Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Καίγεται το Ισραήλ - Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους (pics+vids)

-->
Ολόκληρες συνοικίες της πόλης Χάιφα, στις ακτές της Μεσογείου, ένα πανεπιστήμιο, σχολείο και σωφρονιστικά ιδρύματα εκκενώθηκαν, όπως έκανε γνωστό μια εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας.
Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, τη Χάιφα (βόρεια), εξαιτίας της απειλής των πυρκαγιών που μαίνονται για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας κι ενώ οι αρχές υποψιάζονται εμπρησμούς με πολιτικά κίνητρα σε πολλές εξ αυτών.
Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών επιβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι μετέφεραν σε νοσοκομεία περίπου 60 ελαφρά τραυματίες. Η πλειονότητά τους νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα.
Στις εικόνες που προβλήθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, φλόγες ύψους πολλών μέτρων καταστρέφουν συνοικίες στην καρδιά της Χάιφας, μιας πόλης με πληθυσμό τουλάχιστον 300.000 κατοίκων, ενώ η πύρινη λαίλαπα έχει εξαπλωθεί σε ένα πρατήριο καυσίμων και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε στην περιοχή δύο τάγματα και κάλεσε εφέδρους για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς. Τοτοπικό αεροδρόμιο έκλεισε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του.
Υπήρξε αναφορά και για άλλες πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της ημέρας στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, στο Νατάφ και το Σαάρ Χαγκάι, στο Μοντιίν (κεντρικά), όπως επίσης στο Ταλμόν, ισραηλινό εποικισμό στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την αστυνομία. Τριακόσια παιδιά απομακρύνθηκαν από ένα σχολείο στο Ταλμόν, γνωστοποίησε η αστυνομία.


Από την πλευρά του υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης ενός ακροδεξιού κόμματος, δήλωσε ότι όποιος έβαλε τη φωτιά δεν θα μπορούσε να είναι Εβραίος, αφήνοντας αιχμές κατά Αράβων ή Παλαιστινίων. Η αστυνομία από την πλευρά της δεν έδωσε κανένα στοιχείο σχετικά με τους υπεύθυνους αλλά επισήμανε ότι έχει λόγους να πιστεύει ότι πολλές από τις πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών.
«Είναι πιθανόν στις περιπτώσεις που ήταν έργο εμπρηστών, η έρευνα να κατευθύνεται προς εθνικιστικά κίνητρα» τόνισε ο ίδιος, υπαινισσόμενος πολιτικά κίνητρα, προτού προσθέσει: «Δεν θέλω να διαταράξω την έρευνα».
Ο διοικητής της αστυνομίας ανέφερε επίσης ότι οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι οι ισραηλινές Aρχές θα αντιμετωπίσουν ως «τρομοκρατική ενέργεια» κάθε φωτιά που οφείλεται σε εμπρησμό, καθώς εδώ και τρεις ημέρες η χώρα του βρίσκεται στο έλεος καταστροφικών πυρκαγιών.
«Κάθε πυρκαγιά που οφείλεται σε εσκεμμένη ενέργεια ή είναι αποτέλεσμα υποκίνησης σε μίσος συνιστά τρομοκρατική ενέργεια από κάθε άποψη και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως και θα τιμωρηθεί με την αυστηρότητα που απαιτείται» δήλωσε ο Νετανιάχου, που μετέβη στη Χάιφα, απ' όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης δεν διευκρίνισε εάν κάποιες από τις πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμό και υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτές, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν.
Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου