Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Στις 31/5 στο G7 το ΔΝΤ ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει το 3ο ελληνικό μνημόνιο – Σύγκρουση DSA για χρέος από ESM – IMF

-->
Η Ch. Lagarde θα ανακοινώσει στους υπουργούς οικονομικών των 7 πλουσιότερων χωρών ότι το ΔΝΤ οριστικά δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
Μπορεί στην Ιταλία να επικρατεί πολιτικό χάος, τα ομόλογα να έχουν εκτιναχθεί αλλά και στην Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. 
Στην συνάντηση της ομάδας των 7 πλουσιότερων χωρών G7 που θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά και στην οποία θα παραβρεθεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ (IMF) θα αποκαλυφθούν τα πραγματικά σχέδια του ταμείου για την Ελλάδα. 
Με βάση ορισμένες πηγές η Ch. Lagarde θα ανακοινώσει στους υπουργούς οικονομικών των 7 πλουσιότερων χωρών ότι το ΔΝΤ είναι οριστικό δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. 
Θα ανακοινώσει επίσης ότι τον Ιούλιο θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. 
Η Lagarde και το ΔΝΤ είχαν την πεποίθηση ότι η Γερμανία θα ήταν διαλλακτικότερη στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. 
Μάλιστα κάποια στιγμή διαφαινόταν ότι ο Thomsen ο υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις του ΔΝΤ βρήκε ένα σημείο σύμπλευσης με την Γερμανία για το ελληνικό χρέος. 
Τι άλλαξε;
Κατά ορισμένους ο Scholz ο νέος γερμανός υπουργός οικονομικών επειδή είναι αδύναμος σε σχέση με τον προκάτοχο του Schaeuble…για να κερδίσει στο γερμανικό – εσωτερικό μέτωπο ακολούθησε και ακολουθεί πολύ πιο σκληρή στάση. 
Π.χ. στο ζήτημα του χρέους η Γερμανία έχει προτείνει 3 χρόνια επιμήκυνση και υπό πολλές προϋποθέσεις θα μπορούσε να δεχθεί και 5 χρόνια επιμήκυνση. 
Ωστόσο όπως αναφέρει πολύ καλά ενημερωμένη πηγή η μεγάλη ανατροπή και σύγχυση που θα προκληθεί θα είναι με το ελληνικό χρέος και εάν βιώσιμο ή δεν είναι βιώσιμο. 
Ως γνωστό ο ESM ο Μόνιμο Μηχανισμός Στήριξης θα συντάξει DSA δηλαδή έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. 
Ταυτόχρονα και το ΔΝΤ στα μέσα Ιουλίου 2018 θα συντάξει επίσης έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. 
Η Γερμανία πιέζει τον ESM η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στο βασικό και δυσμενές σενάριο να καταδείξει ότι η Ελλάδα…. έχει βιώσιμο χρέος. 
Με βιώσιμο χρέος η Γερμανία θα αρκεστεί να δώσει το ελάχιστο της ελάφρυνσης στο χρέος. 
Η έκθεση βιωσιμότητας του ESM για το ελληνικό χρέος είναι η μεγάλη παγίδα για την Ελλάδα και το μέσο διαφυγής της Γερμανίας ουσιαστικά να μην δώσει τίποτε. 
Όμως η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2018 στο δυσμενές – adverse scenario – θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει βιώσιμο χρέος μετά το 2030.
Άρα από την μια η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ESM θα διευκολύνει την Γερμανία να μην δώσει τίποτε και από την άλλη το ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα καταλήγει ότι δεν είναι βιώσιμο. 
Άρα αναμένεται να επικρατήσει χάος με τις εκθέσεις βιωσιμότητας της Ελλάδος όπου οι ευρωπαίοι θα το θεωρούν βιώσιμο και το ΔΝΤ μη βιώσιμο. 
Μπορεί να εγκαταλείπουν την αναφορά εξαιρετικά μη βιώσιμο στο ΔΝΤ αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι το ελληνικό χρέος συνεχίζει να είναι μη βιώσιμο. 
Με όλες αυτές τις ομιχλώδεις παραδοχές η Ελλάδα ετοιμάζεται….με άνεση να βγει από το τρίτο μνημόνιο στηριζόμενη σε ένα πλασματικό capital buffer 14 +12 δισεκ.= 26 δισεκ μαζί με τα repos.

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου