Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

«Άσχημα» τα πράγματα με τις αποφάσεις Trump για τους δασμούς - Τι εκτιμούν 5 διεθνείς οίκοι

-->
Όλα δείχνουν την κήρυξη ενός νέου εμπορικού πολέμου
Τέσσερις λέξεις συνοψίζουν την αντίδραση των αναλυτών σχετικά με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου: "Αυτό μπορεί να γίνει άσχημο..."
Η Κίνα απάντησε εν μία νυκτί, στο πρώτο βήμα του Trump ύψους 50 δισ. δολαρίων στον πόλεμο. 
Ο Trump έδωσε εντολή στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, να επιβάλει δασμούς ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές.
O πρόεδρος των ΗΠΑ ανέθεσε επίσης στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει Αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, δήλωσε ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Everett Eissenstat.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρύτερη παγκόσμια ανάκαμψη εδώ και χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump είχε... διατάξει την Κίνα να προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 100 δισ. δολάρια το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.
Όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου -έστω και εάν η ΕΕ φαίνεται ότι θα εξαιρεθεί από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο- δεν έχει απομακρυνθεί στο ελάχιστο.

Αντίποινα υπόσχεται η Κίνα στην Ουάσιγκτον για την επιβολή δασμών  

Την «έντονη απογοήτευσή» του για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς σε μία ευρεία γκάμα κινεζικών προϊόντων, εξέφρασε το Πεκίνο, μέσω της πρεσβείας του στην Ουάσιγκτον, ξεκαθαρίζοντας στις Η.Π.Α. ότι «δεν φοβάται» ένα εμπορικό πόλεμο, αν και «δεν τον επιθυμεί».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η Κίνα θα υπερασπιστεί το νόμιμο συμφέρον χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα μέτρα».
Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση -μέσω της πρεσβείας- γνωστοποίησε πως ήδη «ετοιμάζει σχέδιο για την αντιμετώπιση των εμπορικών δασμών από τις Η.Π.Α.».
Νωρίτερα σήμερα (22 Μαρτίου 2018), ο Πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου θα επιβληθούν δασμοί σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών, η αξία των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 δισ. δολαρίων.
Ο Ρεπουμπλικάνος έδωσε εντολή στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, να επιβάλει δασμούς ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές, ενώ ανέθεσε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών -Steven Mnuchin- να προτείνει νέους επενδυτικούς περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες εντός 60 ημερών, στο πλαίσιο του προστατευτισμού που ακολουθεί, προκειμένου να διαφυλάξει Αμερικανικές τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν για έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρύτερη παγκόσμια ανάκαμψη εδώ και χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο D. Trump είχε... διατάξει την Κίνα να προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 100 δισ. δολάρια το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.

ING Asia Pacific: Η Κίνα θα αντιδράσει

Αν οι δασμοί εφαρμοστούν όπως έχει προγραμματιστεί, τότε θα πιστέψουμε ότι η Κίνα θα αντιδράσει. 
Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι δεν μπορούν. 
Και τότε αναμένουμε από τις ΗΠΑ να αντιδράσουν περαιτέρω, αναφέρει ο Robert Carnell της ING Asia Pacific
Αυτό μπορεί να γίνει άσχημο σε παγκόσμια κλίμακα πολύ γρήγορα. 
Και η παγκόσμια ανάπτυξη θα επηρεαστεί εάν οι αγορές έχουν αντιδράσει άσχημα. 

ANZ Bank: Ο κόσμος θα διαιρεθεί

Μπορεί οι Κινέζοι να υποστηρίζουν την παγκοσμιοποίηση, αλλά θα ανταποκριθούν στην ανακοίνωση των ΗΠΑ. 
Δεν θα υποτιμήσει το νόμισμά της.
Ο Πρόεδρος Trump μπορεί να ωθήσει κι άλλες χώρες να αναλάβουν δράση, με αποτέλεσμα έναν διαιρεμένο κόσμο, αναφέρουν οι Raymond Yeung και Daniel Wilson της ANZ Bank. 
Η κλίμακα του εμπορικού πολέμου θα διευρυνθεί. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που βρίσκεται μπροστά.

JPMorgan Asset Management: Η αγορά μετοχών θα φέρει το κύριο βάρος των αντιδράσεων

Η αγορά μετοχών θα φέρει το κύριο βάρος των αντιδράσεων, αναφέρει η Hannah Anderson της JPMorgan Asset Management. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κορέα και η Ταϊβάν θα έχουν την μεγαλύτερη επίπτωση από τις αποφάσεις Trump. 
Η αύξηση τόσο των τιμών καταναλωτή όσο και των τιμών παραγωγού θα είναι άμεση απόρροια των αποφάσεων. 
Μπορεί οι εξαγωγές να είναι εξαιρετικά σημαντικές για την κινεζική οικονομία, αλλά οι αμερικανικές εισαγωγές έχουν συρρικνωθεί ως μερίδιο της εξαγωγικής αγοράς της Κίνας.
Εκτός από τον πιθανό περιορισμένο πληθωριστικό αντίκτυπο στις αμερικανικές τιμές καταναλωτή, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγές στην πολιτική της Fed.

Goldman Sachs: Σε λάθος κατεύθυνση η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα - αλουμινίου

Προς αποδόμηση του άρθρου 232 για τους δασμούς τείνει η κριτική της Goldman Sachs εκτιμώντας ότι τα μέτρα αυτά έχουν μικρή επίπτωση στο σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής.
Παράλληλα σημειώνει ότι οι τιμές των προοιόντων των αντίστοιχων βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου έχουν επιστρέψει στα αντίστοιχα επίπεδα πριν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις (άρθρο232) μετά από μια απότομη άνοδο και επίσης αντίστοιχη είναι και η πορεία των μετοχών.
Η Κίνα με την πολιτική περιορισμού της προσφοράς είναι ο βασικός παίκτης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς από τα μέσα του 2016 περιόρισε τις εξαγωγές της κατά 50%.
Τα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ είναι τα υψηλότερα εδώ και αρκετά χρόνια.
Όμως οι στόχοι του άρθρου 232 μικρή διαφορά κάνουν, καθώς οι στόχοι για αύξηση της αμερικανικής παραγωγής σε χάλυβα στα 10 εκατ τόνους και για αλουμίνιο στα 700 εκατ είναι πολύ μικροί, μόλις στο +0,6% και +1,1% αντίστοιχα, σε σχέση  με την παγκόσμια παραγωγή.
Και αυτό γιατί η συνολική παραγωγή χάλυβα είναι 1,6 δισ τόνοι και αλουμινίου 63 εκατ.τόνοι.
Η Κίνα από το 2016 σταμάτησε την παραγωγή 200 εκατ τόνων χάλυβα και 3 εκατ τόνων αλουμινίου.
Παράλληλα η κατεύθυνση της αύξησης των τιμών στην αμερικανική βιομηχανία δεν είναι σωστή.

Deutsche Bank: Με ποιους τρόπους θα απαντήσει η Κίνα στους δασμούς Trump

Η Κίνα προετοιμάζει μια σειρά από απαντήσεις στους δασμούς που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump, με τον κινέζο πρεσβευτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) Zhang Xiangchen να τονίζει ότι η χώρα του θα «αντισταθεί στον προστατευτισμό».
Να σημειωθεί ότι χθες (21/3) υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος τόνιζε πως «οποιαδήποτε κινεζική απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ θα εξεταστεί και θα είναι ανάλογη».
Συγκεκριμένα, η Κίνα εικάζεται ότι θα στοχεύσει στις αμερικανικές εξαγωγές σόγιας και ζώντων χοίρων.
Ωστόσο, ως πρώτο βήμα, δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο Zhang Xiangchen, η Κίνα εξετάζει την καταγγελία στον ΠΟΕ κατά των αμερικανικών δασμών.
«Αυτό είναι ένα νόμιμο δικαίωμα για την Κίνα να το κάνει αυτό.
Αλλά δεν θα αποκλείσω άλλες επιλογές», είπε στο Reuters.
Όπως είπε ο πρόεδρος Trump, οι δασμοί είναι το πρώτο από μια σειρά εμπορικών περιορισμών που αποσκοπούν στην Κίνα και σκοπεύουν να περιορίσουν την υποτιθέμενη κλοπή της τεχνολογίας των ΗΠΑ.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, Robert Lighthizer, δήλωσε ότι οι επερχόμενοι δασμοί ενδεχομένως να αφορούν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας και θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το επικείμενο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Κίνα.
Για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, η Deutsche Bank σε έκθεσή της έχει αναλύσει διάφορα πιθανά σενάρια για το πώς η Κίνα θα αντιδράσει στους δασμούς Trump.
bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου