν εμπόριο και να λειτουργούν στην ενιαία αγορά», αλλά όχι εις βάρος του «ελέγχου της μετανάστευσης και πάλι» ή της αποδοχής της δικαιοδοσίας των δικαστών στο Λουξεμβούργο.
Στις μυστικές συνομιλίες με τη Goldman Sachs, αναφορές είχε κάνει και στον Ντέιβιντ Κάμερον, εγκωμιάζοντάς τον και λέγοντας ότι είχε επιστρέψει με σημαντικές παραχωρήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής νωρίτερα μέσα στο έτος.
Είχε αποφύγει να απαντήσει σε ερώτηση αν θα ήθελε να γίνει πρωθυπουργός και είχε εστιάσει στην προσπάθειά της να εξηγήσει γιατί η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ. «Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που απευθύνω σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα. Δεν θα πρέπει να ψηφίσουμε προσπαθώντας να αναβιώσουμε το παρελθόν. Πρέπει να ψηφίσουμε με γνώμονα το τι είναι σωστό για το μέλλον», είχε πει...
Πηγή φωτογραφίας: AP

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου