Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ: «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μέτρα. Πολύ απλά δεν περνάνε» – Εν αναμονή του ραντεβού Τσακαλώτου με ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν

-->
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της 9 Μαΐου, ενώ ένα πρώτο δείγμα του κλίματος που θα επικρατήσει αναμένεται θα δοθεί και από την αυριανή συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και με τους επικεφαλής των θεσμών, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι. Μάλιστα, στη συνάντηση αναμένεται να είναι παρών και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαδοχικές συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του Σόιμπλε και της Λαγκάρντ, καθώς Γιούνκερ, Ντράγκι και Σαπέν βρίσκονται εγγύτερα στις ελληνικές θέσεις.
Ωστόσο, όσον αφορά στο Eurogroup κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα υπάρξει συμφωνία, καθώς αν και όλες οι πλευρές αποδέχονται τη λήψη πρόσθετων μέτρων, υπάρχει διαφωνία για το εάν θα προβλεφθεί τελικά ένας «κόφτης» δαπανών -σύμφωνα με την ελληνική πρόταση- ή έαν θα πρέπει να νομοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως: αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, μείωση μισθών στο Δημόσιο και «πάγωμα» προσλήψεων.
Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει σταματήσει να διατηρεί ανοικτούς διαύλους με Ευρωπαίους αξιωματούχους και όχι μόνο.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κάποιος από όλες τις πλευρές πρέπει να κάνει πίσω προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Κι αυτό γιατί από τη μία πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να πάνε στη Βουλή πρόσθετα μέτρα γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να περάσουν, ενώ από την άλλη το ΔΝΤ επιμένει σε νέες περικοπές δαπανών, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί η κυβέρνηση. Επίσης, το Ταμείο επιμένει να μην υπάρχει καμιά ανάμειξη του Ελληνα υπουργού Οικονομικών στα μέτρα που θα προβλέπονται, με τις περικοπές να πραγματοποιούνται αυτόματα, την ίδια στιγμή που η Αθήνα θέτει δύο ακόμα προϋποθέσεις: Πρώτον, τα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη να είναι τα στοιχεία της Eurostat, χωρίς καμιά συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό. Και δεύτερον, να υπάρχει η δυνατότητα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να αντικαθιστά τις αλλαγές που θα προβλέπονται στον μηχανισμό με άλλα ισόποσα μέτρα.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου