Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΧΑΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΝΤ: Οργή Τόμσεν για τις ελληνικές προτάσεις – Τι ζητά το Ταμείο, τι δίνει η Ελλάδα

-->
Αγεφύρωτη είναι η διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας για το πακέτο των έξτρα μέτρων των 3,6 δισ. που ζητά το Ταμείο.Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει, τα τυχόν έξτρα μέτρα να προέρχονται κυρίως από αυξήσεις φόρων, ενώ το ΔΝΤ θέλει οι περικοπές να αφορούν μαζικό ψαλίδισμα συντάξεων και μισθών.
Συγκεκριμένα, ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ που συνομίλησε με τον Θάνο Δημάδη, αποκαλύπτει ότι η Αθήνα κατέθεσε πρόταση στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς ώστε τα τυχόν έξτρα μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι να προέρχονται από δαπάνες που θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών να τις αποφασίσει αλλά κυρίως να προέρχονται και από αυξήσεις φόρων.
Μάλιστα, η πρόταση της Αθήνας να περιληφθεί στο σχέδιο του πακέτου των έξτρα μέτρων και η επιλογή της αύξησης των φόρων είναι κάτι που εξόργισε σύμφωνα τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου και τον Πολ Τόμσεν.
Πηγή του Ταμείου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία τέτοια πρόβλεψη για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων ή εργοδοτικών εισφορών. Εκεί που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, η έμφαση πρέπει να δίνεται στο σκέλος των περικοπών των δημοσίων δαπανών. Νέες αυξήσεις φόρων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω σμίκρυνση των δημοσίων εσόδων σε αυτήν την συγκυρία. Είναι κάτι που το Ταμείο δεν μπορεί να συμφωνήσει».
Σε αντιδιαστολή με την Αθήνα, το ΔΝΤ ζητάει να υπάρχει αυτόματος κόφτης δαπανών και μόνο, χωρίς να είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε ΥΠΟΙΚ να αποφασίζει ποιες θα είναι οι δαπάνες που θα περικοπούν αλλά οι περικοπές να αφορούν μαζικό ψαλίδισμα συντάξεων και μισθών του δημοσίου εφόσον η ενεργοποίηση αυτών των μέτρων απαιτηθεί για να πιαστούν οι στόχοι, και σε καμία περίπτωση νέες αυξήσεις φόρων. στην Ουάσινγκτον αποκαλύπτει ότι η Αθήνα κατέθεσε πρόταση στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς ώστε τα τυχόν έξτρα μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι να προέρχονται από δαπάνες που θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών να τις αποφασίσει αλλά κυρίως να προέρχονται και από αυξήσεις φόρων.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου