Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

CNBC: Τα επόμενα βήματα του Draghi και της ΕΚΤ μετά το ιταλικό δημοψήφισμα

-->
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει δηλώσει έτοιμος να παρέμβει σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος προκαλέσει αναταραχή στις αγορέςΕνισχύονται πλέον οι πιθανότητες για την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, πριν το δημοψήφισμα μια δημοσκόπηση του Reuters 52 από 60 οικονομολόγους δήλωσαν ότι περίμεναν την επέκταση του QE μετά το Μάρτιο του 2017 (οπότε και λήγει κανονικά).
Από αυτούς οι οποίοι περίμεναν παράταση, οι περισσότεροι προέβλεπαν επέκταση έως και κατά έξι μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2017 με τον ίδιο μηνιαίο ρυθμό των 80 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η παράταση του προγράμματος θα πρέπει να συνοδευτεί από μείωση του ρυθμού αγορών είτε κατά 10 δισ. ή 20 δισ. ευρώ το μήνα.
Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι ο Mario Draghi επεσήμανε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει αγοράζοντας περισσότερα ιταλικά ομόλογα σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το «όχι» είχε προεξοφληθεί από τις αγορές αλλά και της εκτίμησης ότι η ΕΚΤ θα δράσει προκειμένου να αντισταθμιστούν τυχόν υπερβολικές αντιδράσεις των αγορών, οι αγορές αντέδρασαν με ψυχραιμία.
Την ίδια στιγμή, όμως, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC, πριν η ΕΚΤ αποφασίσει την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να λάβει υπόψη της και την οικονομική πραγματικότητα, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ οι περισσότεροι προβλέπουν παράταση του QE, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει αντικρουόμενες εκτιμήσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε ανάλυση της Societe Generale την περασμένη εβδομάδα έθετε το εξής δίλημμα: Οι ευνοϊκές οικονομικές προοπτικές περιορίζουν το ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωση της ΕΚΤ.
Από την άλλη πλευρά, η ιδιαίτερα χαμηλή ανάπτυξη αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην ΕΚΤ για να γίνει επιθετική (hawkish).
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Mizuho επισημαίνουν ότι ο περιορισμός της δράσης της ΕΚΤ έχει υψηλούς κινδύνους, λόγω και της πολιτικής αβεβαιότητας.
«Τη στιγμή που ο Draghi θα συμμετέχει στο Eurogroup της Δευτέρας (5/12/2016) όπου η Ελλάδα θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η αγορά έχει το ένα αυτί της τεντωμένο για τυχόν ενδεικτικά σχόλια από τον πρόεδρο ενόψει της συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη (8/12/2016)» καταλήγει το άρθρο του CNBC,

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου