Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ανησυχία στην ΕΚΤ: Χωρίς πιστωτική γραμμή... κίνδυνος ατυχήματος σε τράπεζες, ομόλογα

-->
Η λύση για το χρέος θα αποδείξει εάν οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να οπλίσουν την Ελλάδα με bazooka ή με νεροπίστολο.
Η μάχη πιστωτικής γραμμής και clean exit δηλαδή καθαρής εξόδου συνεχίζεται ωστόσο σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές η ΕΚΤ που εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα εκφράζει μια έντονη ανησυχία εμπλέκοντας τις τράπεζες. 
Επισήμως ο Draghi, η ΕΚΤ και όσοι είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλούν για την ΕΚΤ όταν αναφέρονται στις ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν τα κλασσικά επιχειρήματα «είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια εξυγίανσης των προβληματικών δανείων αλλά όλα βαίνουν καλώς».
Ανεπίσημα όμως η εικόνα που δίνει η ΕΚΤ είναι πολύ διαφορετική. 
Πρωτίστως τα stress tests που έχουν ξεκινήσει και διεξάγονται για τις ελληνικές τράπεζες είναι πολιτικά, δεν είναι ένα stress tests με κάποιες συγκεκριμένες παραδοχές που θα καταλήξει σε ένα τεχνοκρατικό αποτέλεσμα. 
Το stress tests έχει μετεξελιχθεί σε καθαρά πολιτική άσκηση ενώ η ΕΚΤ μπορεί μονομερώς να αλλάξει άρδην τις παραδοχές και τις παραμέτρους μέχρι την ολοκλήρωση του stress tests. 
Δεν είναι τεχνοκρατικά τα stress tests είναι καθαρά πολιτικά με πολιτικά προεκτάσεις και πολιτικό υπόβαθρο και με πολιτικό μήνυμα. 
Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ ανεπίσημα συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι χωρίς πιστωτική γραμμή ο κίνδυνος εκτροπής είναι μεγάλος ακόμη και εάν η Ελλάδα διαθέτει capital buffer 18 με 20 δισεκ. 
Ενώ υπάρχουν επιχειρήματα που αναφέρουν ότι οι αγορές θα αντιμετωπίσουν θετικά ένα clean exit δηλαδή μια καθαρή έξοδο…στην ΕΚΤ έχουν την ακριβώς αντίθεση άποψη. 
Το clean exit μπορεί να περάσει λάθος μήνυμα στις αγορές και αντί να αντιμετωπιστεί θετικά να αυξηθεί το country risk το ρίσκο χώρας ακόμη και με υπαρκτό capital buffer. 
Μάλιστα ορισμένοι στην ΕΚΤ άτυπα υποστηρίζουν ότι «εάν η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίου και στηρίζεται μόνο στο capital buffer των 18-20 δισεκ. και επίσης γνωρίζουν ότι διαχειριστές των 20 δισεκ. είναι η Ελλάδα και όχι οι δανειστές…ο κίνδυνος για την τραπεζική σταθερότητα θα έχει αυξηθεί»
Το bankingnews έχει υποστηρίξει ότι οι τράπεζες αμέσως μετά το stress tests θα υποβάλλουν capital plans όλες και οι 4 τράπεζες.
Υποβολή capital plans και από τις 4 τράπεζες σημαίνει ότι το 2019 οι αυξήσεις κεφαλαίου θα έρθουν 100%.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι πάνω από 6 δισεκ. έναντι εκτίμησης και πληροφοριών του bankingnews για 4 με 5,5 δισεκ. 
Τα πάνω από 6 δισεκ. νέα κεφάλαια κατανέμονται ως εξής 
-Τράπεζα Α: Αύξηση κεφαλαίου 2,5 με 2,8 δισεκ.
-Τράπεζα Β: Αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. 
-Τράπεζα Γ: Αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ 
-Τράπεζα Δ: Αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. 
Σύνολο όλων των τραπεζών 6 έως 6,8 δισεκ. ευρώ. 
Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη, κανένας ενδοιασμός το 2019 οι ελληνικές τράπεζες πάνε σε αυξήσεις κεφαλαίου όλες όχι μόνο η 1 ή 2 τράπεζες αλλά όλες. 

Πως θα συμπεριφερθούν ομόλογα και μετοχές με clean exit; 

Η ελληνική κυβέρνηση, η Γερμανία, οι ΗΠΑ θέλουν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και η κάθε πλευρά προφανώς έχει τα δικά της επιχειρήματα. 
Η ΕΚΤ που δίνει μεγάλη σημασία στην οικονομική και τραπεζική ευστάθεια θέλει πιστωτική γραμμή ή κάποιο υβριδικό σχήμα που θα διατηρεί την κυριότητα του προγράμματος και των κεφαλαίων. 
Πως όμως θα αντιδράσουν οι αγορές; 
Θεωρητικά το clean exit δηλαδή η καθαρή έξοδος έχει πλεονέκτημα υπό την έννοια ότι θα σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων. 
Θεωρητικά το clean exit εάν μάλιστα στηρίζεται και σε ορισμένα ισχυρά bonus που θα δώσουν στην Ελλάδα όπως κάποιας μορφής διευθέτηση του χρέους (15ετής επιμήκυνση κ.α.) θα πρέπει να αντιμετωπιστεί θετικά…
Όμως πρακτικά η εξέλιξη των πραγμάτων μπορεί να είναι διαφορετική. 
Π.χ. εάν οι αγορές αποτιμήσουν το clean exit έχοντας και το κεφαλαιακό απόθεμα των 18 με 20 δισεκ. και ξεσπάσει μια διεθνής π.χ. χρηματιστηριακή κρίση…οι διεθνείς επενδυτές θα πουν…η Ελλάδα είναι ασφαλής ή η Ελλάδα είναι επικίνδυνη χώρα;
Ακόμη και εάν προβλεφθεί από τα 20 δισεκ. του ελληνικού κεφαλαιακού αποθέματος τα 6 ή 8 δισ να αφορούν τις τράπεζες αυτά θα επαρκούν; 

Εάν τα ελληνικά ομόλογα π.χ. το 10ετές είναι 4,38% με μνημόνιο, κεφάλαια και πολλές δικλείδες ασφαλείας… που θα βρίσκεται το 10ετές χωρίς την εποπτεία των δανειστών, χωρίς πρόγραμμα και με μόνο εφόδιο την ύπαρξη ενός capital buffer;
Οι αγορές θα κληθούν να αποτιμήσουν – αξιολογήσουν ένα δίλημμα. 
Τα 20 δισεκ. των ελλήνων είναι πιο ασφαλή ή τα 20 ή 25 δισεκ. μιας πιστωτικής γραμμής θα είναι πιο ασφαλή; 
Το δίλημμα επίσης θα είναι μπορεί η Ελλάδα από μόνης της να επιτύχει οικονομική και τραπεζική σταθερότητα ή χρειάζεται ένα εξωτερικό μηχανισμό στήριξης; 
Με τα ερωτήματα να πλανώνται τα μεν ομόλογα δεν θα σημειώσουν ράλι όπως πολλοί περιμένουν συν τοις άλλοις και γιατί τα επιτόκια διεθνώς θα αρχίσουν να αυξάνονται και επίσης το QE η ποσοτική χαλάρωση θα αποσύρεται. 
Ως προς τις μετοχές το σημείο αναφοράς είναι το πώς θα αποτιμήσει το stress tests η αγορά θα δει ότι πέρασαν τα stress tests οι τράπεζες και θα υπάρξει ένα πρόσκαιρο ράλι ή θα δει ότι πέρασαν τα stress tests αλλά το 2019 έρχονται αυξήσεις κεφαλαίου; 

Συμπέρασμα 

Το clean exit η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι σίγουρα καλύτερη λύση για την Ελλάδα αλλά το βασικό ερώτημα είναι εάν είναι εφικτή λύση και εάν η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει το clean exit. 
Σίγουρα η λύση για το χρέος θα αποδείξει εάν οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να οπλίσουν την Ελλάδα με bazooka ή με νεροπίστολο. 

bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου